Kompostering er nedbrytningsprosessen som organisk avfall gjennomgår for å bli til ny jord. Det er en grunnprosess i naturen basert på omsetning av organisk materiale under tilgang på luft. Det finnes to måter å kompostere på. Kaldkompostering er nedbrytning av gress og planteavfall i et sakte tempo. Varmkompostering er en raskere prosess der varmen bidrar til at blant annet matavfall omdannes.
Hva kan komposteres?
Av det totale avfallet vi produserer, utgjør mat- og hageavfall omlag 30 prosent. I stedet for å hive mat- og hageavfall i søppelkassa, kan du hive det i din egen kompostbinge. Dermed lager du mindre søppel som fellesskapet må hente og kjøre bort. I tillegg til å minske avfallet ditt, produserer du på egenhånd en god gjødsel til hagen (nesten) helt gratis. Gjennom å kompostere matavfall, hageavfall og annet komposterbart materiale, føres viktige næringsstoffer tilbake til jorda der de gjør nytte.
Matavfall som grønnsaksskrell, kaffegrut, muggent brød og gamle middagsrester kan med fordel gå i komposten gjennom hele året. Små husholdninger har ofte for lite matavfall til å holde kompostprosessen i gang. Har du hage, kan dette løses ved å blande hageavfall i varmkompostbingen. Hageavfallet vil gi næring til mikroorganismene som vil holde prosessen i gang. Men om vinteren må det ikke blandes inn for mye frossent hageavfall fordi dette vil senke temperaturen og redusere nedbrytningen.
For å oppnå god nedbryting må du blande inn tørt kompoststrø sammen med matavfallet. Det kan du lage selv av kvister og grener som hakkes opp med en kompostkvern og tørkes.
Kompostkvern
En kompostkvern reduserer volumet på hageavfallet betraktelig ved at kvister og tykke grener og annet hageavfall kvernes opp. Det kvernede materialet er perfekt til kompostering. Velger du en kompostkvern med en stor påfyllingsåpning og automatisk inntrekk, blir jobben veldig enkel. Det kan også være en fordel med en stor oppsamlingsbeholder slik at du slipper hyppige avbrudd i arbeidet.
Disse kompostkvernene fra Bosch har dessuten en innebygd sikkerhetsfunksjon. Denne gjør at kvernene ikke starter uten at oppsamlingsbeholderen er på plass.
SE VÅRE KOMPOSTKVERNER HER
Bygg bingen selv
En kompostbinge for matavfall må være godt isolert, slik at den holder varmen gjennom vinteren. I tillegg må den være musesikker. En svanemerket kompostbinge er et trygt og godt valg når du vil kompostere matavfall gjennom hele året. En beholder på rundt 200 liter er passe stor til avfall fra 1-2 husholdninger.
Å lage sin egen kompostbeholder er ingen uoverkommelig oppgave for deg som er nevenyttig. Men vær obs på at dårlig konstruerte binger kan tiltrekke seg skadedyr.
Kompostbinger kan avgi litt lukt og sigevann. Denne fuktigheten er ikke noe problem hvis bingen står på et porøst underlag som trekker væsken til seg. Vær obs på at et balkonggulv ikke vil kunne suge opp vil sigevannet, slik at det vil renne utover.
PS! Lokale hagelag, avfallsselskaper og mange kommuner har gratis kurs i hjemmekompostering. Sjekk ut mulighetene der du bor.