K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slake, luftede tretak med isolerte takflater og utvendig nedløp

Revidert anvisning 525.104 i Byggforskserien beskriver oppbygging av luftede tretak med takvinkel 10 grader eller lavere med vanntett taktekning, isolerte takflater og utvendig nedløp. Tak med takvinkel 10 grader eller lavere omtales her som slake tak.

Slake luftede tretak 800x480

Prinsipp for oppbygning av slakt, luftet tretak med utvendig nedløp. (Ill: Byggforskserien)

Slake tak inkluderer det vi vanligvis omtaler som flate tak, der fall på takflaten går fra fra 1:40 til 1:10. Slake, luftede tretak er prinsipielt svært like skrå, luftede tretak med isolerte takflater med takvinkel på minst 10 grader. Anvisningen omhandler ikke bæringen til taket og valg av bærekonstruksjon.

Slake, luftede tretak med isolerte takflater egner seg særlig i tilfeller hvor man har behov for tak med enkel geometri og lengde opptil 20 meter, og spesielt hvor det er begrensninger knyttet til bygningens høyde eller ønske om et bestemt arkitektonisk uttrykk. Ved noen stedlige værforhold bør man unngå å bruke luftede tretak med takvinkel på 10 grader eller mindre. Sjekk lokale forhold!

Løsningen med slakt, luftet tretak forutsetter minimering av antall gjennomføringer. Ved ekstra mange gjennomføringer er løsningen ikke egnet.

TILSTREKKELIG LUFTING

Taket må ha tilstrekkelig lufting for å hindre uønsket snøsmelting og påfølgende skadelig ising ved takfoten og i takrenner ved å holde taktekningen kaldere enn 0 grader C når det er snø på taket og minusgrader ute. Luftingen må være tilstrekkelig for å transportere bort byggfukt og annen overskuddsfukt, inkludert kondens eller lekkasjer fra utettheter i konstruksjonen, slik at man hindrer fuktskader og soppvekst. I tillegg må takbelegget være vanntett, vanligvis et asfalttakbelegg eller PVC-folie, og undertaket må være dampåpent slik at fukt i takkonstruksjonen kan tørke ut. Undertaket med skjøter, perforeringer og gjennomføringer må også være tilstrekkelig vanntett slik at eventuelt vann som trenger inn i luftespalten, ikke renner videre ned i takkonstruksjonen.

Undertaket skal i tillegg fungere som vindsperre, og man må derfor benytte et såkalt kombinert undertak og vindsperre. Luftespalten ventileres via åpninger langs takutstikk. Åpningene bør i utgangspunktet være like store som minste anbefalte høyde på luftespalten.

FUKTSIKRING

Tak med lav eller tilnærmet ingen takvinkel er utsatt for lekkasjer etter inndrev av snø og regn i luftespalten. Vannet kan trenge gjennom undertaket via spiker-/ skrueinnfestning av sløyfer og lekter, og videre ned i takkonstruksjonen. Risikoen for lekkasje gjennom undertaket kan reduseres ved å sørge for et minimumsfall på undertaket. Andre tiltak kan være å montere undertaket tett mot vanngjennomtrenging, eller å utforme luftespalteåpninger ved raftet med utfellingskammer for å hindre/ redusere snø- og regninndrev. Tiltakene kan benyttes sammen eller hver for seg, basert på risiko for snø- og regninndrev i luftespalten.

Takbelegget, overgangsdetaljer og gjennomføringer må være vanntette.

TAKTEKKING

Taktekning av asfalttakbelegg eller takfolie legges med sveiste skjøter. Taktekningen monteres vanligvis i fallretningen. Unngå å tekke på våt taktro. Det kan medføre at taktekningen buler når taktroa tørker og trekker seg sammen. For å unngå oppfukting av taktroa fram til primærtekning er montert, kan man for eksempel legge et midlertidig tynt underlagsbelegg etter hvert som taktroa monteres.

Overgangsdetaljer og gjennomføringer i taktekningen (for eksempel mot et skorsteinsløp, overlys eller en ventilasjonskanal) må uføres med vanntette oppkanter med høyde minst 150 mm over takflaten. Oppkantene kan med fordel kontaktsveises/limes mot underlaget for å hindre at regnvann kan trenge inn bak oppkanten. Bruk mansjetter som er tilpasset aktuelt takbelegg der det er mulig

– både ved gjennomføringer i taktekningen og i undertaket. Utførelse av taktekning må kontrolleres grundig med hensyn til vanntetthet, spesielt visuell kontroll av sveiste skjøter og tetning ved overganger og gjennomføringer. Dette er spesielt viktig dersom taktekningen er lagt med minste anbefalte fall (1:40).

Slake luftede tretak 800x480 1

Prinsipp for oppbygning av et slakt, luftet tretak. Mellom taksperrene er det varmeisolasjon. Luftingen ivaretas via en luftespalte mellom undertaket og taktroa. (Ill: Byggforskserien)

KORT ELLER LANGT TAKUTSTIKK?

Med en løsning med kort takutstikk og 100 prosent luftespalteåpning, får vi en total bredde på utfellingskammeret som kun er dobbelt så stort som luftespalteåpningen. det gir ikke et spesielt effektivt utfellingskammer for nedbør, og er kun egnet på steder som er lite utsatt for snøeller regninndrev.

Kort takutstikk der luftespalteåpningen er 50 prosent av luftespaltehøyden, får vi en bredde på utfellingskammeret som er fire ganger så stort som luftespalteåpningen. Dette gir et mer effektivt utfellingskammer, men også ekstra strømmingsmotstand. derfor må sløyfehøyden økes for å få samme luftstrømming ved 100 prosent luftspalteåpning.

Med langt takutstikk og 100 prosent luftespalteåpning oppnås en bredde på utfellingskammeret som er fem ganger så stor som bredden på luftespalteåpningen. Det gir et mer effektivt utfellingskammer for nedbør sammenliknet med kort takutstikk og 100 prosent luftespalteåpning. Løsningen har liten strømningsmotstand fra luftespalteåpningen, og samtidig har man et effektivt utfellingskammer mot snø- og regninndrev. Reduserer man luftespalteåpningen til 50 prosent, vil løsningen være svært sikker mot inndrev.

Slake luftede tretak 800x480 2

Eksempel på tilslutning mellom langvegg og tak med kort takutstikk/ raftekasse og luftespalteåpning som er like stor (100 %) som sløyfehøyden. Aktuelt byggested er i områder som er lite utsatt for snø- eller regninndrev. (Ill: Byggforskserien)

Slake luftede tretak 800x480 3

Eksempel på tilslutning mellom langvegg og tak med langt takutstikk og med luftespalteåpning som er like stor (100%) som sløyfehøyde. Aktuelt byggested for denne løsningen er områder som er utsatt for moderat snø- eller regninndrev. (Ill: Byggforskserien)

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.