Murstein og blokker
Produsenter og leverandører av murprodukter har gode brosjyrer og hjemmesider. Her finner du både produktoversikter, anvisninger og ideer. Det kan lønne seg å studere dette før du setter i gang. Vi vil likevel gi en kort oversikt nedenfor:
Lettklinkerblokker
For hobbymureren er nok lettklinkerblokken (Leca-blokken) den letteste å arbeide med. Den produseres i følgende strukturer:
- Standard: Grov overflate
- Finblokk: Fin overflate
Nyttig å vite om lettklinkerblokker:
- Blokkene mures med murmørtel og pusses med egnet pussmørtel.
- Det er normalt ikke nødvendig med mørtel i de vertikale fugene.
- Finblokken kan limes med egnet tynnfugemørtel. Dersom du ønsker en innvendig vegg som ikke skal pusses, anbefales å benytte finblokk med fylte og komprimerte stussfuger.
- Lettklinkerblokken egner seg til det meste av murerarbeid, men bør likevel ikke brukes til fundamentering der konstruksjonen kan bli stående i surt myrvann.
- Tilpasninger tar tid. Prøv derfor å utforme murverket etter blokkenes formater. Murer du i forband med halve blokker, kan du bruke U-blokker på høykant som tilpasningsblokk.
- Må du likevel kutte blokkene, gjøres det ved hjelp av en kraftig vinkelsliper med minimum 22 cm diamantblad. Lag et snitt og bruk øksen for deling. Alternativt kan du bruke en spesiell blokksaks (lånes hos forhandleren), en gammel øks eller en spesialsag for lettklinkerblokker.
Teglstein
Å mure med teglstein er mer krevende enn å mure med blokker. Slik muring krever gjerne litt erfaring, men med nøyaktighet og litt tålmodighet kan resultatet likevel bli bra.
Murverk av tegl egner seg spesielt godt der man ønsker at tegloverflaten skal være synlig. For utvendig arbeid bør du sikre deg at teglsteinen er frostsikker og ikke utsatt for store fuktpåkjenninger.
Tilpasninger gjøres enklest med vinkelsliper. Lag et spor og gi deretter steinen et kraftig slag med hammeren.
Teglstein eller murstein er laget av brent leire og leveres i en rekke farger. Den har normalt mange gjennomgående hull, men kan også leveres som massiv stein. De mest vanlige formatene er (lengde x bredde x høyde):
- Normalstein: 226 x 104 x 60 mm
- Rehabstein: 226 x 85 x 60 mm
Ildfast stein
Liggende ildfast stein må støpes fast i ildfast mørtel eller sementmørtel (betong) – murmørtel vil sprekke. Steinen må trekke i vann noen minutter, slik at den er våt når den skal støpes fast. Du kan bruke mørtel i fugene, men steinene kan også legges tett, uten mørtel.
Innerst i selve ildstedet bør du mure den stående steinen med 10 mm luftespalte mot murverket bak. Unngå å få mørtel i denne luftespalten. En slik løsning gjør det mulig for den ildfaste steinen å utvide seg uten å dra med seg resten av murverket (når den blir oppvarmet).
Mørtel
Både murmørtel og betong kan du blande selv, men det mest praktiske er å benytte ferdigblandede tørrmørtler som bare skal tilsettes vann, selv om dette produktet er litt dyrere.
Likevel er det mange som foretrekker å arbeide på «gamlemåten», spesielt når det gjelder litt større byggverk. Til støping går det nemlig med mye mørtel, og med en blandemaskin er det slett ikke all verden å lage den på stedet. Velger du denne metoden, er det viktig at du benytter standard sement til betong og mursement til muring og pussing.
Verktøy og utstyr
Godt verktøy er halve arbeidet, sies det. Til venstre er en oversikt over det du trenger til enkelt støpe- og murerarbeid.
Tips og råd
Mange mørteltyper
- Tørrbetong (sementmørtel): Sementmørtel eller tørrbetong benyttes til støpearbeider. Normalt trenger du ikke mer styrke enn B20. Trenger du sterkere mørtel, ber du om B30. Mørtelen er ikke egnet til muring av ildfast stein.
- Mur- og pussmørtel: Denne mørtelen kan du benytte til alle slags mur- og pussearbeider, men ikke til støping eller til muring av ildfast stein, betongblokker eller gråstein. Den leveres vanligvis i klasse M5.
- Slemmemørtel: Slemmemørtel leveres i flere farger, de vanligste er likevel grått eller hvitt.
- Ildfast mørtel: Spesielt beregnet til muring av ildfast stein fordi den tåler høye temperaturer.
- Limmørtel: Brukes når heller og fliser skal limes til et betongunderlag. For utvendige arbeider må dette være vannfast og frostsikkert.
- Fugemørtel: Benyttes til fuging av heller og fliser. Må være frostsikker.
Informasjon
Lettklinker (Løs leca)
Er velegnet som drenerende masse, markisolasjon og tilbakefylling der du ønsker lavere jordtrykk. Løs Leca kan benyttes i stedet for singel i betongen om du ønsker en varmeisolerende betong eller redusert vekt, og dersom styrke ikke er veldig viktig.
Løs Leca fås i småsekker, storsekk (1 m3) eller i store billass som blåses på plass.
Det viktigste verktøyet og utstyret:
- Mørteldunker i plast får du kjøpt i mange størrelser. Du bør nok ha to–tre 20-litere eller større.
- Vateret bør være ca. 1 meter langt, av god kvalitet og lett å rengjøre. Et snekkervater kan også benyttes, men bør da benyttes sammen med et rett bord som underlag.
- Gresskost, i firkantet utgave, brukes til slemming av vegger. Kosten kan også benyttes til rengjøring av verktøy underveis.
- Murhammeren kan både benyttes til å banke blokka eller teglsteinen på plass, og til splitting eller tilpassing av steinen.
- Blandevisp som monteres i en kraftig drill (helst på 1000 W), fins i ulike vispe former. Til mørtelblanding for et mindre utekjøkken vil en slik blandevisp være tilstrekkelig.
- En øks, den kan gjerne være gammel og slitt, vil gjøre nytten når du trenger å dele eller spesielt tilpasse en blokk.
- Murerskjeer er produsert i mange former. Du kommer langt med en stor og en liten trekantskje og en firkantskje.
- Stålbrett bruker du til å påføre puss på den ferdige murveggen. Brettene leveres i ulike størrelser.
- Pussebrett er et plast- eller trebrett som brukes ved pussearbeider over terreng. De produseres også i forskjellige størrelser.
- Filtsebrett er laget av plast med pålimt svamp eller skumplast. Benyttes for sluttbehandling av puss.
- Murersnor er helt nødvendig for å holde retningen og høyden på muren mens du murer. Loddesnoren med et blylodd i den ene enden benyttes når du skal måle deg ned mot et punkt.