Visste du at flere hundretusen nordmenn lever i boliger uten fungerende røykvarsler? Norge er faktisk i verdenstoppen når det gjelder boligbrann.
SE VÅRT UTVALG AV BRANNSIKRING HER
— I en brann kan liv gå tapt på sekunder. Brannvarsler og brannslukkeapparat er hjemmets viktigste livreddere. Slurver du med oppgradering og vedlikehold av disse kan konsekvensene bli fatale, sier Ole Morten Hansen, kategorisjef for brannvern i Byggmakker.
Er du usikker på om boligen din er godt nok sikret mot brann? Gå gjennom sjekklisten og finn ut om du har alt du trenger:
Røykvarsler
Alle boliger skal ha installert røykvarsler.
- Avstanden mellom to røykvarslere kan ikke overstige mer enn 12 meter, og du bør ha minst én røykvarsler per etasje. Enheten plasseres i taket, minimum en meter fra veggen. En røykvarsler bør testes minst en gang i måneden og hver gang du har vært bortreist i lang tid.
- De fleste røykvarslere har en testknapp som holdes inne i noen sekunder. I tillegg til å bruke testknappen kan det være fornuftig at du av og til tester med røyk – for eksempel ved å blåse røyk fra en fyrstikk mot sensoren. Dersom røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri, er den defekt og må byttes ut. Batteriet bør byttes en gang i året.
Husk røykvarslerens dag 1. desember!
Dette er dagen for å bytte batteri i røykvarsleren og sjekke at den fungerer.
Varm røyk stiger oppover, så plasser røykvarsleren ved høyeste punkt. Tenk på at lukkede soveromdører kan gjøre det vanskelig å høre at brannalarmen går. Suppler gjerne med en ekstra røykvarsler i hvert soverom. — Ole Morten Hansen, Byggmakker.
Brannslukkeapparat
De mest vanlige brannslukkeapparatene deles i to typer: pulverslukker og skumslukker.
Disse apparatene er merket med effektklasser som forteller hvor store branner de kan slukke før det blir tomt (se faktaboks). Jo høyere effektklasse, desto større er sjansen for at du klarer å slukke en brann før apparatet går tomt for pulver eller skum. Pulver- og skumslukkere kan slukke A, B og C-branner.
Pulver eller skum?
Pulver regnes for å være det mest allsidige og effektive slukningsmiddelet ved brann. Et tradisjonelt brannslukkeapparat er frostbestandig og leder ikke elektrisitet. Pulverapparater inneholder fint pulver som kveler flammene.
Slukkeskum kveler og kjøler ned brannen og må lagres frostfritt for å bevare egenskapene. På steder med mye kulde- og minusgrader vil pulverapparatet være et bedre alternativ.
Skum og pulver er i utgangspunktet likestilte, men pulver kan være enklere å bruke da det ikke forutsetter en like presis slukking som med skum.
STANDARD: 6 kilos håndslokkere med pulver er det mest vanlige å ha i hjemmet – og gjerne én per etasje.
TRENGER DU NYTT BRANNSLUKKEAPPARAT? KJØP HER
Husk at det bare går an å bruke en brannslukker én gang før den på fylles på nytt.
Det gjelder uansett om du bruker det lite eller mye.
- Klasse A: Brann i faste organiske materialer (tre, papir, tekstiler etc.)
- Klasse B: Brann i væske (bensin, olje, lakk, maling etc.)
- Klasse C: Brann i gasser (propan, butan, metan etc.)
- Klasse D: Brann i metaller
- Klasse F: Brann i matoljer
— Brannslukkeapparatet er hendig og effektivt, men vær obs på at det tømmes raskt. Et klassisk apparat på seks kilo tømmes i løpet av mellom 10 og 20 sekunder, tilføyer Hansen.
Ikke bruk brannslukkeapparat for å slukke brann i fett, frityr og annen matolje. Trykket i skum- og pulverapparater er stort og kan spre brannen istedenfor å slukke den. Ved brann i fett og olje er brannteppe den beste løsningen.
Husbrannslange
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler både husbrannslange og brannslukkeapparat.
Vann er et effektivt slukkemiddel mot brann i treverk, papir og tekstiler – og en husbrannslange kan slukke både mye og lenge. Den er enkel å bruke og kan brukes i alle rom så lenge den er lang nok. Husk at en husbrannslange ikke skal være lenger enn 30 meter.
Slukk ALDRI en oljebrann med vann. Hvis du prøver å slukke brennende olje med vann får du en eksplosjonsartet brann, som kan være enormt skadelig. Dersom du oppdager brannen umiddelbart kan du legge på et lokk for å kvele flammene. Vær oppmerksom på at varm olje kan selvantenne etter slukking.
— Det finnes egne produkter for slukking av branner i frityr og olje. Disse skal være merket med effektklasse F, forteller Hansen.
Brannteppe
Et brannteppe egner seg for å kvele mindre branner og beskytte mot gnister og strålevarme fra en brann. Dersom du må kommer deg gjennom flammer, kan du pakke teppet rundt deg selv eller andre for å beskytte huden mot varmen.
Følg disse rådene og forebygg brann
Er boligen din for dårlig sikret mot brann? Det er både billig og enkelt å gjøre noe med det. Her er våre tips til hvordan du minimerer risikoen:
- Plasser minst én røykvarsler per 40 kvadratmeter og én i hver etasje
- Test røykvarsleren minst en gang i måneden
- Plasser en 6 kilos pulver- eller skumslukker i hver etasje
- Lær deg og familien hvordan å håndtere et brannslukkeapparat
- Unngå å forlate kjøkkenet mens du lager mat – tørrkoking er en av de vanligste årsakene til brann
- Slukk ALDRI en fett- eller oljebrann med vann
- Ha alltid levende lys under oppsikt
- Bruk en tidtaker eller trekk ut kontakten når du har brukt kaffetrakteren
- Ikke lad mobil eller annet elektronisk utstyr på myke underlag
- Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover eller ikke er hjemme
- Følg med på sikringene i de kaldeste månedene. Da er gjerne strømforbruket høyere enn det el-anlegget er dimensjonert for.
«De fleste er vant til brannøvelse på jobb og skole, men når hadde du sist brannøvelse hjemme? I en nødssituasjon må man handle raskt, og en brann kan være en skremmende opplevelse. Ved å gjennomføre brannøvelse med hele familien to ganger i året vet alle hva de skal gjøre hvis det oppstår en brann eller røykutvikling.»
Involver barna: Det er ditt ansvar å lære barna hva de skal gjøre dersom det bryter ut brann.