Bli Byggmakker PROFF-kunde her
Søk herLab-teamet fra SINTEF og NTNU foran testveggen. Hver av de tre veggvariantene henger i lastceller i tresjablongen. Isolasjon, grunnmursplate, beslag, sensorer og annet utstyr ble montert før sjablongen ble heist inn i klimasimulatoren. Foto: Tore Kvande.
For å oppnå raskere uttørking av veggen anbefales det å bruke dampåpen isolasjon som steinull eller spesialkvaliteter av ekspandert polystyren (EPS) med lav vanndampmotstandsfaktor på utvendig side av kjelleryttervegger. Simuleringer har vist at dampåpen isolasjon gir raskere uttørking og en tørrere vegg sammenlignet med tradisjonell oppbygging, men resultater fra feltmålinger har ikke vært egnet til å underbygge anbefalingen.
For å få mer kunnskap om hvordan permeabiliteten til isolasjon og plasseringen av grunnmursplaten påvirker det utadrettede uttørkingsforløpet til kjellervegger, er det gjennomført et større laboratorieforsøk i regi av SFI Klima 2050.
Arbeidet utgjør en masteroppgave av Ingrid Hjermann og deler av et doktorgradsarbeid av Silje Asphaug, Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU.
REDUSERE KONDENSRISIKO
Riktig fuktsikring av konstruksjoner mot grunnen er viktig for å redusere risikoen for fuktrelaterte skader som sopp, råte, saltutslag og vond lukt i kjellere. Effektiv bortleding og drenering av nedbør, overvann og grunnvann, samt god lufttetthet og kapillærbrytende sjikt er viktige prinsipper. I tillegg bør så mye som mulig (og minst 50 prosent) av varmeisolasjonen plasseres på utvendig side for å redusere risiko for kondens på innsiden av mur- eller betongveggen.
Et annet viktig prinsipp er å sørge for at fukt i konstruksjonen har mulighet til å tørke. Dette er ekstra viktig for konstruksjoner med mye innebygget fukt, konstruksjoner som utsettes for høy fuktbelastning, eller ved rehabilitering der fuktopptak/fuktoppsug via gulv og fundamenter ikke lar seg redusere tilstrekkelig.
LABORATORIEFORSØK I KLIMASIMULATOR
Det utadrettede uttørkingsforløpet til kjellervegger av betong undersøkes for å sammenligne isolasjonstyper og plassering av grunnmursplaten. Tre veggoppbygninger ble sammenlignet: Det første veggfeltet representer SINTEF’s gjeldende anbefaling med dampåpen isolasjon (EPS, μ<10) og grunnmursplate på utvendig side av isolasjonen. Det andre har den samme anbefalte plassering av grunnmursplaten, men semi-permeabel isolasjon (EPS, μ<30) utvendig. Det tredje representerer tradisjonell veggoppbygging med grunnmursplate plassert mellom isolasjon og betongvegg. Forsøket ble gjennomført med fuktige betongvegger som kun får tørke mot utvendig side. I en klimasimulator ble veggelementene utsatt for 5 °C og 80 % relativ fuktighet i kaldt kammer og 20 °C og 20 % relativ fuktighet i varmt kammer. Vektendring av veggfeltene og eventuell kondensdrypp/avrenning under feltene ble registrert over en periode på seks måneder. Vektendringen ble sammenlignet med resultater fra hygrotermiske simuleringer.
INNSPILL TIL RIKTIG FUKTSIKRING
Resultatene viste at veggfeltene tørket noe ulikt i starten, men med samme hastighet de siste fire månedene av forsøket. Veggfeltene tørket mye saktere enn beregnet, noe som tyder på at effekten av den utadrettede uttørkingen i stor grad er avhengig av betongkvaliteten.
Det er behov for mer kunnskap om variasjonene av de fukttekniske egenskapene til nyere typer betong for å kunne gjøre mer nøyaktige beregninger av fuktforhold i kjellervegger av betong.
Alle trenger en makker!
Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.
Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.
- Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
- Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
- Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering
Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.
Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.
Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.