Tror du at tapetsering er et klissete plundrearbeid som tar lang tid? Da er det på tide å tro om igjen. De senere årene har det nemlig kommet en stor nyhet på tapetfronten. Det vil si – det har ikke skjedd på fronten, men på baksiden som er laget av fiber.
– Fiberbakside kan du få både på papir- og vinyltapeter, og dette har gjort tapetsering til en langt enklere jobb. Bare rull limet på veggen, heng opp tapetlengdene og stryk ut – det er ingen bløting og bretting slik du måtte gjøre tidligere. I tillegg finnes det tapeter som er fiber tvers igjennom, og disse er spesielt fine og matte i overflaten, sier Margrethe Sørensen hos Byggmakker i Larvik.
Det skjer spennende saker på forsiden også. Dersom du har sett på tapeter som noe småpent og småkjedelig, har du mange overraskelser i vente.
– Du får store mønstre som er flotte å kombinere med ensfargede eller småmønstrede design. En annen mulighet er metalliske trykk som får veggene til å skimre og forandre seg med belysningen. Du kan også velge overflater med tredimensjonal struktur som skaper vegger med liv og dybde. Eller kanskje du ønsker naturfibre som er vevet eller bakt sammen til spennende flater?
Uansett hva du er på jakt etter – Margrethe guider deg gjennom alle typene av tapet, slik at det blir enklere for deg å velge hva du vil ha på veggene dine.
Skal du legge tapet? Så enkelt gjør du det!
Foto: Storeys
Fibertapet
Fibertapeter er diffusjonsåpne, det vil si at de «puster», noe som kan være et pluss for inneklimaet ditt, forklarer Margrethe.
– Fibrene er ikke vevd, men bakt sammen til et materiale som har høy rivestyrke. Tapetet er tykt og stabilt å arbeide med, og en stor fordel er at lengdene holder seg formstabile under monteringen. Det betyr at du lett kan gjøre justeringer under arbeidet. Et sjikt av cellulose- og polyesterfibre brukes også som bakside for tapeter med overflate av papir eller vinyl.
Fakta om fibertapet
- Den mest solgte tapettypen.
- Finnes i de fleste prisklasser.
- Fibertapeter er vaskbare, men fett bør tørkes vekk raskt.
- Ved oppsetting påfører du lim rett på veggen.
Papirtapet
Tapeter med limtrykk fra valser på papir gir en følelse av noe ekte. Papir høres ømfintlig ut, men mange kvaliteter har svært god vaskbarhet. Det er dessuten et miljøvennlig materiale som «puster», slipper luftfuktighet igjennom og kan bidra positivt til inneklimaet.
– Tradisjonelle papirtapeter skal fuktes og må svelle før du setter dem opp. Da strekker de seg stramme, slette og fine når de tørker. Enkelte papirtapeter har klister ferdig påført fra produsenten som et sjikt på baksiden – omtrent som gammeldags frimerkelim. Papirtapeter finnes fra ganske tynne kvaliteter til tykke og stabile, forteller Margrethe.
Tapeter med forside av papir og bakside av fiber har en matt og vakker overflate. De har i tillegg en fin dybde i fargene, og settes opp på den nye og lettvinte måten.
Fakta om papirtapet
- Egner seg i alle tørre oppholdsrom.
- Finnes i svært forskjellige prisklasser – fra tynne og billige til tykke og eksklusive.
- De fleste har god vaskbarhet – se på symbolet som angir egnet vedlikehold.
- Baksiden avgjør om og hvordan lim skal påføres.
Vinyltapet
Noen vinyltapeter er tynne og smidige, mens andre er tykke og kan ha en preget struktur i overflaten. De er svært robuste, kan brukes i alle tørre rom med sterk slitasje og tåler rengjøring godt.
– Enkelte vinyltapeter har en matt og fin overflate som til forveksling ligner papir, men vinylsjiktet gjør dem likevel slitesterke og lette å holde rene. De aller fleste vinyltapetene i dag kommer med fiberbakside. Det gjør det enkelt for deg å tapetsere, siden limet skal påføres rett på veggen, sier Margrethe.
Hun presiserer at vinyltapet ikke er ensbetydende med baderomstapet. Til våtrom må du velge tapeter som tilfredsstiller spesielle krav – som du kan lese mer om i neste avsnitt.
Fakta om vinyltapet
- Passer særlig godt i rom som er utsatt for røff bruk og slitasje.
- Tåler rengjøring med såpe og vann, noen med klut eller svamp – på andre kan du til og med bruke skrubb.
- Vinyltapeter ligger prismessig i et mellomsjikt, men det finnes også billige varianter.
- Baksidematerialet avgjør hvordan tapetet settes opp.
Våtromstapet
Tapeter for våtrom er en tykkere type vinyltapeter. De tåler vannsprut, har høy slitestyrke og svært god vaskbarhet. Våtromstapeter finnes i flere tykkelser og bredder, og egner seg ifølge Margrethe til forskjellig bruk.
– De tynne og smale kvalitetene har du i de tørre sonene på badet, og ikke i selve sprutsonen i dusjen. Med bredere og tykkere tapeter får du færre skjøter som kan «sveises» tette. Da kan våtromstapet brukes selv i dusjnisjen.
Alle våtromstapeter har fiberbakside, og de skal limes rett på veggen. Kvaliteter som skal «kaldsveises» kan du sette opp selv. Skjøtene forsegles med en kjemisk prosess som gjør at vinylen smelter sammen.
– De tykkeste og bredeste tapetene skal «trådsveises» i skjøtene, og må settes opp av fagfolk. Da fungerer våtromstapetet som en membran som hindrer fuktighet i å trenge inn i veggen. Det betyr at du slipper å påføre veggen flytende membran, slik du må før du monterer fliser.
Fakta om våtromstapet
- Egner seg for alle våtrom.
- Kan rengjøres med vanlige vaskemidler, men unngå å bruke skurepreparater.
- Finnes i flere prisklasser – tynne og smale er rimeligst, de brede og tykke er dyrere.
- Limet påføres veggen, og skjøtene sveises.
Tapet med tekstur av fibermaterialer
Betegnelsen fibertapet kan fort misforstås, da det er ulike fibertyper og vevinger som brukes for å skape en særpreget og spennende overflate.
– Materialene kan være naturfibre av planter som jute og sisal, halm og strå, bananfibre eller rottrevler av eksotiske vekster. Noen er vevet i en fin eller grov struktur, mens andre kan ligge under et dekkpapir og skape levende tekstur i overflaten. Noen har en vakker og silkeaktig glans, mens andre gir en matt og røff overflate med knuter i, sier Margrethe.
Det er for øvrig viktig å skille mellom de to typene fibertapet – det er baksiden som avgjør hvordan du skal behandle tapetet når du setter det opp.
Fakta om tapet med tekstur av fibermaterialer
- Egner seg i alle tørre rom. Et viktig poeng for allergikere er at hvis de har ekstra grov struktur, kan de samle mer støv enn glatte tapeter.
- Fiberoverflatene bør holdes rene med støvsuger.
- Tapetene er i øvre prisklasse.
Tekstiltapet
Dagens tekstiltapeter er ikke vevd, men har langsgående tråder laminert fast til baksiden som skal monteres på veggen.
– Tekstiltapeter finnes i et stort spekter av ensfargede nyanser, men kan også ha trykk. Noen ganger er overflaten impregnert slik at de blir vaskbare, og kan dermed egne seg i rom der de utsettes for smuss og fett. Skulle en skade oppstå er det mulig å skjære løs en stripe fra tak til gulv, og så felle inn ny tapet. Derfor er det lurt å ha en liten reserve med samme produksjonsnummer. Det finnes i tillegg tekstiltapeter med fiberbakside, forklarer Margrethe.
Fakta om tekstiltapet
- Egner seg særlig godt i stuemiljøer, men også i entréen og på foreldresoverommet.
- Alle tekstiltapeter kan støvsuges. De fleste kan vaskes i trådretningen med fuktig klut, svamp eller nylonvask.
- Tekstiltapeter hører hjemme i den øvre prisklasse.
Malbar tapet
Dette er en betegnelse som noen ganger brukes om veggkledning på rull som er beregnet som underlag for maling.
– Tidligere var vev av glassfiber mye brukt og denne virket som armering på en dårlig overflate, altså at det var enkle tapeter å legge uavhengig av underlag. Fordelen med nye typer glassfibervev er at de i tillegg ikke støver og stikker slik de gamle gjorde, forteller Margrethe.
Fakta om malbar tapet
- Monteringen er som ved fibertapet – limet skal strykes på veggen.
- Miljøtapet er malbar og produsert uten løsemidler, og de kan ha en overflatestruktur som minner om alt fra glassfiberstrie til murpuss. Denne kalles gjerne strukturtapet.
- Det finnes også overmalbar duk som ikke er vevet, og som gir en glatt overflate.
Hva er årets tapettrender? Det får du vite her!
Med Byggmakker på tapetet
Hos Byggmakker får du tapeter fra Storeys, Farveringen og Boråstapeter. At det er akkurat disse tre, er ingen tilfeldighet.
Her ser vi Storeys tapeter Museum 307320 og Museum 307303. Foto: Storeys
– Dette er nøye utvalgte og anerkjente leverandører som har levert kvalitet i mange år. Tapetene deres har fine farger og mønstre, og de er godt oppdatert på trender. I tillegg er de opptatt av bærekraft, noe som er svært viktig for oss i Byggmakker.
– Nå har jeg lært mye, Margrethe – men hvis jeg fremdeles er usikker, kan Byggmakker hjelpe meg?
__– Det kan vi! Bare kom innom en av butikkene våre og fortell hva du ønsker, og hvilket rom du skal ha tapetet i. Ta gjerne noen bilder, slik at vi kan danne oss et inntrykk av stilen du har. Og husk – dersom du ikke vil sette opp tapetet selv, skaffer vi en lokal, proff håndverker som som gjør jobben for deg. __
Foto: Storeys
Tapetsymbolene
Når du kjøper tapet har det et eller flere symboler, og dette er hva noen av dem betyr. Og hvis du lurer – rapport betyr høyden på mønsteret før motivet gjentas på nytt.
-__ Rapportløs__ Tapetet har ikke noe mønster du må ta hensyn til under oppsettingen.
- Rett rapport Mønstermotivene skal monteres nøyaktig på horisontal linje. -__ Forskjøvet rapport__ Mønstrene forskyves i høyden. Tallet mellom pilene angir hvor mye.
- Endesnus Annenhver tapethøyde skal endesnus. -__ Spaltbart__ Øverste sjikt kan rives av. Resten blir igjen som underlag for ny tapet eller maling. -__ Duplex__ Tapetet består av to lag papir med mønster preget i relieff.
- Matchende tekstil Tapetet omfatter interiørtekstiler som er avpasset tapetene i mønster og farger.
Tips og triks når du skal tapetsere
Tapet og kvalitet
Når du skal tapetsere selv, er det viktig at du vet hva det er laget av. Nye fibertapeter oppfører seg annerledes i nærkontakt med lim og fuktighet enn de tradisjonelle papirtapetene gjorde. Rull lim rett på veggen, på med tapetlengden og stryk ut – så enkelt er det.
Velger du papirtapet må det trekke fuktighet før oppsetting, ellers vil det svelle og lage krøller og bobler på veggen.
Tapet og TV
Unngå markerte mønstre med store kontraster, da det blir anstrengende for øynene. Det samme gjelder der du skal sitte og se på en data- eller TV-skjerm.
Tapet som kontrastvegg
Vil du skape et flott blikkfang er stormønstret tapet tingen. Bruk det på veggen du ser med en gang du kommer inn i rommet, eller på den du gjerne vil trekke oppmerksomheten til. Veggen bør ikke være brutt opp med for mange dører og vinduer – da vil et stort mønster virke urolig.
Tapet og romfølelse
Ved å gi en av veggene avvikende farge eller mønster, kan du manipulere romfølelsen. En mørk og varm farge gjør at veggen visuelt rykker nærmere – en lys og kjølig får den til å vike tilbake.
Tapet og skjevheter
Ikke alle rom har gulv og vegger i vater, og hjørner i lodd. Særlig i gamle hus er det mange skjevheter du kanskje ikke ser. Om du ikke har oppdaget dem før, gjør du det garantert når du skal tapetsere. Striper er særlig avslørende – liggende avslører «heng» i taket, mens stående fremhever skjevheter i hjørnene.
Tapet og innfarging
Det kan være bitte små forskjeller i innfargingen fra én produksjon til en annen, som først synes når tapetet kommer opp på veggen. Derfor er det viktig at du sjekker produksjonsnummeret på alle rullene. Finner du ikke tilstrekkelig antall ruller med samme nummer, be butikken om å bestille det du trenger.
Tapet og mengdeberegning
Med ensfargede eller sjatterte tapeter får du utnyttet hele lengdene, og du trenger ikke ta hensyn til mønsterrapporter og beregne tillegg for avkapp. Ganger du høyden på veggen med bredden, får du riktig antall kvadratmeter. På rullen står det hvor mange kvadratmeter den dekker, eventuelt må du regne det ut fra tapetbredden og -lengden. Tapet må settes opp i hele lengder uten horisontale skjøter, men avkapp kan brukes over dører og under vinduer.
Har tapetet store mønsterrapporter, må det stemme perfekt i skjøtene. Da må du beregne en del ekstra når du kjøper inn. Gjør avtale med butikken om eventuell retur i ubrutt emballasje.
Finn din tapet
Se vårt utvalg av tapet og tilbehør herHar du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!
Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.
Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.