Bli Byggmakker PROFF-kunde her
Søk herRørosmuseet er verdensarvsenter for Røros bergstad og Circumferensen. Både museet og de fleste av spesialisthåndverkerne er kunder hos Byggmakker Røros. På Røros er de fleste vant med å bo i et miljø preget av historie og bygningstradisjon; så vant at de ikke tenker noe over det. Men for alle andre er det viktig at Røros blir tatt vare på med gatestruktur og bygninger slik bergstaden er blitt.
333 års bergverksdrift på Rørosvidda skapte rikdom for eierne og staten, et levebrød for arbeiderne og et verdenskulturminne for ettertida. I 1980 ble bergstaden Røros for første gang skrevet inn på verdensarvlista, og i 2010 ble verdensarvområdet utvidet til også å omfatte deler av Circumferensen; Røros Kobberverks opprinnelige privilegieområde fra 1646.
FORVALTER EN STOR ARV
Bygningsvernsenteret er en viktig del av Rørosmuseet. De har fire egne snekkere, og fire egne tømrere og tre bygningsantikvarer ansatt. Avdelingsleder er Berit Bakosgjelten.
Tømrer og bygningsvernhåndverker Ole Bekkos er ansatt ved Rørosmuseets bygningsvernsenter. Her legges ny papp på et av verkstedene. Ja, nettopp, papp. For det var papp her opprinnelig.
– Nesten alt vi tar i her, er fredet eller verneverdig. Alt eksteriør i sentrum må tas vare på. Det krever sitt av håndverkerne som skal utføre arbeid her, sier Berit Bakosgjelten.
– Både våre egne håndverkere og innleide håndverksbedrifter må kjenne handlingsrommet for istandsetting av antikvariske bygninger og bygningsdetaljer, legger hun til. Bygningsvernsenteret har lagt stor vekt på å utvikle restaureringskompetansen blant håndverkerne som er engasjert i ulike prosjekter.
– Vi kaller håndverkerne våre for bygningsvernhåndverker. All istandsetting foregår etter antikvariske prinsipper. Vi avkoder bygningene for å finne ut av hvordan vi skal sette dem i stand igjen; med hvilke materialer, hvilke verktøy og teknikker vi skal bruke. Minst mulig av historisk kildemateriale skal fjernes, og det skal en god begrunnelse og godkjenning fra vernemyndighetene til for å tilføre noe nytt. Bygningene det arbeides med og reparasjonene som utføres dokumenteres grundig, forklarer Berit Bakosgjelten.
ANTIKVARISKE VERDIER
Smeltehytta, som helt siden byen ble anlagt var den viktigste arbeidsplassen i selve bergstaden, ble nedlagt etter en brann i 1953. I 1977, etter mer enn 330 års drift, stanset den siste gruven da konkursen var et faktum. I løpet av noen ti-år rundt midten av 1900-tallet la også innbyggerne ned gårdsbrukene sine.
Mesteparten av den eldre bebyggelsen har deler som skriver seg fra 17- og 1800-tallet, og representerer store kulturhistoriske og antikvariske verdier. Røros og det omliggende kulturlandskapet er et historisk dokument over industrivirksomhet og jordbruk på fjellvidda. Vernearbeidet kom heldigvis tidlig i gang, og har blitt stadig viktigere etter som mange hus har mistet funksjonen de hadde og nå står i fare for å forfalle og bli borte. Bygninger og hele gårdsanlegg er satt i stand og reddet for framtida, først og fremst takket være faglig hjelp og økonomisk støtte gjennom Riksantikvaren.
Olaf Piekarski er leder av det antikvariske verkstedet og en av Berit Bakosgjeltens dyktige medarbeidere.
UTHUSPROSJEKTET
En evalueringsrapport utarbeidet for Riksantikvaren i 1993 banet vei for det som er blitt kjent som ”Uthusprosjektet”. På forsommeren 1996 ble det igangsatt restaureringsarbeid på de første uthusene.
Prosjektet har pågått kontinuerlig siden, og har som målsetting å sette i stand ca. 400 uthus i verdenskulturminnet Røros til et nivå hvor det i ettertid skal holde med vanlig vedlikehold. Prosjektet eies av Røros kommune, og ledes av byantikvaren på Røros. Riksantikvaren er representert i referansegruppen til prosjektet.
Det er mange dører og vinduer som settes i stand på Røros. Her er bygningsvernhåndverker Fred Broen i ferd med å kitte om ett av vinduene.
MALER VERDENSARVEN MED LINOLJE
– Om forarbeidet og overflatebehandlingen gjøres etter boka, er linolje den beste malingen som finnes, sier Sven Tore Tørres i Røros Malerservice.
Han er født og oppvokst på Røros og synes det forplikter når samtlige hus på verdensarvlisten er malt med linoljemaling.
– Det er linolje som gjelder når du skal verne husene på riktig måte for fremtiden. Linoljemaling krever tid og planlegging, men tar bedre vare på husene over tid. Om underlaget er malt med noe annet enn linolje, fjerner vi alle lag med infrarød varme ned til bart treverk, sier han.
Når de fredede husene i Røros skal males, er det linoljemaling som er best egnet.
Han trekker frem at linoljemaling er diffusjonsåpen og trenger inn og tar vare på treverket på en helt annen måte enn vanlig maling.
Sven Tore Tørres roser Byggmakker på Røros for hvordan de har fulgt opp malerfirmaet hans med fem-seks ansatte.
– De har helt fra jeg skulle starte for meg selv, sørget for å ha alle produktene jeg trenger på lager. Byggmakker er store her på Røros, og det gir trygghet, sier han.
Når Røros Malerservice fjerner all gammel maling, vasker og nøytraliserer veggene før de påfører tre strøk med linoljemaling, kan husene fra 1700-tallet leve videre med i all sin prakt.
Alle trenger en makker!
Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.
Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.
- Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
- Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
- Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering
Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.
Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.
Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.