K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik legger du gipsplater

Gipsplater er helt «døde» og derfor stabile, de verken krymper eller utvider seg med vekslende luftfuktighet. De er derfor et godt valg som underlag for fliser. Gips er dessuten ubrennbart og brukes derfor i blant annet brannveggkonstruksjoner.

Dessverre har gipsplater – fremstilt av gipspulver, tilsetningsstoffer og vann – også ulemper. Gipsen løser seg opp i vann, og den gir ikke skru- eller spikerfeste i seg selv. Ingen av disse ulempene er noe stort problem, for platene kan enkelt forsegles med membran, hvis de skal brukes på badet. Hvis du skal henge opp tyngre gjenstander, bruker du spesielle festemidler for gipsplater.

Gipsplatene finnes i mange typer: Standard, som er de vanlige veggplatene i 13 mm tykkelse. Gulvplater, som kan brukes i forbindelse med gulvvarme og fliser, harde plater, undertakplater, vindsperreplater, himlingsplater med preget mønster m.m. Bredden er 60/120 cm, lengden fra 220 til 360 cm.

Gips er ypperlig som underlag for fliser, men på bad og andre fuktige rom må du være veldig nøye med å legge membran mellom gipsplater og fliser.

Bearbeiding av gipsplater

Gipsplater er enkle å dele og tilpasse. De skjæres lettest med en skarp kniv. Bruk gjerne en hobbykniv med utskiftbare blad. Best arbeidsstilling og kontroll får du ved å legge platene ned på gulvet.

  • Merk opp på ytterkantene av platen den bredden eller lengden du skal ha, og plasser en rettholt (eller lang linjal) mellom punktene.
  • Deretter plasserer du knærne oppå rettholten for at den skal bli stabil og ligge helt i ro mens du kutter.
  • Før kniven langs kanten slik at du skjærer gjennom pappen og et stykke ned i gipsmassen. Bruk litt krefter slik at du unngår å skjære to ganger – da blir snittet rent og fint.
  • Legg platen over en liten forhøyning (f.eks. en list eller et bord) slik at risset du laget, løper parallelt med kanten på bordet. Hvis du trykker forsiktig mot den delen av platen som ligger utenfor bordet under, vil det knekke der du laget risset.
  • Skjær så gjennom kartongen på den andre siden.

Utskjæringer kan foretas med fintannet sag. Med en hullsag i riktig diameter er jobben gjort i en fei. Alle innvendige hjørner skal strimles med papirstrimmel og utvendige hjørner skal beskyttes med hjørnejern.

gips1-1361194213

Oppsetting

Mens trebaserte plater ofte limes og spikres skjult, har gipsplatene en rett kant, som regel smalnet. Platene settes butt-i-butt og festes med spesialskruer eller -spiker, i henhold til leverandørens anbefaling. Hodene forsenkes litt uten at kartongen ryker, og den forsenkede skjøten armeres med spesialteip og sparkles inn (se bildene).

På vegger kan platene monteres stående eller liggende. I tak bør platene monteres på tvers av lektene. Lysinnfallet bestemmer montasjeretning. Kantene legges tett inntil hverandre, kortkantene avfases.

Det bør benyttes skruer beregnet for de ulike platetypene, samt stål- eller trestendere. Det skal ikke brukes kramper. Skruen forsenkes 0,5-1,0 mm inn i platen, vær oppmerksom på at skruen ikke må bryte kartongen.

Festeavstander på forsenkede langkanter skal skruen festes 10 mm inn fra platekanten, og fra kortkanten 12 -15 mm inn fra platekanten.

Maks avstander mellom skruene på tak og vegger. Langs understøttede platekanter, c/c 250 mm. Inne på platen, c/c 250 mm. Ved montasje av kortplank på tvers av underlaget reduseres avstanden til 200 mm.

Flere lag plater benyttes for brannklassifiserte konstruksjoner og alle lag skal fullskrues, c/c 250 mm mellom hver skrue. For ikke brannklassifiserte konstruksjoner behøver kun siste laget fullskrues, c/c 250 mm. For første lag kan avstandene økes til c/c 750 mm på vegger og c/c 500 mm i tak.

Det er viktig at platene er en smule kortere enn vegghøyden, og at de «stables» på list eller klosser til de er festet.

gips3-1361194304

gips2-1361194281

Tips og råd

Generelle gipsråd

Det er ikke spesielt komplisert å arbeide med gips, og det er ingen kunst å skru dem fast til underlaget med gipsskruer. Men det kreves erfaring når sparklingen av sprekkene skal foretas. For det første er det viktig å velge riktig sparkelmasse og en god og bred sparkelspade. For det andre vil en amatør erfare at det må mange omganger til med sparkel og sliping for at overgangen skal bli helt slett og plan.

Du må belage deg på at det kan bli en del støv i rommet, så kontinuerlig bruk av støvsuger er fornuftig – eller du kan for eksempel benytte en slipe/sugemaskin eller annen tilsvarende redskap.

Steng dører og andre åpninger med plast som kan teipes eller stiftes fast, slik at ikke hele huset blir nedstøvet under pussingen.

Underlaget

Gipsplater på veggene må understøttes forsvarlig – enten du setter opp et rutenett (bindingsverk) av lekter med 60 cm senteravstand, og legger gipsplatene i to lag med forskutte skjøter, eller du bruker tettere stendere med 30 eller 40 cm avstand. I alle tilfeller er det viktig at stenderne stemmer med platedimensjonen, som er 120 cm bred (i noen tilfeller 60 cm).