Eneboligen i Drammen er gammel og bygd på en stablet steinmur. Da eieren ønsket å drenere og etterisolere muren, møtte de utfordringer.
Muren var ikke murt, men stablet. Da vi begynte å pirke i den, rant leiren ut. Vi har valgt å etterspekke, men ikke pusse den. Dermed ble det også utfordrende å få isolasjonen til å ligge skikkelig, forteller Per Kåre Hilleren i HI-MA AS som gjør grunnarbeidene.
Blåser på plass
Huset står i en skråning hvor det er vanskelig å komme til med maskiner. Samtidig var entreprenøren redd for at steinmasser ville skade duken og grunnmursplatene som er lagt.
Eneboligen var plaget med fuktinntrengning og uønskede inntrengere. Derfor var det nødvendig å gjøre noe. Vi ønsket en løsning som både isolerte og drenerte grunnmuren, forteller han.
Lecaen ble blåst på plass med slange, en metode som er svært effektiv. På under en halvtime var over 35 kubikkmeter Leca lettklinker blåst på plass der grunnentreprenøren ønsket det.
Fordelen med dette er at det er lett å få på plass, særlig på steder hvor det kan være vanskelig å komme til. Da er Leca det eneste alternativet, sier Per Kåre Hilleren i HI-MA AS.
Løs Leca inntil muren gir utmerket drenering og etterisolering.
Eneboligen var plaget av fuktinntrenging og skadedyr. Den stablede stenmuren ble etterspekket før det ble lagt Platon og etterfylt med Leca lettklinker.
På under en halvtime var over 35 kubikkmeter løs Leca blåst på plass
Det er lett å komme til med blåseslangen