Regel nr. 1: Hold dem jevnt fuktig
De fleste planter trenger jevn fuktighet. Lett uttørking mellom vanningene fremmer imidlertid plantenes rotvekst.
Regel nr. 2: Vann sjeldent, men grundig
Det holder å vanne blomsterbedene én eller to ganger i uka. Det er bedre å vanne sjelden med masse vann enn ofte med lite vann.
Regel nr. 3: Vann sent om kvelden eller tidlig morgen
Når du vanner avkjølt jord fordamper det mindre vann enn hvis du vanner varm jord om dagen. Dessuten får plantene tid til å trekke til seg nok vann før varmen kommer neste dag.
Regel nr. 4: Hold bladene tørre
Våte blader blir syke blader. Hvis bladene er våte over natten, kan det føre til muggsykdommer. Blader som blir våte i solen utvikler brennmerker fordi vanndråpene fungerer som et brennglass.
Regel nr. 5: Gi plantene riktig vannmengde
Vanning etter behov betyr at tilstrekkelig med vann når røttene. For lite vann dekker ofte bare de øverste centimeterne med jord. Vanning etter behov betyr også at nytteplanter er spesielt avhengige av jevnt fuktig jord frem til avlingen er moden og skal høstes.
Regel nr. 6: Gi store vannmengder i flere omganger
Vann trenger litt tid på å trekke ned i jorden. I stedet for at det dyrebare vannet renner ut av bedet ubrukt, er det bedre å vanne gjentatte ganger i flere omganger.
Regel nr. 7: Vann med et mål, men fordel det rundt planten
Hvis man alltid vanner på det samme stedet ved roten, fører det til ensidig vekst, og dermed til dårligere næringsopptak i jorden. Vann derfor alltid rundt planten, og fordel vannet i hele vanningsområdet.
Regel nr. 8: Vann på en måte som sparer vann
Vann så mye som nødvendig, og så lite som mulig. Dette gjøres enklere med et automatisk vanningssystem med fuktsensor – i bedet, på balkongen eller plenen.
Regel nr. 9: Unngå å drukne plantene
Hvis plantene blir stående i vann, hindrer det røttene i å puste inn luft fra jorden. Rotcellene dør uten oksygen.
Regel nr. 10: Bruk leirholdig jord av høy kvalitet
Plantejord som er rik på leirmineraler har bedre ekspansjonsegenskaper og holder derfor bedre på vannet. Sørg for vanndrenering for å unngå at plantene drukner i vått vær.
Slangevogn: Har du en hage, har du antageligvis en hageslange. Mange hageslanger har imidlertid en tendens til å kveile seg rundt på en måte som gjør dem vanskelig å henge opp, og blir isteden liggende i en rotete haug på bakken. Dette problemet kan du løse ved å investere i fiffig slangevogn fra Gardena. Her ser du modellen AquaRoll S.
Se vårt utvalg av vanningsutstyr her
Ta vanningen på alvor
Det er lett å tenke at en velstelt hage krever mye tid og arbeid, men det trenger ikke å være slik. Har du de riktige redskapene tilgjengelig, er det mye lettere enn du tror.
Fem sprøytemønstre. Med en premium dusjpistol fra Gardena har du ikke kun et praktisk redskap til vanning, den kan også brukes til effektiv rengjøring. Gardena Vario sirkespreder kan stilles inn på myke stråler for vanning av skjøre planter eller kraftigere stråler for fjerning av skitt og smuss.
Spre vannet. Har du en gressplen, er sprinkel eller spreder et «must» – å vanne plenen for hånd er rett og slett bortkastet tid. Sprinkler kommer i mange utgaver, men den vanligste typen er firkantspredere. Disse kommer i forskjellige varianter for store og små hager, og har ulike justeringsmuligheter. Med en firkantspreder kan du vanne store deler av gressplenen på én gang, men må flytte den for å dekke alt.
Svett favoritt. Svetteslangene har seilet opp som en stor favoritt blant hageentusiaster. De gjør det enkelt å vanne alt fra vårpjuske tujahekker til sommertørste rhododendronplanter på en svært effektiv måte. Til forskjell fra vanlige hageslanger, vil vannet piple forsiktig ut av hele svetteslangen og bløtlegge jorden den ligger på. Ved å bruke svetteslanger kan du dessuten redusere vannforbruket med rundt 70 prosent.