K-Rauta-hero-banner
Artikler

Unngå søl på vindusglass når du bygger

Hva påvirker glass og hvordan unngå skader i byggetiden som følge av søl fra mørtel og betong eller andre kjemikalier? Når vindusglasset ikke kan vaskes og viser seg å være etset, har du et forklaringsproblem ovenfor kunden din.

Unngaa soel paa vindusglass naar du bygger 800x480

Søl fra mørtel og betong og en rekke kjemikalier kan skade vindusglass i byggeperioden.

Øyvind Buset er daglig leder i Norsk Murog Flisforum. Han gir deg gode tips til hvordan du kan unngå å skade glass. Også Glass og Fasadeforeningen har mye nyttig informasjon.

– NS 3420-N sier at du skal sørge for midlertidig beskyttelse og tildekking av gulv, vinduer, beslag og lignende komponenter eller materialer slik at de ikke skades som følge av egne arbeider. Hadde det bare vært så enkelt, sier han.

BUSET NEVNER FLERE STOFFER SOM KAN GI SKADER PÅ GLASS:

  • Lut i små mengder vil reagere på glassoverflaten og danne en natriumoksidløsning som stadig forsterker seg. Dette fordi når PH-verdien blir høyere enn 8,5, anløper glasset. Lut og sterkt alkalisk vaskemiddel på glass må skylles bort før det tørker inn. Det kan for eksempel gjøres med skyllemiddel som brukes i oppvaskmaskinen, sitronsyre eller eddik utblandet i vann. Det kan også brukes rensemiddel beregnet for keramisk komfyrtopp.
  • Jernvitrol og andre impregneringsmidler som brukes til overflatebehandling av tre, kan gi skader på glass.
  • Flussyre angriper glass. Dette er noe som brukes til etsing av glassoverflater. Annen syre påvirker ikke glass.
  • Sement- eller kalkvann som renner over glass, vil sette merker som minner om anløping. Alkalier som kalk og sement reagerer kjemisk med glass. Kalk og sement er sterkt alkaliske, eller basiske, bindemidler.

RISIKO UNDER HERDING

Øyvind Buset utdyper utfordringene i forbindelse med vindusglass og murerarbeid: – Før mørtelen er herdet fullt ut, vil avrenning fra murverket være en risiko for etsning på glass. Etter at mørtelen er gjennomherdet, vil risikoen for dette være minimal.

Allikevel vil murverk og puss som står kraftig nedfuktet over tid, løse opp alkaliske salter. Avrenning fra dette kan sette merker på glasset.

Tørt støv i kontakt med fukt, fra for eksempel tørrkutting av betong eller mørtelfuger vil igjen kunne etse på glass. Det er når det alkaliske blir blandet med vann, at det etser. Har dette fått etset lenge nok, blir eneste utbedring å skifte glasset. En lett reaksjon på glasset kan poleres bort med ceriumoksid eller poleringsmiddel beregnet for keramiske komfyrtopper, som Sidol eller Brillo.

Unngaa soel paa vindusglass naar du bygger 800x480 1

I denne artikkelen får du gode råd om hvordan du kan unngå at søl på vindusglass kan sette varige, skjemmende spor. (Foto: Per Henning Graff/Glass og Fasadeforeningen)

IKKE GLEM BALKONGGLASSET

Balkongrekkverk med glass er også utsatt. Avrenning på glassrekkverk fra påstøp av balkongdekke er dessverre ikke uvanlig. Det kan komme avrenning under selve støpearbeidet ned på glassrekkverk i etasjen under. I den første tiden etter støpearbeidet vil vann som renner over støpen også være så alkalisk at det kan etse glasset. Ved puss og rengjøring av glass brukes ofte metallskraper. Dette fører lett til riper i glassets overflate. Herdet glass er mer utsatt for riper enn vanlig, uherdet glass. I dag brukes herdet glass mye i dører og vindusfelt, da herdet glass oppfyller kravene til personsikkerhet.

Glass med såkalte selvrensende belegg tåler silikon dårlig. Pakninger og tettelister som inneholder silikon, eller hansker som har vært brukt til arbeid med silikon, kan gi overflateskader på slike glasstyper.

SLIK UNNGÅR DU ETSING/ANLØPING

Under byggeperioden er tildekking viktig. Dekk til med vanlig byggeplast før mur- og pussarbeidene begynner. Pass på at fukt ikke kommer mellom plast og glassflaten. Selvklebende folie er en praktisk måte å beskytte glass. Produsenten av dette tar imidlertid et forbehold det er greit a være klar over: Hvis det selvrensende glasset er belagt med et slags nanobelegg, kan det hende at folien ikke vil feste seg i det hele tatt. Hvis den fester seg, kan det være ødeleggende for det selvrensende glasset, da limet på folien kan ødelegge den selvrensende effekten.

Når temperaturen er mer enn 40 °C, kan det oppstå limrester. Glass kan raskt overstige temperaturer på 40 °C i solen. Det anbefales også at folien ikke sitter på i mer enn ca. tre uker. Ved demontering av stillas kommer det lett møkk fra plattingen inn på glasset. Dette må fjernes raskt før det får begynt å etse. Og for all del: Ikke gni med en svamp eller lignende.

Da legger det seg gjerne sandkorn i svampen som lager riper. Bruk heller ikke metallskraper. Disse riper glassoverflaten og kan påføre glasset uopprettelige skader. Spesielt er dette viktig for herdet glass.

Unngaa soel paa vindusglass naar du bygger 800x480 2

Herdet glass er tydelig merket. (Foto: Per Henning Graff/Glass og Fasadeforeningen)

METODER FOR UTBEDRING

Avhengig av hvor stor skaden er på glasset kan man prøve noen rensemetoder. Svake syrer som vi blant annet finner i klinkerrens, vil løse opp sement og kalk. En lett reaksjon kan poleres bort med ceriumoksid eller poleringsmiddel for keramiske komfyrtopper, som Sidol eller Brillo.

Metallriper fra for eksempel kitting skader ikke belegget og kan fjernes med svak syre som ikke skader. Rester av aluminium fjernes med kongevann, som er en blanding av salpetersyre og svovelsyre.

Vindusskrape kan gjøre mer skade enn nytte. Den setter fort riper i glasset. Hvis du bruker vaske-/rensemidler, må disse ikke få tørke inn på glasset. Det kan i seg selv sette merker som blir vanskelige å fjerne. Det er viktig å skylle godt med rent vann.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.