K-Rauta-hero-banner
Artikler

Spare strøm? Det gjør du enkelt med peis og rentbrennende vedovn

Å fyre med ved er koselig, og et knitrende bål gir deg både lys og varme. Det du kanskje ikke har tenkt på er at du med en peis eller vedovn kan spare strøm for tusenvis av kroner i året?

Har du også kjent strømprisene på lommeboka? Det er ikke rart, når inntil 70 prosent av strømforbruket går med til å varme opp boligen din. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var totalprisen for elektrisitet, som inkluderer kraft, nettleie og avgifter fratrukket strømstøtte, i gjennomsnitt på 164,8 øre/kWh i fjerde kvartal i 2021. Dessverre er det ingen grunn til å tro at dette vil synke i den nærmeste fremtid – også for sommeren er det spådd rekordpriser.

Kostnaden for vedfyring ligger på omtrent 60 øre/kWh. Det betyr at dersom du bruker samme mengde strøm som snittet av norske husholdninger, altså 20.000 kWh per år, kan du spare tusenvis av kroner. Ifølge fyringskalkulatoren hos Dine Penger kan du faktisk halvere utgiftene til oppvarming.

Har du et større hus der du bruker mer strøm, kan regnestykket bli enda hyggeligere. Her legger vi også til at om du har mulighet til å sage trærne selv og hugge din egen ved, blir oppvarmingen nesten gratis!

Spar strøm med å etterisolere, bytte dører og vinduer og montere balansert ventilasjon

Hvordan spare strøm i huset?

Det kanskje aller beste med peis og vedovn er likevel ikke at de sparer strøm, men at de gir så mye kos og glede. Vi kan ikke komme på mye som er bedre enn å sitte foran flammene og kjenne at varmen brer seg i kroppen – og huset.

– Er du på jakt etter en vedovn er stikkordet at de må være rentbrennende for at du skal kunne spare strøm. Det handler nemlig om hvor mye varme og energi du får fra hver eneste vedkubbe. Eldre vedovner har en virkningsgrad på kun 50 prosent av veden, mens en ny og rentbrennende vedovn kan ha en virkningsgrad på hele 85 prosent, sier Brynjar Bell, som er selger og peisekspert hos Byggmakker Tiller.

Dette betyr med andre ord at om du har en gammel vedovn, vil den ikke være like effektiv som en rentbrennende vedovn. Det betyr både mer utgifter til ved og høyere strømregning.

– Siden en rentbrennende vedovn er mer effektiv, får du også færre utslippspartikler. De er altså mer miljøvennlige, bedre for inneklimaet – i tillegg til at du sparer strøm.

En annen fordel med peis og vedovn, er at du ikke er avhengig av strøm for å varme opp boligen din. Det gir deg ekstra trygghet – spesielt når det er kaldt.

– Det finnes mange eksempler på at strømnettet kan overbelastes og svikte i kuldeperioder. Med peis eller vedovn er du sikret å kunne varme opp hjemmet ditt uansett hva som skjer.

Rentbrennende ovn – miljøvennlig peiskos

Kjekt å vite om rentbrennende ovner

Disse finnes i mange varianter. I bunn og grunn er det stil og smak som avgjør, og størrelsen på rommet du skal varme opp. Det er nemlig ikke noe poeng i å måtte sprengfyre fra en liten vedovn i et stort rom, eller ha en stor vedovn i et lite rom. Vi drister oss til å si det – her er det størrelsen det kommer an på.

– Hvis du setter inn en for stor vedovn i et lite rom blir det rett og slett for varmt, og da forsvinner mye av gleden, forteller Brynjar.

La oss forklare med noen tall: I et moderne hus kan du beregne 60 watt per kvadratmeter. Det betyr at en vedovn på 6 kilowatt er nok til 100 kvadratmeter. Og med tanke på at de fleste stuer ikke er på mer enn 30 til 40 kvadratmeter, er det mange som ender opp med å kjøpe en større vedovn enn de trenger – når du velger en vedovn med kilowatt som passer til rommet, fungerer den bedre.

– Andre ulemper med å velge en for stor vedovn, er at den ikke brenner rent. Den krever mye luft, og klarer ikke å fôre ovnen med luften fra rommet den står i. Det vil også resultere i at du får mindre luftgjennomgang, hvilket gjør at det brenner dårlig og du ender med å legge inn mer ved. Da soter den og du får trøbbel med svarte glass, og det gir deg mindre varme.

Hvilken rentbrennende ovn passer for deg?

Her er de rentbrennende ovnene Brynjar anbefaler, og som hjelper deg å spare strøm. Og dersom du lurte: Samtlige har en virkningsgrad fra 78 prosent og oppover, og de oppfyller dagens strenge miljøkrav.

Varde Nordic 7 Air

spare strom peis varde nordic 7 800x480

Dette er en helt ny vedovn. Vardeovnene er kjent for å være lette, og Nordic 7 Air er intet unntak – det gjør at du kan ha den i andre etasje. Her er det mye glass som gir deg godt innsyn. Den er stilren og fin, og gjør seg i de aller fleste hus. Den dekker rom fra 45 til 120 kvadratmeter, og det er i de fleste tilfeller mer enn stort nok.

Jøtul 373

spare strom peis jotul 373 800x480

Dette er tradisjonsrike vedovner som har blitt produsert siden 1930-tallet. Jøtul 373 gir deg mulighet for videre utbygging med varmelagrende kleberstein i toppen og på sidene, noe som gjør at du får en jevnere og mer behagelig varme. Her får du design som er tilpasset norske forhold, og den passer like godt hjemme som på hytta.

Tolmer Morsø 6848

spare strom peis tolmer morso 6848 800x480

Disse er kjent for å lage elegante og tidløse vedovner med lang levetid. Tolmer Morsø 6848 har høy yteevne og gir deg godt innsyn til flammene. Den er frittstående, har myke avrundinger, fremstår med et lett uttrykk – og varmer fra 45 til 90 kvadratmeter. Dette er vedovnen når du vil ha noe annerledes og er opptatt av moderne interiør.

Schiedel Meteor 550 Kleber

spare strom peis -Schiedel Meteor 550 800x480

Dette er en klassisk og vakker peisovn. Schiedel Meteor 550 har funksjonell design og innovativ teknologi – blant annet et dobbelt konveksjonssystem som gir en mer behagelig varmegjengivelse. Den er solid og gjennomført, men samtidig lett og elegant. Også her får du kleberstein, som gjør at varmen blir jevn og varer lenge.

Jydepejsen Elegance

spare strom peis jydepeisen elegance 800x480

Dette er prisbelønt, dansk design på sitt beste og en utrolig flott peisovn. Jydepejsen Elegance har store glassflater som gir deg 180 graders innsyn, og den har noen svært lekre detaljer. I tillegg har den et veldig godt ventilasjonssystem som gjør at du får godt trekk, og som er enkel å justere. Det gjør at du alltid vil få høy rentbrenning.

Vurderer du å sette inn en rentbrennende vedovn? Da kan det være at kommunen din gir tilskudd til mindre investeringer som ikke dekkes av ENOVA-støtten. Sjekk med kommunen der du bor, så kan det være du sparer enda mer på vedovnen din.

Se utvalget vårt av peiser og vedovner

Spare strøm? Byggmakker hjelper deg med nytt ildsted!

Sånn på tampen er jo spørsmålet – kan du i tillegg til å spare strøm, spare penger på å montere vedovnen din selv? Svaret på det er ifølge Brynjar “tja”…

– Det er ingen formelle krav til montering av vedovn. Med det sagt må du kunne dokumentere at du har fagkunnskap og kompetanse. Dessuten må det være gjort i henhold til krav og spesifikasjoner, og monteringsanvisningen må følges 100 prosent. Du må også tenke på avstander – og om det er en trevegg eller brannvegg bak vedovnen. Så det er mye du skal kunne, og med hensyn til garantier og sikkerhet er det tryggest at fagfolk tar jobben.

– Og det kan Byggmakker hjelpe meg med?

– Det kan vi! Kom gjerne innom oss og se på utvalget av rentbrennende vedovner, og sammen finner vi den som passer best hos deg. Vi kjenner og formidler de beste håndverkerne i nærmiljøet ditt, slik at jobben blir gjort etter alle forskrifter. Du kan også registrere prosjektet ditt på nettsidene våre, så tar vi kontakt med deg.

bm spare strom peis 800x480

Spare strøm – tips til smart vedfyring

  • Bruk rentbrennende ildsted - det er dobbel så effektivt som et eldre ildsted med gammel teknologi.
  • Et rentbrennende produkt med direkte lufttilkobling utenifra, gir bedre inneklima og forstyrrer ikke balansert ventilasjon.
  • Ved som har 17 til 23 prosent fuktighet er mest effektivt for ditt ildsted – kvalitets ved med korrekt fuktighet er kjempeviktig og det sparer kunde for penger.
  • Papir og papp etc er jo ikke anbefalt, heller ikke avkapp av planker o.l. er anbefalt – Dette tilhører kildesortering og skal gjenvinnes.
  • Bruk tørr ved – den brenner mest effektivt.
  • Fyll vedovnen litt og litt – ikke sjeldent og mye.
  • Tenn opp når det er ekstra kaldt – det er nemlig da strømmen er dyrest.
  • Sjekk strømprisene – noen dager kan du nemlig spare ekstra mye.
  • Fyr om morgenen og når du kommer fra jobb – da er strømprisene ekstra høye.
  • … og ikke glem – når du fyrer i peisen eller vedovnen skaper det god stemning.

Tips til effektiv og miljøvennlig fyring

Moderne ovner skal tennes fra toppen slik at veden brenner ovenfra og ned. Her er et par tips til om hvordan du tenner opp på riktig måte:

  • La det ligge 1–2 cm aske i bunnen.
  • Legg 2 stk. større vedskier (4–6 cm tykkelse) i bunnen.
  • Over disse legger du 10–12 opptenningspinner (1 til 2 cm tykke) med godt med luft imellom.
  • Mellom de øverste opptenningspinnene legger du 1–2 opptenningsbriketter.
  • Sørg for at alle luftspjeld er åpne.
  • Når det er god fyr i ovnen, lukker du primærluften og justerer sekundærluften til flammene er livlige og klare. Hvis du har dårlig trekk, kanskje på grunn av en lekk mursteins pipe eller f.eks. tåkevær, kan det lønne seg å åpne ovnsdøren i noen minutter til å begynne med. Husk å lukke den igjen.
  • Når ilden er brent ned til glør, legger du på ny ved. Åpne ovnsdøren forsiktig 1–2 cm for å utligne trykket, slik at du ikke får aske og røyk blåst ut i stuen.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.