Ut fra en helt ordinær 80-tallshage, har Hege og Rune Vårdal Paulsen laget seg en uteplass som dekker de fleste behov. Den rommer blant annet stor boltreplass for barna, basseng, overbygget sofahjørne, flyttbar grill, og flust med sitteplasser.
Hege og Rune har selv planlagt hvordan uteplassen skulle bli. Ideen vokste seg til etter at de hadde kjøpt huset på Helle i Telemark for fire år siden. Hagen var ujevn, og terrassen var liten og upraktisk. Når det likevel måtte dreneres rundt hele huset, bestemte paret seg for å realisere hagedrømmen.
Basseng sto høyt på ønskelisten for familien. For 5000 kroner fikk de basseng i sin egen hage, og valgte å bygge det inn i terrassen. Resultatet er en stor suksess. Bassenget brukes fra morgen til kveld hele sommeren, og når det trengs blir vannet varmet opp av en bassengvarmer.
Familien på seks ønsket seg en større terrasse som kunne brukes til ulike formål og inkludere plass for barn og voksne side om side. De lagde en prioriteringsliste der flere sitteplasser ble satt på topp, etterfulgt av basseng, lettstelte materialer og mange muligheter for skygge.
Terrassen er bygget med tanke på at den brukes til forskjellige formål og at hvert formål trenger sin egen «sone». Bassenget ligger lengst vekk fra sittegruppen. Det gir mulighet for at barna kan leke seg i vannet med skrik og skrål, mens de voksne slapper av i sofakroken. Bassenget er plassert slik at det får mest mulig sol i løpet av dagen til oppvarming. Rundt bassenget er det satt opp levegger for å skåne mot innsyn og trekk for de som bader og soler seg.
Som en naturlig forlengelse av treverket, er det lagt betongheller som forstørrer terrasseområdet. Den smale, dekorative rennen mellom betonghellene og treverket fungerer som drenering og er fylt opp med små, hvite steiner. Trappetrinnene sørger for mange og fleksible sitteplasser med puter som kan flyttes rundt. På det nederste trappetrinnet er det montert små LED-lys som gir hyggelig stemning når mørket faller på.
For at gulvet skal se nytt ut lenge, er treverket behandlet med Jotun terrassebeis farge Strå. De samme materialene er brukt til å bygge sofakrok, sittebenker og blomsterkasser. Hege og Runes hage ble for øvrig premiert med Bergene Holms Inspirasjonspris i kategorien Uterom.
Familien tilbringer markant mer tid utendørs nå som det er bedre lagt til rette for det. Hygge, skygge og kveldssol er ingredienser som gjør terrassen til et nytt favorittsted for familien i terrasse-sesongen – som allerede er godt i gang.
Les mer om hvordan bygge disse fine utemøblene på Hegemor sin blogg
Tips og råd fra Byggmakker
Den sosiale hagen
Gode venner og god mat ute! Glade stemmer i sommerkvelden. Pirrende dufter fra en gødende grill. lettvintliv og alltid plass til en uventet gjest - sånn skal sommeren være!
Sats på fleksible møbler: Lette å hente frem, lette å lagre, lette å legge sammen.
Det er smart å velge utemøbler som stilmessig hører sammen med spisemøblene dine. Da kan stolene supplere hverandre når mange er samlet.
Langbenker er enkle å lage selv, og du vil alltid ha plass til en ekstra gjest.
Tilskudd av varme fra terrassevarmer, peis eller bålfat gir flere brukstimer ute og er utrolig kos da.
Hva sier byggereglene
En godt utformet terrasse utvider boligarealet, og kan dessuten gi huset eller hytta et arketektonisk løft. Planlegg nøye før du setter i gang.
Ta alltid kontakt med kommunenes tekniske etat før du gjør inngrep på eiendommen, da det kan være lokale bestemmelser du må ta hensyn til, og har plikt til å sette deg inn i.
Du kan normalt fritt fylle opp eller planere terrenget med inntil 1 meter (gjelder også forstøtningsmur med avstand til nabogrense på minst 2 meter) eller bygge et terrassegulv på bakken, mens en terrasse høyere enn 50 cm over bakken vanligvis er meldepliktig. Det er da også krav om at den skal ha rekkverk. Som hovedregel skal den da ligge mer enn 4 meter fra nabogrensen.
Det er også alltid lurt å ta en prat med naboen først.