K-Rauta-hero-banner
Artikler

Hvor knapt kan et takutstikk være?

Studenter ved institutt for Bygg- og Miljøteknikk ved NTNU i Trondheim har undersøkt forhold med å bygge med små takutstikk. Deres prøver viser at det er mulig å bygge knappe takutstikk på tak med lav takvinkel også på værutsatte områder.

Hvor knapt kan et takutstikk vaere 800x480

Eksempel på moderne hytte med knappe takutstikk. Illustrasjon: Norgeshus

Det er studentene Julie Andrea Tellefsen Waaler og Vilde Frafjord Tungesvik som står bak forsøkene i samarbeid med professor Tore Kvande ved instituttet og Lars Gullbrekken, SINTEF. Prøvingen er utført i samarbeid med Norgeshus og Isola gjennom prosjektet «Verktøykasse for klimatilpassa bolig».

– Moderne arkitektur inkluderer bygg med rene linjer og små eller usynlige takutstikk. Samtidig har Byggforskserien åpnet opp for bygging av luftede tretak med lave takvinkler, ned mot 1,6 grader. Flate tretak som dette skaper endringer i sikringen mot inndrev av regn og snø i luftespalten under taktekningen. Per i dag inkluderer Byggforskserien anbefalinger om utfellingskammer. Vi har imidlertid i laboratorieforsøk sett at utfellingskammeret ikke fungerer slik vi trodde, skriver studentene i sin masteroppgave.

MINIMALISME

Rette linjer og minimalisme står i fokus ved oppføring av mange moderne boliger. Som en konsekvens av dette bygges det luftede takkonstruksjoner med kortere takutstikk enn hva blant annet Byggforskserien anbefaler (<400 mm), og det til og med i områder med tøffe værforhold.

REGN- OG VINDPRØVING

Masteroppgaven til Julie og Vilde tar for seg regn- og vindprøving av luftet tak med knappe takutstikk. Under testingen er det effekten av innsnevret luftespalteåpning og bruken av utfellingskammer med tanke på reduksjon av inndrev av regn som har vært hovedfokus. Innsnevring er gjort både i form av smalere luftespalte, men også ved bruk av ulike typer fluenetting.

Prøvingen er gjennomført på to testobjekter av overgang tak/vegg med raftekasse bygd i full skala, én med og én uten utfellingskammer. Begge er identisk utført med takrenner og bordtakbeslag og med takvinkel 4 grader. Selve prøvingen er gjennomført i RaWi-boksen til SINTEF som muliggjør kontrollert testing mot slagregn opp til orkan styrke.

Løsningene ble testet for inndrev med ulike dråpestørrelser («tåkeregn» og større vanndråper) og med fire ulike vindtrykk (vindstille/bris til full storm/orkan).

Hvor knapt kan et takutstikk vaere 800x480 1

FLUENETTING

Fluenetting viste seg å være en effektiv måte å hindre inndrev av regn i luftespalten på for knappe takutstikk. Testene er gjennomført med fluenetting av metall og tekstil, i tillegg til luftegitter fra Isola.

Fluenetting reduserer inndrevet betydelig for begge oppbyggingene av raftekassa og for både «tåkeregn» og større vanndråper. Fluenetting var et av de mest effektive tiltakene for å hindre inndrev.

LUFTESPALTEBREDDE

Innsnevring av luftespalteåpningen i raften gir mindre inndrev av nedbør. Selv uten bruk av fluenetting minker inndrevet betydelig med smalere luftespalteåpning. Ved å snevre inn luftespalteåpningen fra 36 mm til 18 mm vil inndrevet minke betraktelig, samtidig som en luftespalteåpning på 5 mm resulterer i null inndrev.

UTFELLINGSKAMMER

Bruk av utfellingskammer i tradisjonelle raftekasser har vært vurdert som en effektiv måte å felle ut inndrev av snø og regn før luften strømmer videre gjennom luftespalten under taktekningen. Laboratorietestingen viser at utfellingskammeret virker mot sin hensikt i vårt tilfelle med veldig slakt tak. I rafteløsningen uten utfellingskammer endrer retningen på luftstrømmen 90°, og regndråpene avsettes i overkant av luftespalten fremfor å bli med inn på undertaket. For løsningen med utfellingskammer fikk luftstrømmen en mer direkte tilgang til luftespalten over undertaket. Se illustrasjon.

Hvor knapt kan et takutstikk vaere 800x480 2

Prinsippskisse av luftstrømmen i luftespalten og inndrev av regn. Løsning med utfellingskammer til venstre. (Illustrasjon: NTNU)

ANBEFALINGENE

– Vår prøving viser at det er mulig å bygge knappe takutstikk på tak med lav takvinkel også på værutsatte områder, skriver studentene.

De anbefaler en oppbygning der luftstrømmen må gjøre en 90 graders retningsendring rett innenfor bordtaksbordet istedenfor bruk av utfellingskammer og med fluenetting i en 18 til 5 mm bred luftespalteåpning.

– Bredden på spalteåpningen bør vurderes ut fra ønsket luftmengde i luftespalten under taktekningen, avslutter Julie Andrea Tellefsen Waaler og Vilde Frafjord.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.