Bli Byggmakker PROFF-kunde her
Søk herOmbruksmaterialer på lager hos Sirken i Trondheim, som opplever omsetningsøkning fra måned til måned.
SINTEF lanserte i fjor en veileder som gir råd om hvordan man vurderer byggematerialer for ombruk. Vi har spurt seniorforskeren hvordan man kan stimulere og oppmuntre byggebransjen til mer ombruk.
– Det er viktig at aktører i byggebransjen, store og små, får mulighet til å skaffe seg erfaring med hvordan man kan gjennomføre et ombruksprosjekt. Det er også viktig at aktører gjennom eksempelprosjekter får mulighet til å videreutvikle en strømlinjeformet ombruksprosess, med forutsigbare kostnader og kvalitet i sluttbygget, svarer Thale Sofie Plesser. Hun understreker at veilederen begrenser seg til å vurdere ombruk av materialer til samme formål som det opprinnelige, for eksempel ombruk av vindu som vindu. Ombruk av materialer til et nytt formål, krever at produktet må dokumenteres.
– For å lykkes, må vi få på plass samme gode logistikksystemer for brukte byggevarer som for nye, sier Thale Sofie Plesser.
MÅ KJENNE EGENSKAPENE
Byggenæringen genererer mye avfall, og både rehabilitering og nybygging krever store mengder byggematerialer. I dag bruker vi stort sett nye byggematerialer, som i høy grad er lagd av helt ubrukte råvarer. Uansett om byggevaren er ny eller brukt, vi må vite hvilke egenskaper den har. – Utgangspunktet for veilederen er at metodene eller prinsippene som brukes for vurdering av nye byggevarer, også kan brukes for vurdering av brukte byggevarer. Brukte byggevarer er i større eller mindre grad utsatt for slitasje. Vurdering av slitasje er et viktig punkt i veilederen, sier Plesser.
BYGGEVAREPRODUSENTENE KAN BIDRA
I mars åpnet Sirkulær ressurssentral på Økern i Oslo. Sentralen tilbyr mellomlagring og videreformidling av brukte byggevarer og overskuddsvarer. Blant annet Sirken, der Byggmakker bidrar, har opprettet mindre ombrukssentraler i Trondheim, på Ørlandet og snart i Oslo.
For å lykkes med mer ombruk, påpeker Plesser at det må på plass samme gode logistikksystemer som for nye byggematerialer.
– Det vil si leveranse av det man trenger i byggeprosjektet av kvalitet og antall, til det tidspunktet man trenger materialene, sier hun. Hun peker på at dagens byggevareprodusenter er en uutnyttet ressurs.
– En pall med gjenbrukte systemhimlinger, som er blitt til 10 cm isolasjon i innervegger, skal sendes til SINTEF for testing av lyd- og varmekvalitet, opplyser Peter Totland, en av gründerne av Sirken.
– For en effektiv fremtidig ombrukskjede må materialene og monteringsmetodene tilpasses ombruk. På dette punktet kan byggevareprodusentene bidra. Det er ingen som kan så mye om byggematerialene som produsentene selv.
Alle har hørt om klimakrisen. Bevaring av bygg og ombruk av byggematerialer er sentrale virkemidler for lavere natur- og klimafotavtrykk. Omstillingen til mindre forbruk av natur krever forskning og utvikling. Det må myndighetene være med å støtte gjennom målrettede forskningsmidler, sier Thale Sofie Plesser.
DETTE ER SIRKEN
Godt hjulpet av Byggmakker Tiller i Trondheim har Sirken utviklet Norges første selvbetjente varelager dedikert til omsetning av overskuddsmaterialer direkte fra bygg- og anleggsbransjen. Her får man kjøpt billige varer som er bra for miljøet. Ved å registrere seg som bruker ved hjelp av vipps, får du tilgang til alle varene i Sirken.
Sirken leier ut containere og håndterer salg og avhending av materialer via selvbetjente lager.
Fra 1. juli i år skal man i større rive- og ombyggingsprosjekter gjennomføre en ombrukskartlegging, som beskrevet i TEK 17, § 9-7, tredje ledd. Sirken tilbyr en kostnadseffektiv ombrukskartlegging, der de også tar ansvaret med å gjennomføre ombruk i praksis. De arrangerer utsalg, annonserer løsøre og inventar med mer, for å skape bærekraftige besparelser i ditt prosjekt.
Thale Sofie Plesser understreker at rapportene fra ombrukskartleggingene kan bli en verdifull ressurs for å få oversikt over mulige ombruksmaterialer. I tillegg til ombruksregistrering, tilbyr Sirken rådgivning og konsulentbistand til selskaper som trenger kompetanse.
FOKUS I TRØNDELAG
– Byggmakker Tiller har vært helt enestående. De har snakket oss varme hos leverandører og samarbeidspartnere, vært velvillig til pilotprosjektet til tross for nybrottsarbeid med lite rammeverk, sier en av gründerne av Sirken, Ingvar Aune.
– Sammen med Byggmakker har vi satt fokus på ombruk i byggenæringen i Trøndelag, tilføyer han.
– Hvor er Sirken om to-tre år?
– Sirken har forhåpentligvis skalert til 20- 30 containere innen neste år. Målet er å klare å omsette og håndtere større volumer og faktisk gjøre en vesentlig forskjell på avfallsmengden i byggebransjen, sier Ingvar Aune.
Et godt eksempel på ombruk satt i system i regi av Sirken, er gjenbruk av systemhimlinger. Årlig kastes det tonnevis av slike himlingsplater etter riving av kontorbygg. Et alternativ er å lime to og to plater sammen, med not og fjær, kutte platene slik at de passer i cc 600 mm og bruke dem som 10 mm isolasjon i innervegger.
GODT UTGANGSPUNKT
Den nye veilederen «Ombruk av byggematerialer. Veileder for dokumentasjon av ytelser» prøver å besvare spørsmålet om egnethet for fire sentrale byggevaretyper: innvendige glassvegger, vinduer og dører, ventilasjon og sanitærutstyr.
For hver byggevare gir veilederen en beskrivelse av kartlegging før ombruk, problemer man kan forvente å støte på, mulighet for utbedring av skader og dokumentasjon av egenskaper ved ombruk.
Byggevarens originaldokumentasjon vil være et godt utgangspunkt for vurdering av byggevarene.
Alle trenger en makker!
Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.
Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.
- Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
- Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
- Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering
Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.
Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.
Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.