K-Rauta-hero-banner
Artikler

Kvalifisert til kirkerestaurering

Det er ikke ofte at et murmesterfirma er hovedentreprenør for et stort prosjekt. Når Skien kirke restaureres over flere år er det Byggmakkerkunden Murmester Gulliksen AS som har den rollen. De slapp gjennom nåløyet hos riksantikvaren.

Bli Byggmakker PROFF-kunde her

Søk her

Kvalifiser til kirkerestaurering 800x480

Skien kirke ble bygget som en domkirke, da man håpet at Skien skulle bli bispesete.

Skien kirke sto ferdig i 1894 og ble bygget som en domkirke, da man håpet at Skien skulle bli bispesete. Slik gikk det jo ikke. Riksantikvaren vil ikke at hvilke håndverkere som helst skal tukle med verdifulle og verneverdige bygninger. For å få lov til å regne på jobben med Skien kirke, måtte Murmester Gulliksen gjennom en runde med prekvalifisering. Da Skien kirkelige fellesråd gav tommelen opp for innvendig og utvendig restaurering, var det bare å brette opp ermene. I februar i fjor begynte arbeidene. Statlig finansiering avgjør når de blir ferdige.

OMFATTENDE TILSTANDSRAPPORT

Under seg i prosjektet har Murmester Gulliksen et knippe med dyktige håndverksbedrifter; elektrikere, tømrere, blikkenslagere og malere. Sammen følger de opp en lang liste med oppgaver i tilstandsrapporten som fellesrådet har laget. Gjennom tiår etter tiår er kirken gradvis forfalt og bare reparert litt tilfeldig, og ikke alltid til kirkens beste. Helt fra starten av er det brukt feil materialer i kirkebygget, noe som har gitt følgeskader. Nå har fellesrådet bestemt at kirken skal restaureres 100 prosent, slik at det bare skal være nødvendig med vanlig vedlikehold de neste tiårene.

Kvalifiser til kirkerestaurering 800x480 2

I tiår etter tiår er kirken gradvis forfalt og bare reparert litt tilfeldig. Nå tas et krafttak.

STORE SKADER

På avstand ser alt såre vel ut. Men nærmere kirkeveggene ser du forfallet og etterslepet av manglende vedlikehold: Deler av teglstein har krakelert. Fugene er forvitret. Murpuss har skallet av. Vinduskitt er stedvis borte. Da de begynte å ta ned takrenner og nedløp, oppdaget de råteskader og at takrenner stedvis har motfall på grunn av store setninger.

– I oppdraget vårt ligger også finne uoppdagede lekkasjepunkter. Når en teglsteinbygning begynner å suge vann, kan det føre til store skader, sier murmesterne Jan Thomas Sortedal og Roger Dahle. Sammen eier de murmesterfirmaet som de har drevet sammen i 25 år nå etter at gründer Gulliksen gav seg. Jan Thomas er daglig leder.

FEIL MATERIALE OG TEKNIKK

Flere steder ser man at det er brukt feil materiale og feil teknikk når fugene er reparert. Den gjenværende kalkfugen er ikke fjernet langt nok inn. Når ny fuge legges på, går det ikke mange vintrene før fugene løsner. – Kalkmørtel er avhengig av luft for å herdes og binde. Når ny cementbasert fuge er lagt utenpå, fungerer ikke det alltid så godt. Vi ser at den gjenværende kalkfugen har begynt å «sukre» seg, sier Jan Thomas Sortedal.

– Blant feilene fra 1894 er at fugene i de tykke teglsteinveggene ble etterspekket med cementfuger. Da blir fugene både for tette og for åpne. Fuktighet kommer inn i små sprekker som oppstår, men har ingen muligheter til å slippe ut naturlig. Da sørger frosten til med å gi avskallinger, supplerer kollega Roger Dahle.

Kvalifiser til kirkerestaurering 800x480 3

Distriktansvarlig Telemark Frode Eriksen i Byggmakker med murmester og daglig leder Jan Thomas Sortedal.

MANGLENDE KUNNSKAP

En utfordring med gamle bygninger, som Skien kirke, er manglende kunnskap om kritiske områder, som for eksempel konsens og K-punkt. Når det er minus 20 grader utenfor og kirkerommet holder 20 grader, oppstår kondens ett eller annet sted. I Skien oppdages fuktige og stedvis våte partier midt inne i veggen. Det fører lett til frostforvitring. Skadene skyldes ikke slagregn eller ytre påvirkning, men kommer innenfra.

– Det samme har vi sett flere steder inne i kirken der det er brukt feil type maling. Er malingen for tett, skaller den av, på samme måte som murpuss har løsnet flere steder inne i kirken. Nå bruker malerne produkter og teknikker som gjør at det skal vare i flere generasjoner. Rundt vinduene i kirken refuges det med linoljekitt og karmene males med linoljemaling, forklarer Sortedal.

ERSTATTER GAMMELT MED NYTT

Når kirkefasaden restaureres, pålegger Riksantikvaren at mest mulig av gammel stein skal brukes. Men av og til, når store deler av fasaden må plukkes ned, må gammel teglstein erstattes av ny.

– Vi har funnet 90 ulike typer teglstein her. Det som skal erstattes med nytt, sendes til tyske teglverk, som kopierer den gamle teglen. Da er det greit at vi er tålmodige, for her er det ikke snakk om to ukers leveringstid, sier Sortedal og smiler.

Kvalifiser til kirkerestaurering 800x480 4

Skader som dette i fasaden skyldes kondensproblemer inne i veggkonstruksjonen.

Kvalifiser til kirkerestaurering 800x480 5

Murmester og medeier Roger Dahle peker på ny teglstein og restaurerte fuger.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.