Bli Byggmakker PROFF-kunde her
Søk herBrannprosjektering er lovpålagt brannsikkerhet som til stadig blir mer avansert i takt med teknologisk utvikling og forskning. Målet er først og fremst å spare mest mulig liv ved oppstått brann, men også å redusere verditap. Dette er en stor paraply som innebærer alt fra bruk av riktige materialer, rømningsplaner til riktig brannslukking i bygget bedriften holder til i.
Dette skal vår kollega og brannsikringsviter, Kent André Kvemo fra Byggmakker i Bodø, fortelle litt mer om.
Røykvarsleren - En viktig livredder ved brann. Foto: Nexa
Kort og godt om TEK17-forskriften og brannprosjektering
Kort oppsummert er TEK17 er forskrift til tekniske krav til byggverk og hvilke egenskaper som skal til for å få lov til å bygge i Norge. Her beskrives også hvilke retningslinjer som gjelder for brannprosjektering av et bygg.
‒ Dagens bygg skal designes slik at brannen ikke skal kunne gå gjennom konstruksjonen i løpet av et gitt tidspunkt. Det skal ikke gå mindre enn 30 minutter før den går gjennom en vegg eller en dør. Vi må tilrettelegge best mulig for at personer i bygget skal ha mulighet til å komme seg ut før det er for sent, og samtidig prøve å holde brannen i ett rom og gjøre slukningsarbeidet enklere, sier Kent André.
‒ Hvilke krav tenker du er verdt å trekke frem?
‒ Skulle vi ha dekket alle kravene til brannsikring, kunne vi ha skrevet en hel bok om det, men jeg vil si at det noen brannsikringskrav man kan koke det ned til.
Fem viktige krav til brannsikkerhet
- Krav til dokumentering av brannsikring når det bygges nytt.
- Krav til rømningsvei uansett om det er nytt og gammelt. Er du fire meter over bakken skal det være en brannstige tilgjengelig.
- Krav til brannceller i større bygg. Brannceller avgrenser en del av bygget der brannen kan utvikle seg raskt og unngå at den spre seg og stoppe. Dette innebærer også branndører.
- Krav til sprinkler i større næringsbygg ‒ som vi har i Byggmakkerlokalene.
- Krav til å bruke ubrennbare materialer: Det vil si gips og mineralull som Glava og Rockwool i veggene som isolasjon. Disse går under ubrennbar isolasjon.
I dag kan de fleste dører på markedet skaffes som brannklassifisert dør. Det vi si at de er produsert slik at at tar 30 minutter eller mer før det brenner gjennom, noe som sagt er påkrevd i mange kommersielle bygg. Byggmakker kan også skaffe brannklassifiserte dører på bestilling.
Prioriter gode brannrutiner på arbeidsplassen
Kent Andre påpeker at brannsikkerhet bør være et kontinuerlig fokus og prioritering for bedrifter. Dette starter med at bygget er utstyrt med nok rømningsveier, at deler av byggematerialer som beskytter mot brann og at brannslukkingssystemer er tilgjengelig.
‒ De fleste bedrifter og privatpersoner har brannsikkerheten på plass fra før, men det kan gjøres en del feil grunnet mangel på kunnskap. Et eksempel er kontroll av tilgjengelige slokkemidler. Det er enkelt å glemme.
‒ Så dette er noe som bør komme høyere opp på agendaen?
‒ Jeg tror nok at de fleste bedrifter i dag allerede prioriterer brannsikkerhet, men det er klart at det ikke skader å sjekke utstyret hvis det er lenge siden sist. Nøkkelen ligger, som alltid, i gode rutiner.
Like viktig som at bygget er produsert av riktige materialer, bør alle ansatte være kjent med hvilke ressurser som står tilgjengelige for dem hvis det oppstår en brann ‒ og at de funker. Noe som ikke alltid er tilfelle.
‒ Alle er for eksempel ikke klar over at brannslukningsapparater skal snus på hodet en gang i blant slik at pulveret ikke komprimerer seg i bunn. Det blir glemt eller oversett på grunn av for lite kunnskap og dermed fungerer ikke brannslukningsapparatene optimalt hvis de blir stående urørt lenge.
‒ Og så er det viktig å teste røykvarslerene en gang i blant. Dette er lurt å gjøre i forbindelse med organiserte brannøvelser gjerne èn gang i året, og minst annet hvert år, så alle kjenner til rømningsveier og møtepunkter utenfor bygget. Sett ansatte inn i hvordan brannslanger og brannapparater fungerer og hvordan de skal brukes riktig, sier Kent André.
Å snu brannslukningsapparatet på hodet og kjennskap til møtepunkter er en av mange ting man lærer på Brannvernkurs, som er et krav fra norske myndigheter at mange virksomheter skal ha, men er ikke lovpålagt alle.
Det er uansett en smart investering for bedriftens sikkerhet. Her kan de ansatte lære mye nyttig til både jobb og til hjemmet.
‒ HMS-ansvarlig eller andre som har ansvaret for brannsikkerheten ta initiativ til å ha et Brannvernkurs en gang i blant. Det er en ekstra trygghet at flere en èn eller to personer på huset vet hva som skal gjøres hvis det begynner å brenne ‒ og for å unngå at brannen i det hele tatt oppstår.
Godt brannvern kort oppsummert er:
- Ha en god evakueringsplan. Denne bør også fortelle hva du skal gjøre dersom røykvarsleren ikke fungerer. Avtal et møtepunkt som alle skal møtes på.
- Pass på at alle kjenner til evakueringsplanen: En idè er å ha branninstrukser hengende i fellesarealer - som på kjøkken og toalett.
- Kjenn dine slokkesystemer:
- Her finnes det sprinkler som utløses ved høy temperatur
- Brannslange: Gi opplæring i hvordan den brukes.
- Brannslukningsapparat i pulver: Slukker mer effektivt enn skum, men alt i rommet blir ødelagt og man må inn med rengjøringsbyrå for å fjerne pulveret.
- Brannslukningsapparat i skum: Lite skader og ødelegger ikke alt annet, men er mindre effektivt og kan ikke stå i kalde rom da det fryser. Er du på hytta f.eks. er det ikke smart med skumapparater.
- Alle nybygg skal ha røykvarslere eller systemer som forsynes fra 230V-nettet, og i tillegg ha batterireserve - bedre kjent som seriekoblede røykvarslere. Det må være minimum èn 230V røykdetektor i hver etasje.
- Vit hvilke rømningsalternativer som finnes: Hvis du holder til høyere enn fire meter skal brannstiger være på plass et sted samtlige kjenner til.
- Hold deg i loopen på hva som finnes av godt brannvernutstyr på markedet og gjør deg kjent med vedlikeholdsprosedyrer som gjelder for at det skal vare.
Er du allerede proffkunde hos oss?
Logg inn i BM Portalen herAlle trenger en makker!
Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.
Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.
- Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
- Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
- Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering
Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.
Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.
Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.