Mange tomter har nivåforskjeller som gjør at arealet på uteplassen ikke utnyttes maksimalt. Har du for eksempel en skrå tomt, må skråningen utjevnes for at du skal kunne bruke området til noe mer enn – i beste fall – et blomsterbed.
Løsningen på problemet er å bygge en støttemur som som kan løfte terrenget og jevne ut underlaget. En mur sørger for å holde massene på plass, men er samtidig dekorativ. På den ekstra plassen du får til rådighet, kan du for eksempel legge gressplen eller bygge terrasse.
Les også: Utnytt hagearealet ditt med støttemur
Utnytt tomtens potensial
Når du skal i gang med å oppgradere uteområdet ditt, er det viktig at du først lager en god plan for hvordan du best kan utnytte potensialet til tomten du har. Det finnes også flere typer murstein som har forskjellige kvaliteter.
Skal du bygge en stor mur bør du nok få fagfolk til å gjøre jobben, men murer av mindre størrelse kan du fint klare å bygge selv. Hos Byggmakker finner du alle materialene du trenger, og velger du kvalitetsstein til arbeidet, ligger alt til rette for at du får et flott resultat. Her er tre gode alternativer fra Asak Miljøstein:
Herregård mur
For å jevne ut mindre nivåforskjeller er Herregård Mur et utmerket valg. Den er perfekt til bygging av mindre hagemurer, samt trapper, blomsterbed, som kantstein og til bygging av for eksempel sittegruppe, benk, grill eller utekjøkken. Krever lite vedlikehold. Formen og størrelsen på steinene gjør at det blir nesten som å bygge med byggeklosser. Kommer i fargene Gråmix, Brunmix og Rødmix.
Vertica
Vertica er en støttemur som er enkel å bygge, og steinen er like velegnet til å lage små som store støttemurer – med eller uten hjørner og buer. Den kan også benyttes til å anlegge blomsterbed eller bygge trapp. Monteringen er rask og enkel, da Vertica-muren består av kun tre deler og skal tørrstables. Leveres i fargen Koksmix, en gråfarge som passer godt inn i de fleste utemiljøer.
Splittblokk
Dette er en forskalingsblokk med en dekorativ bruddflate som er velegnet til bygging av vertikale støttemurer, vegger, garasjer, fundamenter og ringmurer. Ved bruk av toppstein er Splittblokk også godt egnet til å bygge mindre hagemurer. Blokkene tørrstables og fylles til slutt med armeringsjern og betong. Splittblokk trenger hverken pussing eller etterbehandling.
Legg heller i hagen
Steinmaterialer passer godt inn i nesten enhver hage. Om du ikke har plass eller behov for en mur, har du likevel et annet alternativ: Med heller kan du nemlig få et funksjonelt og dekorativt gulv på uteplassen din som krever lite vedlikehold. De nye, moderne hellene fra Asak Miljøstein har en fin overflate og ulike fargenyanser som er tilpasset norsk natur og arkitektur. Bruk gjerne ulike formater for å lage et spennende mønster.
Hos Byggmakker finner du blant annet de populære variantene Lava og Polar. Førstnevnte er en grå helle med stilrene detaljer, mens Polar er lys og moderne. Det finnes også flere andre varianter å velge mellom. Hellene kan blant annet brukes til å lage terrassegulv, inngangsparti, gulv til vinterhage eller en sti gjennom hagen. En stor fordel med å legge heller, eller eventuelt mindre belegningsstein, er at de er svært holdbare – som skapt for norske klimaforhold.
Helle Lava AC fra Asak
Helle Polarfra Asak
Lys på 1-2-3
En annen spennende mulighet med bruk av steinmaterialer i hagen er at du kan sette inn LED-lys i steinen. Riktig lyssetting skaper en lun og koselig stemning på uteplassen, og gjør at du kan nyte lange kvelder utendørs. In-lite-serien til Asak Miljøstein omfatter et bredt utvalg av armaturer til innfelling i belegningsstein. En annen spennende mulighet med bruk av steinmaterialer i hagen er at du kan sette inn LED-lys i steinen. Riktig lyssetting skaper en lun og koselig stemning på uteplassen, og gjør at du kan nyte lange kvelder utendørs. In-lite-serien til Asak Miljøstein omfatter et bredt utvalg av armaturer til innfelling i belegningsstein, heller og mur. I tillegg finnes det frittstående utelys og spotter fra In-lite. ), heller og mur. I tillegg finnes det frittstående utelys og spotter fra In-lite.
Les også: Sommerens fineste utebelysning
LED-lysene går på 12 V-batterier, og kan enkelt monteres selv. Alt du trenger å gjøre er å plassere en transformator på et egnet seg (for eksempel i garasjen, på en vegg eller i en bod), og deretter strekke ledninger ut til lyspunktene.