Huseiere flest vil nok helst unngå mye graving og ødeleggelser i hagen. Det kan også bli unødvendig dyrt å sette alt tilbake i god stand når jobben er gjort. Hvis du får i oppdrag å drenere rundt et hus, bør du derfor tipse kunden om å etterisolere huset samtidig.
– En halv meter opp!
Dersom muren er fuktig, er det et viktig å drenere og isolere på utsiden av den murte eller støpte kjellerveggen. Med Styrofoam Perimate DI-A-N fra Glava, holder veggen seg både tørr og varm. En annen fordel med denne isolasjonstypen er at du kan fylle tilbake med de samme massene du gravde vekk, fremfor å måtte bruke drenerende masser.
Før du går i gang med isoleringen, må du støpe en skråkant på sokkelen for å lede vannet vekk. For å fuktsikre grunnmuren, er det anbefalt å bruke enten en dampåpen, vanntettende primer eller smøremembran. Hvis muren har sår eller skader, kan du utbedre den ved å bruke sementmørtel før fuktsikringen.
– Vi anbefaler at det fuktsikres fra bunnen og en halv meter opp, sier ingeniør og byggteknisk rådgiver Thomas Rostøl i Glava.
Rostøl minner også om at lettklinkerblokker og porebetong må ha puss, eller eventuelt slemmes to ganger med mørtel eller annen fukttetting. Sjekk også om det er behov for montering av beslag for å sikre tilstrekkelig lufting, eller tildekking av isolasjonens øvre kant.
Slik gjør du det:
- Husk å isolere hele sokkelen først. Platen må rubbes på baksiden for å få limet til å hefte seg.
- Fortsett med kjellerveggen. Falsen i bunnen av platene må kappes av og skråskjæres for å passe sokkelen. Mot hushjørnene fjerner du fals og duk på den ene langsiden.
På veggen under terreng kan platene festes på to ulike måter:
- Med flislim: Rubb baksiden med en sag og påfør flislim i terningkast 5-mønster.
- Med plugger: Pluggene må monteres med litt helling, slik at vann ikke trekker inn. Det trengs 7 plugger per m2. (Over terreng, brukes plugger).
Isolasjon av yttervegger, Styrofoam Perimate Montering
Ekstrem fuktpåkjenning under bakken
Isolasjonsmaterialer som legges under bakken, blir utsatt for ekstreme fuktpåkjenninger, og kan derfor få redusert de varmeisolerende egenskapene sine. Glava Styrofoam er derimot laget av XPS – et homogent materiale med lukket cellestruktur som sikrer at minimale mengder fukt skal kunne trenge inn.
Styrofoam har i tillegg ekstremt høy trykkstyrke. Videre er Glava-isolasjonen svært motstandsdyktig og er lite utsatt for skader når massene til slutt skal fylles tilbake.