K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik unngår du fallulykker

Fall er verstingen når det kommer til arbeidsulykker i Norge. Skydda gir deg en komplett guide over hvordan du unngår fallulykker - og hvordan du håndterer krisen hvis fallulykker skjer.

Bli Byggmakker PROFF-kunde her

Søk her

Slik unngaar du fallulykker 800x480

Hver dag er det mange mennesker som jobber i høyden hvor det er stor fallrisiko. Derfor er det svært viktig å sikre at arbeidet skjer på en sikker og forsvarlig måte. Fall er en av de vanligste ulykkestypene på arbeidsplasser. Ca. hver femte arbeidsulykke skjer som følge av fall, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Mange fallulykker skjer i bygg- og anleggsbransjen. Årsaker til slike ulykker kan være utstyrsfeil eller manglende bruk av utstyr, eller at man har gått utenfor avgrensede områder, sier Ronny Røsberg, regionansvarlig for Vest- og Midt-Norge i Skydda.

Det er flere årsaker til fallulykker. De fleste skyldes manglende opplæring og ansvarsfølelse og kunnskap om utstyr, samt tidspress og økonomi.

Forebygg uønskede hendelser

For hvert oppdrag skal det gjennomføres en arbeidsforberedelse for å sikre at jobben kan utføres på en trygg og effektiv måte. Man bør tenke gjennom selve arbeidsoppgaven og arbeidsmetoden, utstyrsbehov og risikoen for at noe kan skje.

En arbeidsforberedelse bør også inneholde en redningsplan, kommunikasjon mellom involverte på byggeplassen, behov for avsperringer, nødvendig bemanning og hvem som har ansvaret.

  • I tillegg til en god arbeidsforberedelse er det helt nødvendig å være oppdatert og å skape gode holdninger. Kunnskap og kursing er viktig for å øke kompetansen og dermed redusere risiko for fall, understreker Ronny Røsberg.

Fallsikring

Fallsikring er utstyr som brukes for å forhindre fall fra høyden. Hvis det likevel oppstår et fall, skal fallsikringen bremse fallet på en sikker måte. Man skal alltid bruke fallsikring når fallhøyden er to meter eller mer, og når det er risiko for fall. Det er viktig å være minst to personer når fallsikring benyttes.

Slik unngaar du fallulykker 800x480 2

Det finnes tre typer fallsikring

  • Kollektiv fallsikring: nett, fallforebyggende og falloppfangende systemer med mer. Utstyret blir installert for eksempel et rekkverk, et nett eller et annet fallforebyggende system på taket.
  • Faste systemer: horisontale og vertikale installasjoner (skinner og vaiere). Produktene installeres permanent på tak eller fasade som for eksempel skinne- og vaiersystem.
  • Personlig fallsikringsutstyr: seler, falldemperliner, sikkerhetsblokk med mer.

Arbeidsgiver har plikt til å sørge for sikkert utstyr og opplæring av medarbeiderne sine. Personen som bruker fallsikring, skal vite hvordan utstyret skal brukes, kobles sammen og testes før bruk. Man skal også kjenne til risikoene knyttet til feil bruk og hvordan man skal vedlikeholde utstyret.

Har du spørsmål relatert til HMS-på arbeidsplassen og personlig verneutstyr? Les mer på www.skydda.no

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.