I praksis innebærer dette å kutte i forskriftens omfang, og heller øke presisjonen. Resultatet blir en teknisk forskrift som er mer oversiktlig, mer forutsigbar og lettere i bruk for både håndverkere og folk som skal bygge hus.
– En av Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners målsetninger med endringene skal være å prioritere områder som bidrar til å redusere kostnadene ved boligbygging. Det er veldig positivt. Vi trenger å holde byggekostnadene nede for å holde boligbyggingen oppe her i landet, sier Per Anders Ruud, KAM – Storkunde Byggmakker.
Medvirkning fra bransjen
Arbeidet med å forbedre byggereglene og redusere kostnadene er satt i gang på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, og inngår i regjeringens satsning på forenkling og innovasjon i bolig- og byggesektoren. Den nye forskriften vil være basert på en bred gjennomgang av alle de tekniske kravene som TEK10 i dag stiller til nybygg.
Byggenæringen har vært tungt involvert i prosessen og har gitt sine forslag til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) om hvordan dagens regelverk kan forenkles og forbedres. Bransjen har fått anledning til å komme med innspill, og totalt er det levert 12 utredninger fra fagmiljøer som SINTEF, Transportøkonomisk Institutt, Multiconsult, Proba og Holthe Consulting. Utredningene fokuserer blant annet på temaer som lydforhold i boliger, brannsikkerhet, universell utforming, vinduer og dører, samt ventilasjon og termisk inneklima.