K-Rauta-hero-banner
Artikler

Stort behov for hjelp med energiberegning

Med innføring av det nye EU-direktivet om pliktig energiberegning av bygninger, får proffkundene til Byggmakker nye muligheter til meroppdrag. Mange boliger må oppgraderes og etterisoleres. Byggmakkers Tekniske Tjenester står til disposisjon!

Stort behov for hjelp med energiberegning 800x480

Når seks av ti boliger må oppgraderes, sier det seg selv at det blir behov for håndverkere og materialer.

Byggmakkers Tekniske Tjenester samarbeider med Leite og Howden AS om å energiberegne nye og eksisterende boliger. Gjennom supportavtalen har Byggmakkers kunder mulighet til å kontakte rådgiver direkte hos dem, og for øvrig ikke bare om energiberegning.

– Det er mange meninger om det nye EU-direktivet. Hvordan skal dette gjennomføres og hva blir kravene i praksis? Byggmakker har fullt fokus på å se alle mulighetene dette gir oss og proffkundene våre, sier kalkulasjonsleder Birger Godvik i Byggmakker.

Mange proffkunder vil få forespørsler om etterisolering. Tidligere etterisolerte håndverkeren fagmessig der kunden ønsket tiltak. Nå må det gjøres en energiberegning i forkant.

Dette kan Byggmakker hjelpe proffkundene sine med ved å henvise til Leite og Howden.

GODKJENTE ENOVA-RÅDGIVERE

Byggmakker kan bistå proffkunden med å gjøre en energiberegning slik boligen er i dag og beregne hva som må gjøres for å oppnå dagens nye krav.

– Vi kan også gjøre mengdeberegningene av de materialene som skal til for hele oppgraderingen og så dokumentere alt i ettertid i henhold til forskriftene. Byggmakkers Tekniske Tjenester står klare til å hjelpe deg med hele prosessen, understreker Birger Godvik. I slike saker er det også naturlig å vurdere ENOVA-støtte. Leite og Howden har godkjente ENOVA-rådgivere. Dersom oppgraderingen fører til en ombygging som er søknadspliktig, kan det også gjøres via Byggmakkers Tekniske Tjenester.

Stort behov for hjelp med energiberegning 800x480 1

Birger Godvik er kalkulasjonsleder i Byggmakker.

HVA ER ENERGIMERKING?

Energimerking er en karaktersetting av bygningen basert på beregnet levert energi ved standard klima, som er Oslo-klima. Man kan direkte sammenligne bygninger for ulike steder i landet. Energimerking skal øke bevisstheten rundt energibruk og hvilke tiltak som kan gi mer energieffektive bygninger.

Energimerkeordningen har som formål å stimulere til økt oppmerksomhet om bygningers energitilstand, og mulighetene for å redusere energibruk og omlegging til fornybar energi i bygninger. Energimerket viser bygningens energistandard og beregnes uavhengig av hvordan de som eier/ leier bygget bruker bygningen. (Kilde: Norconsults praktiske veileder for energimerking)

Stort behov for hjelp med energiberegning 800x480 2

Dette 80-talls huset i Skien ble oppgradert til TEK 17-standard i 2021. Nå må andre hus i samme nabolag oppgraderes.

KRAV OM DOKUMENTASJON

– Kravet om å dokumentere energiforbruk på nye bygninger, gjøres ved å utføre en energiberegning. I tillegg skal det også utarbeides energimerking. Det er nå krav om å energimerke eksisterende bygninger som for eksempel eneboliger, leiligheter, rekkehus samt næringsbygg ved salg, opplyser bygningsingeniør Thomas Grindheim Svestad i Leite og Howden.

– Eldre boliger lekker energi, og bruker i snitt nesten tre ganger så mye energi pr kvadratmeter som husene vi bygger i dag. Stortinget har vedtatt at vi må redusere energibruken i eksisterende bygg med ti terrawattimer innen 2030, legger han til. En motivasjonsfaktor for boligeiere i dag for å redusere energibruken, er høyere strømpriser enn vi var vant med for tre-fire år siden.

TAR LITT TID

Endringer i energimerkeforskriften for bygninger gjelder egentlig fra 1. mars i år, men det vil ta litt tid før energimerkesystemet og veiledere er tilpasset den nye forskriften. Energidepartementet arbeider med endring i energimerkeforskriftens § 10 som regulerer beregningsmetoder for energimerket. Endringene som nå er vedtatt er forankret i bygningsenergidirektiv II som ble vedtatt av EU i 2010. Siden Norge ikke er medlem i EU skal direktiver gå gjennom en EØS-prosedyre før det innarbeides i norsk lovverk. I en overgangsperiode vil det blant annet ikke være mulig å energimerke flerbolighus som én bygning. Eneboliger og leiligheter kan fortsatt energimerkes som før.

HVEM SKAL BETALE?

Statistikk fra Enova viser at seks av ti boliger må oppgraderes. Disse har energiklasse D eller lavere. Flere aktører i byggenæringen spør seg om hvem som skal ta regningen til slutt. Men hvem skal ta regningen? Et godt spørsmål, synes forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i organisasjonen Huseierne. Han mener til at når regjeringen har fastsatt målet om å redusere strømforbruket i bygningsmassen med 10 terawattimer innen 2030, må staten ta en del av kostnadene. Huseierne viser til at Sintef og NTNU har anbefalt at staten tar en tredel av regningen.

– Dette kan gjøres gjennom for eksempel momsfritak eller skattefradrag. Og så må det komme støtteordninger for dem som ikke har råd til å pusse opp, mener Pihl.

I EU vil det komme på plass ordninger som hjelper de svakest stilte til å renovere bygg. Blant annet har EU opprettet et eget sosialt klimafond på mer enn 650 milliarder kroner. Norge skal bidra med 5,5 milliarder kroner over åtte år.

Stort behov for hjelp med energiberegning 800x480 3

Thomas Grindheim Svestad er kontaktpersonen hos Leite og Howden også når det gjelder spørsmål om energiberegning.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.