To viktige råd om listverk:
- Bruk så kraftige lister som mulig. Større rom krever grovere lister enn mindre rom.
- Listene må «kle» huset, de må stå i forhold til husets stil og innredning.
Ferdigbehandlet
Det finnes i dag et godt utvalg ferdigmalte lister som er tilpasset systemet til flere av vegg- og gulvleverandørene. Fordelen med disse listene er at fargen er eksakt den samme som hovedflaten (eller det er en matchende kontrastfarge). Dessuten kan du jo bare tenke deg den fordelen det er å slippe eller redusere plunderet og den tiden du bruker på å male. Som for ferdigmalte plater og veggpaneler fås det både flikkmaling på miniflaske og egen listmaling til lister som kun er grunnet – eller til ubehandlete lister hvis du velger å male selv.
SE VÅRT UTVALG AV LISTVERK
Utfôringslister
På innsiden av alle dør- og vinduskarmer er det frest ut et spor. Dette sporet korresponderer med tilsvarende leppe i utfôringen, det brede «bordet» som fyller ut veggtykkelsen mellom karm og innvendig veggflate.
Utfôringene fås i furu heltre og i kryssfiner. Furu er rimeligst og det «riktige» til eldre hus, mens kryssfiner er mer stabilt mot vridning og krymp. Kryssfiner må imidlertid enten males for å dekke finerlagene i kantene eller dekkes med en avsluttende firkantlist.
Du får neppe kjøpt utfôring med nøyaktig den bredden du skal ha. Du må kjøpe litt for bredt og sage/høvle deg ned til riktig bredde. Vær klar over at veggen ikke alltid er like tykk overalt, eller vinduet/ døren kan stå skjevt i. Mål derfor dybden til karmen flere steder, og høvle utfôringen tilsvarende.
Tips og råd
Nyttig å vite om listverk
- Bruk fintannet sag. Jo finere tanningen er, desto mer nøyaktig blir sagsnittet. Bruk en egen listesag med stivt blad til alminnelige kutt. For gjæringssaging (45 graders vinkel) må du bruke gjæringsstøtte, gjærkasse eller gjærsag.
- Lim gjæringsskjøten. De fleste gerikter sages i 45 graders vinkel. Uansett hvor nøye du er både med oppmerking og saging, vil en tett skjøt åpne seg dersom listene ikke er tørre nok ved oppsetting. Reduser derfor faren for sprikende skjøter ved å lime dem: Påfør et tynt lag trelim på begge flater, la tørke et par minutter og sett sammen, eventuelt med et nytt, tynt limlag. På forhånd har du boret et tynt hull diagonalt inn gjennom begge listene. Etter at listene er satt opp, setter du inn en tynn skrue eller dykkspiker som holder skjøten sammen.
- Mal listene før de festes. Å male eller lakke lister etter at de er satt opp, er et skikkelig pirkearbeid. Vi anbefaler at du sager til og justerer listene helt ferdig. Deretter overflatebehandler du dem før du setter dem opp, og avslutter med litt flikking over spikerhoder o.l.
- Spikring: Listene må kunne bevege seg med treverket under, de må ikke låses slik at de kan sprekke. Derfor skal fot- og taklister bare festes til veggen, ikke til gulv eller tak. Bruk en spiker for hver ca. 30 cm. Spikre i sikksakk – en oppe, en nede. Bruk om nødvendig to spiker ved skjøtene, men husk å bore hull først.