K-Rauta-hero-banner
Artikler

Tapetsere selv – så enkelt gjør du det!

Å friske opp overflatene er den oppussingen vi oftest gjør i hjemmene våre. Dette kan være å legge nytt gulv, male eller tapetsere. Av de to sistnevnte er maling fremdeles mest populært, men nå begynner tapet for alvor å komme tilbake igjen på veggene i norske hjem.

Og hvorfor har tapet fått en aldri så liten renessanse?

– Det har den fått fordi vi har blitt sikrere og litt tøffere i valg av interiør, og tapet gir et mye mer personlig preg enn maling. Tapet gjør dessuten at du får det mer eksklusivt hjemme, og det gir en lunere romfølelse, forteller Margrethe Sørensen hos Byggmakker i Larvik – som selv elsker tapet.

Se vårt utvalg av tapet her

En av årsakene til at tapet har tilbragt mange år i glemselen, er gjerne at man tror det er vanskelig å legge den. Det er ikke tilfelle, for når teknikken sitter går det like raskt som å male – i hvert fall hvis du velger tapet som ikke har mønsterrapport.

Det aller beste med tapet sammenlignet med maling er likevel at det er så uendelig mange flere muligheter å leke med mønstre, farger og strukturer. Ja, hvorfor ikke lese om tapettrendene akkurat nå?

Storyes tapet 800x480

Foto: Storeys

Godt forarbeid er halve jobben med tapetsering

Før du setter i gang med selve tapetseringen må du gjøre litt forarbeid:

  • Underlaget må være rent og tørt
  • Overflaten må være helt jevn – du må altså sparkle og slipe alle hull og sprekker
  • Gammel tapet kan helsparkles og brukes som underlag, men bør helst fjernes – enten med tapetfjerningsmiddel eller tapetfjerner som bruker damp
  • Har hjørnene blitt runde av gammel tapet – skjær og riv av de buede tapetdelene, dekk kantene med sparkel og forsterk eventuelt hjørnet med glassfiberstrimmel
  • Tidligere malte flater bør vaskes med spesialvask eller grovrent, slik at tapetet fester seg bedre – blank maling mattes med slipepapir
  • Vurder om veggen må grunnes før du tapetserer – da bør du bruke en farge som er tilpasset tapetet
  • Husk at store fargeforskjeller i underlaget kan bli synlig gjennom tapetet

Det er også viktig at du leser mønsterrapporten på pakken – hvis den har dette. Den forteller deg i centimeter hvor ofte mønsteret på tapetet repeteres. Når du kapper tapetlengdene må du ta hensyn til dette, og sørge for at du har nok lengde slik at mønsteret blir riktig på veggen.

– Et godt tips hvis du har tapet med mønsterrapport er å skjære ut første høyde, og så la den ligge på gulvet til du har skåret nummer to – og så fortsette slik. Da er du alltid trygg på at mønsteret stemmer, og samtidig er du sikker på at du har igjen nok tapet, sier Margrethe.

Uansett om du velger vinyl, fiber eller papir er det viktig å velge tapet av god kvalitet. Du kjenner med en gang at disse er tykkere. På billigvariantene er heller ikke mønsterrapporten alltid til å stole på.

– Et annet godt tips er å sjekke om tapetet ditt skal endesnus, som du må gjøre med mange av de ensfargede tapetene uten mønsterrapport. Altså at du henger den første høyden på vanlig måte, og så snur den neste 180 grader slik at bunnen kommer opp. Det er fordi det kan være litt struktur- og nyanseforskjell i kantene. Dette gjelder spesielt på flere av kalktapetene som er veldig populære nå. Hvis tapetet skal endesnus er det merket på etiketten på rullen.

Det aller siste og kanskje viktigste du må gjøre er å måle rommet, slik at du vet hvor mye tapet du trenger. Det er unødvendig å kjøpe for mye, samtidig som det er nitrist å stå der en lørdag ettermiddag og ha en halv lengde for lite. Så vær nøyaktig.

Når du har gjort dette er du klar for å starte tapetseringen.

Legge tapet – slik gjør du det

Før du går i gang, må du slå av sikringene og fjerne lokk rundt brytere og kontakter. Fuktig tapetlim og ledningskoblinger er en farlig kombinasjon!

1. Vent med å åpne tapetrullene

Sjekk at alle rullene er uskadd, og at de har samme serie- eller innfargingsnummer. Dette er også enda en god grunn til å kjøpe riktig antall ruller med én gang. Vær sikker på at du har nok lim tilgjengelig – én liter dekker tre til fem kvadratmeter. Pass på at romtemperaturen er mellom 15 og 20 grader.

2. Mål lengden og skjær tapetet

Mål høyden fra tak til gulv. Rull ut tapetet på arbeidsflaten, mål opp fem centimeter lengre for å ha litt å gå på og sett et merke med blyant i tapetet ved taket. Fold tapetrullen tilbake slik at kantene ligger helt parallelt. Lag en skarp brett ved blyantmerket og skjær med tapetkniv – da får du helt rette lengder.

3. Få det rett fra begynnelsen

Når du tapetserer, skal du alltid begynne i hjørnet. Der skal tapetet gå to centimeter forbi hjørnet og inn på tilstøtende vegg. Hjørner er sjelden rette, så bruk vater eller loddsnor for å være sikker på at tapetet blir loddrett. Mål opp 51 cm fra hjørnet (standard tapetbredde er 53 cm), og merk av med blyant. Legg vateret loddrett inntil linjalen mot merket og trekk en linje eller sett flere merker. Her skal den første tapetkanten sitte.

4. Påfør riktig mengde lim

Storyes lim 800x480

Foto: Storeys

Jobb med en og en tapetlengde om gangen, da limet tørker fort – spesielt oppunder taket siden det er varmere der. Begynn med pensel langs kantene, først langs taklisten, deretter i hjørnet og langs gulvlisten. Der du ikke kommer til, bruker du en radiatorpensel. Påfør resten av limet med rull med halvlang pels. Fortsett gjerne litt ut på veggen nedenfra og oppover der neste tapetlengde skal komme, så unngår du for mye lim i skjøtene. Bruker du forlengerskaft går jobben raskere.

5. Fest tapetet på veggen

storeys hvordan tapetsere 1 800x480

Foto: Storeys

Storyes utstryking 800x480

Foto: Storeys

Første tapetlengde legges kant i kant med den loddrette markeringen du gjorde med vater eller loddsnor. Er listene fjernet, henger du tapetet helt opp til taket og presser fast. Sitter listene på, legges banen opp litt utenpå listen, men uten å presses fast i den.

Bruk en børste til papirtapet eller en sletter til vinyltapet for å stryke tapetet på plass. Stryk fra midten og ut på sidene slik at det ikke blir luftlommer. Kanten på sletteren kan brukes for å få tapetet helt inn i hjørner og oppunder taklisten.

6. Vask og renskjær tapetet

Storyes vask 800x480

Foto: Storeys

Tørk bort eventuelt limsøl fra tapet og lister med en fuktig svamp. Denne er det for øvrig viktig at du skyller godt mellom hver gang du bruker den. Så bruker du en skjøterull forsiktig over skjøtene, slik at de sitter ordentlig. Til slutt holder du stålsparkelen inntil hjørnet og veggen, og skjærer vekk overflødig tapet ved gulv, tak, brytere og kontakter med tapetkniven.

Så er det bare å starte på nummer 1 til alle veggene er tapetsert. Når du er ferdig kan du skru på sikringen igjen – og nyte rommet ditt i nytt lys og nytt utseende.

Dette trenger du når du skal legge tapet

  • Langt bord til kutting av tapetet
  • Loddsnor eller vater
  • Tommestokk eller linjal
  • Blyant – ikke tusj eller penn
  • Tapetlim
  • Malerull med forlengerskaft
  • Radiatorpensel
  • Tapetbørste til papirtapet eller tapetsletter til vinyltapet
  • Skjøterull
  • Saks og tapetkniv
  • Stålsparkel

Byggmakker hjelper deg å legge tapet

Med denne guiden blir det enkelt for deg å legge tapet, men det er nå engang slik at ikke alle kan eller vil gjøre det selv. Hvis dette gjelder deg er det bare å ta det med ro – det betyr ikke at du må male, eller beholde de gamle veggene.

Da kan nemlig Byggmakker sette deg i kontakt med dyktige malere, tapetserere og andre håndverkere der du bor. Hos oss er du alltid og hele veien i trygge hender blant ekte fagfolk, som for eksempel Margrethe.

__– Det eneste du trenger å gjøre er å velge tapet, så kan Byggmakker og håndverkerne ordne resten for deg. De fleste tapetserer selv, og da får du selvsagt all den veiledning du ønsker i alle varehusene våre. __

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med tapetseringen!

Nyttige tapettriks

  • Sørg for godt lys, enten dagslys eller gode arbeidslamper. I dårlig lys er det lett å overse feil og unøyaktigheter.
  • Oppstår det luftbobler som ikke forsvinner, fyll en engangssprøyte med lim, stikk sprøytespissen inn og press.
  • Hvis veggen har hull for oppheng du vil beholde, sett i en fyrstikk slik at den stikker litt utenfor. Bulen i tapetet viser hvor hullet er.
  • Er du redd for at veggen kan suge for mye fukt fra limet, selv etter grunning? Rull på et strøk tapetlim tynnet med litt vann. La det tørke før du begynner tapetseringen.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.