En god uteplass må bygges slik at den får minst mulig innsyn og mest mulig sol. Den bør skjermes mot vinden, men ikke mot utsikten, og atkomsten må være lettvint og praktisk. En terrasse rett utenfor stuedøra vil virke som en utvidelse av boligarealet, spesielt hvis den heves opp i plan med innegulvet.
En terrasse i tre kan dessuten jevne ut kupert terreng eller krage ut i en skråning. Selv om du har planer om både terrassegulv, levegg, pergola og møbler, er terrassebyggingen en jobb du fint kan ta i etapper uten stress.
Spisegruppe Palermo. Skapt for hyggelige stunder med venner og familie. Behagelige stoler med regulerbar rygg. Kompellet med 4 stoler, stolputer og bord med glassplate 90 x 150 cm. Robust aluminiumsramme og vedlikeholdsfri plastrotting. Selges hos Byggmakker.
Det er sjelden at forholdene på tomta er slik at en enkelt terrasse kan dekke alle behov – skjerming for ulike vindretninger, morgensol, kveldssol, den lune solkroken eller skygge på hete sommerdager. Er du glad i store hageselskaper, må terrassen kunne romme mange personer, men det bør også finnes plass til den intime kosekroken.
Ta derfor en grundig vurdering av hele tomta, diskuter ønsker og behov og anlegg gjerne flere sitteplasser. Tenk også igjennom materialbruk, med tanke på stil, holdbarhet, vedlikehold og kostnader.
Sofagruppe Alabama. Møbelgruppe produsert i plast. 2 stoler, sofa og bord. Leveres med seteputer og ryggputer. Selges hos Byggmakker.
Skisser flere løsninger og bruk tid til å vurdere dem. Sett opp pinner eller snorer, slik at du får et inntrykk av størrelsen. Marker også tak og vegger med pinner, lekter eller snorer, slik at du kan få et inntrykk av solskjerming og innsyn. Tegn gjerne terrassen inn på et fotografi eller bruk et bildebehandlingsprogram til å tegne inn den nye terrassen.
Du kan fint kombinere flere elementer når du skal i gang å bygge drømmeterrassen din. Tre, betong, stein og heller kan fint kombineres - bruk din egen kreativitet.
En enkel modell kan også være svært nyttig. Lag skisser på rutepapir. 1 : 100 eller 1 : 50 er en grei målestokk. Er du usikker, ta gjerne kontakt med en hagearkitekt, han eller hun vil se på hagen med et nytt, profesjonelt blikk, noe som til og med vil kunne heve husets verdi.
På kommunens hjemmesider finner du kart som du kan skrive ut og forstørre opp, slik at du slipper å måle opp avstand til grenser og så videre. Husk på at det er husets takflate som vises. Og ikke minst – undersøk lokale og sentrale vedtekter og byggebestemmelser.
Informasjon
Hva sier byggereglene
Ta alltid kontakt med kommunens tekniske etat før du gjør inngrep på eiendommen, da det kan være lokale bestemmelser du må ta hensyn til, og som du har plikt til å sette deg inn i.
Du kan normalt fritt fylle opp eller planere terrenget med inntil 1 meter (gjelder også forstøtningsmur med avstand til nabogrense på minst 2 meter) eller bygge et terrassegulv på bakken, mens en terrasse høyere enn 50 cm over bakken vanligvis er meldepliktig. Det er da også krav om at den skal ha rekkverk. Som hovedregel skal den da ligge mer enn 4 meter fra nabogrensen.
Det er også alltid lurt å ta en prat med naboen først.