Få ting er bedre enn å nyte sommeren på terrassen. Det måtte i så fall være å nyte sommeren på en ny terrasse sammen med barn, familie og venner, og med deilig mat fra grillen, kald drikke i glassene og topp stemning. Og dersom du er en av mange som drømmer om ny terrasse i år – hva er det folk flest kjøper nå?
Når det kommer til valg av terrassebord, ser vi en økende interesse for løsninger som forener både estetikk og funksjonalitet, slik at terrassen ikke bare blir et sted for avslapning, men også et visuelt midtpunkt i hagen.
– Vi ønsker å bruke mest mulig tid på å kose oss. Det betyr at jo mer vedlikeholdsfrie terrassebordene er, desto bedre, sier Geir Kleven hos Byggmakker Oppdal.
– Eksempler på slike terrassebord er Termo, Kebony og Accoya, i tillegg til kompositt, som er laget av trefiber og plast. Ellers er Royal veldig populært, men det vi selger mest av er vanlig CU-impregnert furu – selv om den krever en del vedlikehold. Det er også mange som spør etter RÅ.
Og før skulle terrassen vår være brun, men nå skal den være…
– Grå. Enten fordi vi kjøper grå terrassebord eller at de grånes over tid – hvilket jo skjer med alt treverk hvis du ikke behandler det. Det som da er fordelen med vedlikeholdsfrie terrassebord er at selv om de gråner, så sprekker og fliser de ikke.
Bygge terrassen din selv? Her får du vite hvordan - steg for steg
Hvilke terrassebord får du hos Byggmakker?
Kort sagt: Alle, og utvalget er stort. Fra rimelige til dyre terrassebord har Geir satt opp hvilke egenskaper som kjennetegner dem, og hvor mye (eller lite) vedlikehold du bør gjøre.
CU-impregnert furu
Selv om dette er den rimeligste utgaven terrassebord, er det et godt valg - her får du mye plank for pengene. Bare husk at CU-impregnert furu ikke bør legges rett på jord. Vi legger også til at trykkimpregnerte terrassebord er mye bedre nå enn de du fikk i “gamle dager”.
Vedlikehold
Terrassebord i CU-impregnert furu bør vaskes en gang i året. Har du terrasseolje bør den også oljes hvert år, har du terrassebeis anbefaler vi å beise hvert andre eller tredje år. Den kan holde i mange år uten behandling, men vil da flise, sprekke og måtte byttes raskere.
RÅ – beiset furu
Dette er et nytt, mørkt og trendy terrassebord som er rå både på holdbarhet, pris og utseende. Og det blir bare tøffere med årene. RÅ er overflatebehandlet med gråbrun vannfortynnbar oljebasert terrassebeis, og så trykkimpregnert etterpå.
Vedlikehold
Etter at RÅ er lagt kan du vente i to til tre år før du beiser på nytt, eller når du vil friske opp fargen. Dersom du “tillater” litt sprekker kan du vente lenger, men ikke glem vårvasken.
På tide å beise terrassen? Så enkelt gjør du det
Signatur – beiset furu
I utgangspunktet er dette et vanlig impregnert terrassebord i furu som har blitt beiset grå i ettertid. Signatur er høvlet med små riller, noe som gjør at beisen sitter bedre fast. I tillegg gjør rillene terrassen din mer sklisikker og behagelig å gå på for nakne sommerføtter.
Vedlikehold
Du behøver ikke beise Signatur når den er lagt. Men den bør vaskes en gang i løpet av sesongen, og så beises hvert andre eller tredje år.
Royal
Denne er veldig populær. Den ene årsaken er at du får Royal i mange farger: Klar, rød, oker, brun og grå. Den andre årsaken er at den er behandlet med royalolje som gjør at den tåler mer fukt, trenger mindre vedlikehold og er mer formstabil enn vanlig CU-impregnert furu.
Vedlikehold
Royal terrassebord kan ligge i opptil ti år før du behøver å gjøre noe. Velger du Royal i klar, vil denne med årene få en fin patinagrå farge. Går du for en av de andre vil disse beholde fargene, men slitasje, sol, vann gjør at de vil miste den. I så fall er det bare å olje, og så blir terrassen fin igjen. Husk at når du legger Royal terrassebord, er det viktig å olje kappflatene.
Rekkverk til terrassen? Da bør du velge vedlikeholdsfritt
Concise Collection
Foto: Nathan Lediard.
Her får du en terrasse som virkelig skiller seg ut. Concise Collection er royalimpregnerte terrassebord med rette linjer og skarpe kanter, som er spesialdesignet for moderne hus og hytter. Med en spesialbehandlet og børstet overflate får du en deilig følelse når du går på dem. Du får Concise Collection i fire dimensjoner:
- For et ekstra smalt uttrykk, er lektegulv i 28x45 et godt alternativ.
- Ønsker du ren og stram estetikk på terrassen, kan du gå for 28x95.
- Er du på jakt etter tradisjonell størrelse på terrassebordene, velger du 28x120.
- Vil du bruke kortere tid på å legge terrassen, er 28x145 det riktige for deg.
Du kan også kombinere flere dimensjoner, slik at du får en spennende og levende terrasse.
Foto: Concise fra MøreRoyal.
Vedlikehold
Når du har lagt Concise Collection på terrassen din, kan du vente i seks til syv år før du behandler den med olje. Etter det fortsetter du vedlikeholdet i det samme intervallet – eller ved behov, dersom terrassen ligger spesielt værutsatt til.
Kebony
Det er mange som ønsker Kebony på terrassen. Treverket er modifisert i en miljøvennlig prosess som gjør det bærekraftig, hardere og mer stabilt. Kebony har et eksklusivt særpreg, og mange velger å ha den på hytta da den trenger lite vedlikehold og tilsyn.
Vedlikehold
Kebony har lang levetid og trenger lite vedlikehold. Fargen endres over tid ved eksponering av sol og regn. Da får den en sølvgrå patina. Også når du legger Kebony, er det viktig å olje kappflatene.
Termofuru
Denne er i samme prisklasse som Kebony. Termofuru er varmet opp til 215 grader i en miljøvennlig prosess som gjør den holdbar og stabil, samtidig som den ikke sprekker eller tar til seg fuktighet ute i regn og snø. Det betyr at den er maksimalt råtebeskyttet.
Vedlikehold
Termofuru er omtrent vedlikeholdsfri, og som mange andre terrassebord blir også denne grå med årene.
Dette må du tenke på når du skal bygge platting
Kompositt terrassebord
Dette er laget av et miljøvennlig materiale som består av 50 prosent resirkulert tre og 50 prosent resirkulert plast. Terrassebord vi har i kompositt er Fiberon. De er robuste, slitesterke, har en nesten ugjennomtrengelig overflate og er svært renholdsvennlige.
Foto: Fritzøe Engros.
Vedlikehold
Kompositt terrassebord trenger du hverken å olje, beise eller pusse noensinne. Det holder at du går over med såpe og vann når du ser det er behov for det.
Accoya terrassebord
Dette er giftfri, bærekraftig og miljøvennlig radiata-furu, som er svært stabil og holdbar. Accoya har store og flotte årringer, og gir 50 års garanti over vann, og 25 år hvis det er i ferskvann. Det betyr at den også kan brukes på bassengkanter og brygger.
Vedlikehold
Accoya trenger du heller ikke å gjøre noe med annet enn vask, og den holder seg lys og pen i år etter år. Dersom den er ubehandlet vil den etter hvert få en sølvgrå patina.
Byggmakker har et stort utvalg av terrassebord
- Royal fra Talgø Møre Tre
- Royal fra Alvdal Skurlag
- Royal fra Marnar Bruk
- Kebony
- Impregnert furu fra Bergene Holm
- Impregnert furu fra Moelven
- Impregnert furu fra Inntre Kjeldstad
- Impregnert furu fra Larvik Impregneringskompani
- Termofuru fra Fritzøe Engros
- Termofuru fra Moelven Wood
- Accoya fra Fritzøe Engros
- Accoya fra Woodlink
- Kompositt fra Fritzøe Engros
Hva vil terrassen min koste?
Dette kommer selvsagt an på størrelsen og hvilke terrassebord du velger. Vedlikeholdsvennlig koster mer, men på den annen side slipper du unna en del arbeid siden du heller kan kose deg. Dessuten vil bjelkelaget koste det samme, med unntak av kompositt – her må du nemlig ha 40 centimeter mellom stenderne istedenfor de vanlige 60.
For konkrete priser på terrassen din, kan du ta kontakt med din nærmeste Byggmakker.
Også skruene vil koste det samme uansett hvilke terrassebord du velger. Et godt tips her er å gå for det som heter skjult innfestning, hvilket gjør at du får usynlige skruer uten sprekker og fliser. Da unngår både du og barna oppskrapede tær. Liten skrue kan velte stor terrasse
Alle trenger en makker – få Fiks Ferdig terrasse
Et godt tips er å sette opp et budsjett for terrassen din. Finn ut hvor mye du vil bruke, slik at det blir enklere for deg å finne ut hvilke terrassebord du kan ha. – CU-impregnert furu er jo det rimeligste, men går du litt opp i pris til for eksempel Kebony og Royal slipper du en del vedlikehold, samtidig som terrassebordene blir mer stabile og tåler mer, forklarer Geir.
– Ta gjerne et bilde av der terrassen skal være, og tegn og mål opp antall kvadratmeter før du kommer til oss. Da får du gode råd om materialer, i tillegg til beregning av pris på terrassebordene.
Å snekre terrasse kan være tidkrevende og tungt, og krever litt snekkerkunnskaper – i hvert fall når det gjelder bjelkelaget. Så hva gjør du om du ikke kan eller vil bygge terrassen selv? Da har Geir et godt råd til deg.
– Dersom du trenger håndverkere formidler vi de beste der du bor, som bygger terrassen din Fiks Ferdig for deg. Og husk – hos Byggmakker får du alltid terrassebord i høy kvalitet, og utvalget er stort. Flinke fagfolk hjelper deg å velge det som er riktig for deg, og du får gode priser uansett om terrassen din er stor eller liten.
Alle trenger en makker!
Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.
Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.
Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.
Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.