Har du en hageflekk, stor eller liten, eller ett- eller flere blomsterbed, er du nødt til å vanne med jevne mellomrom om våren og sommeren for å holde plen og planter grønne og sunne. Hos Byggmakker finner du et stort utvalg av vanningsutstyr fra Gardena som dekker alle behov. Noen av vanningsproduktene kan til og med ta nesten hele vanningsjobben for deg, etter at du har installert og stilt inn utstyret.
De beste vanningsrådene
Vanning av hage, planter og blomster er spesielt viktig i mai, og særlig hvis det har vært tørt og varmt i lange perioder. Uten vann, vil plantene visne eller slutte å vokse. En typisk advarsel er for eksempel hvis fotavtrykk er synlige på gressplenen over tid. Det betyr at gresset mangler vannet som får dem til å rette seg raskt opp igjen. Blåaktig farge eller sølvaktig skinn på plenen er også tegn på vannmangel.
SE VÅRT UTVALG AV VANNINGSPRODUKTER
Blomster og gress skal vannes etter bare noen få dagers tørke i høye temperaturer. Det er den eneste måten å sikre at plantene holder seg sunne og vokser seg sterke. Pass også på at plantene får nok vann når de vannes. Det er bedre å vanne sjeldnere, men med nok vann, enn å vanne litt hver dag. Samtidig er det viktig å ikke drukne plantene helt – blir de stående i vann, klarer de ikke å ta opp oksygen fra jorden.
Som du kanskje vet fra før, er det anbefalt å vanne sent om kvelden og tidlig om morgenen, når jorden er avkjølt. Det forhindrer at vannet fordampes i like stor grad. Det er heller ikke lurt å vanne bladene på en plante, da de kan utvikle brennmerker i sola – eller mugne over natten hvis de fortsatt er våte. Ellers holder det å vanne blomsterbed 1-2 ganger i uken.
Å vanne riktig trenger imidlertid ikke være noen stor sak, så fremt du har riktig utstyr. Her er noen av vanningsproduktene som vil gjøre det enklere å holde hagen i hevd, om sola så skulle steike fra mai til september!
Håndspreder
Det finnes en rekke forskjellige håndspredere som du kan bruke til å vanne plantene dine eller til å spyle vekk jord. Noen av dem er frostsikre, og tåler dermed å ligge ubeskyttet om vinteren. Ellers er det i hovedsak spyleinnstillingene og ergonomien i håndtaket som skiller dem. Velger du en håndspreder med trinnløs regulering av vannstrømmen, er det enkelt å dusje selv blomster og følsomme planer.
Sprinkel
Har du en gressplen, er sprinkel et «must» – å vanne plenen for hånd er rett og slett bortkastet tid. Sprinkler kommer i mange utgaver, men den vanligste typen er firkantspredere. Disse kommer i forskjellige varianter for store og små hager, og har ulike justeringsmuligheter. Med en firkantspreder kan du vanne store deler av gressplenen på én gang, men må flytte den for å dekke alt.
I tillegg til de populære firkantsprederne finnes det også sirkelspredere som vanner i alle retninger. De som egner seg spesielt godt til større arealer. De fleste sirkelsprederne skal stikkes i bakken, men det finnes også et par modeller med sprederplattform, som ergo kan plasseres rett på plenen.
Gardena har i tillegg en «automatisk vanningsrobot», kalt Comfort AquaContour automatic. Denne smarte dingsen kan du stille inn slik at den vanner akkurat de områdene du vil at den skal vanne. Rekkevidden er kan stilles fra 2,5 m til 9 m, med et trykk på 4 bar.
Svetteslange
De siste par årene har svetteslangene seilet opp som en stor favoritt blant hageentusiaster. De gjør det enkelt å vanne alt fra vårpjuske tujahekker til sommertørste rhododendronplanter på en svært effektiv måte. Til forskjell fra vanlige hageslanger, vil vannet piple forsiktig ut av hele svetteslangen og bløtlegge jorden den ligger på. Ved å bruke svetteslanger kan du dessuten redusere vannforbruket med rundt 70 prosent sammenlignet med vanlige hageslanger. Ikke minst forhindrer du at hageplantene tar skade av overvanning.
Hvis du pleier å vanne hekker og blomsterbed med en vannspreder eller en slange, vil svetteslanger ofte være et godt alternativ. Ikke bare er de vannbesparende, men du slipper å flytte rundt på sprederen – eller bruke tid på å dusje hagevekstene selv.
Vanningscomputer og Micro Drip
Med den smarte vanningscomputeren Gardena FlexControl blir vanningsjobben enda enklere. Denne dingsen, som du kobler direkte på kranen, gjør at du på forhånd kan stille inn hvor ofte det skal vannes.
Computeren kan brukes sammen med flere typer vanningssystemer, inklusive hageslanger, svetteslanger og spredere, samt dryppvanningssystemet Micro Drip for blomster og planter. Med en vanningscomputer og noen Micro Drip-produkter kan hagen vanne seg selv, også når du er på ferie.
TIPS! – med en automatisk sprinkelplanlegger. Tegn hagen din og finn ut hvor det passer best å sette opp sprinkler!
Gardenas 10 gylne regler for vanning
Hold det jevnt fuktig. De fleste planter trenger jevn fuktighet. Lett uttørking mellom vanningene fremmer imidlertid plantenes rotvekst.
Vann sjeldnere, men grundigere. I blomsterbedet er det vanligvis nok å vanne én eller to ganger i uken. Det er bedre å vanne sjeldnere, men med rikelig vann, fremfor litt vann ofte.
Vann sent om kvelden eller tidlig om morgenen. Når du vanner avkjølt jord om kvelden eller om natten, fordamper mindre vann enn hvis du vanner varm jord om dagen. Og plantene kan trekke til seg nok vann før varmen kommer neste dag.
Hold bladene tørre. Våte blader blir syke blader. Hvis bladene er våte over natten, kan det føre til muggsykdommer. Blader som blir våte i solen, utvikler brennmerker (på grunn av at vanndråpene fungerer som et brennglass).
Gi plantene riktig vannmengde. Vanning etter behov betyr at tilstrekkelig vann kommer frem til røttene. For lite vann dekker ofte bare de øverste centimeterne med jord – eller når ikke dem i det hele tatt, f.eks. hvis jorden har et barklag og for lite vanning. Vanning etter behov betyr også at nytteplanter er spesielt avhengig av jevnt fuktig jord frem til avlingen er moden (rotdannelse for røtter og knoller (gulrøtter, poteter), blader (basilikum, feldsalat), hoder (blomkål, salat), belger (bønner) eller frukter (tomater, frukt).
Gi store vannmengder i deler. Vann trenger litt tid for å trekke ned i jorden. I stedet for at det dyrebare vannet renner ut av bedet ubrukt, er det bedre å dele opp vanningen i flere porsjoner.
Vann med et mål, men fordel det. Hvis man alltid vanner på bare ett punkt ved roten, fører det til ensidig vekst, og dermed til dårligere næringsopptak i jorden. Vann derfor alltid rundt planten, og fordel vannet i hele vanningsområdet.
Vann på en måte som sparer vann. Vann så mye som nødvendig, og så lite som mulig. Dette gjøres enklere med et automatisk vanningssystem med fuktsensor – i bedet, på balkongen eller på plenen.
Unngå å drukne plantene. Hvis plantene blir stående i vann, hindrer det røttene i å puste luft fra jorden – rotcellene dør uten oksygen.
Bruk leirholdig jord av høy kvalitet. Plantejord som er rik på leirmineraler har bedre ekspansjonsegenskaper, og holder derfor på vannet på en bedre måte. Sørg for vanndrenering for å unngå at plantene drukner i vått vær.