Å male huset er kanskje ikke oppgaven vi går til med størst glede – om sommeren og spesielt i ferien er det definitivt helt andre ting vi heller vil bruke tiden vår på. Så er det slik med maling, at når du først har bestemt deg for å sette i gang, går det raskt unna. Og belønningen er den gode følelsen du får når du ser hvor fint det har blitt. For ikke å snakke om at det er mange år til neste gang du må male.
Men før du i det hele tatt setter i gang, hva bør du tenke på?
– Det første du bør tenke på er hvilken stil og farge du vil ha – skal du ha den samme som før eller velge nytt? Tenk også over om du skal male selv, eller få jobben gjort Fiks Ferdig, sier malingsekspert Ane Cesilie Lundh hos Byggmakker Sarpsborg.
Og når det gjelder nettopp stil og farger har hun flere gode råd.
– Begge deler bør passe til resten av nabolaget ditt, men har du et moderne hus står du friere til å velge en tøffere farge. Bor du i et klassisk hus bør du gå for de historiske og geografiske fargene, som hvitt ved kysten og for eksempel rødt i innlandet.
Et godt tips her er å sjekke historien til området du bor i og huset ditt, og se hvilke farger som er brukt på utemaling tidligere. Kanskje du blir inspirert til å velge en annen farge?
Slik velger du riktig farge på huset ditt
Trender og farger på utemaling
Ifølge Ane har det en stund gått i mørkere farger på hus, lister og vinduer.
– To populære farger er Jotun 9938 Dempet Sort og Jotun 0740 Brunsvart. Det er for øvrig viktig at fargene du velger harmonerer. Ellers gjelder klassikerne bomull og klassisk hvit – de går aldri av moten. Vi velger også de trygge fargene i grått og andre gråtoner, så vi er fremdeles ikke tøffe nok til å velge andre farger på husene våre, smiler hun.
Vi kan ikke snakke om farger uten å snakke om fargekart. De fleste produsenter av maling kommer med et nytt hvert år, og har du et slikt er det enkelt for deg å se hvilke farger som passer sammen.
– Årets utendørs fargekart fra Jotun inneholder mange gode ideer og masse fin inspirasjon. Beckers har også et fargekart for utemaling, og de har veldig mye lekkert du kan velge blant.
Når du skal male huset, må du heller ikke glemme grunnmuren.
– Det er jo litt smak og behag, men jeg ville hatt den så grå og nøytral mot huset som mulig. Dersom du vil tenke nytt, inneholder fargekartene forslag til grunnmuren som harmonerer med resten av huset.
Dette er årets trender på husmaling
Hva slags utemaling finnes?
Før du starter jobben kan det være greit å vite hvilke typer utemaling du kan velge blant, og ikke minst hva som er forskjellen på dem.
– Varigheten kommer jo gjerne an på om du bor i innlandet eller ved kysten, for da må du som regel male oftere. Det er også forskjell på olje- og akrylmaling. Oljemalingene er sterkere mot været ved kysten, da det er salt fra havet i luften. Det finnes både vanntynnet og whitespirit-tynnede oljemalinger, mens akrylmaling bare er vanntynnet, forklarer Ane.
De ulike typene utemaling er:
“Vanlig” maling – Denne får du i mange utgaver: Som oljemaling og akrylmaling, i halvblank/halvmatt og den har tykk konsistens. Den er dekkende, altså at den skjuler treverket, og varer i 10 til 15 år.
Eksempler er oljemalingene Drygolin, Drygolin Pluss, Drygolin Nordic Extreme og akrylmalingen Optimal.
Dekkbeis – Denne dekker omtrent 70 prosent av det malingen gjør. Konsistensen er tynnere, og selv om fargen er dekkende ser du trestrukturen. Den har en varighet på 6 til 10 år.
Eksempler er Drygolin Oljedekkbeis og Drygolin Pluss Oljedekkbeis.
Oljebeis – Denne er transparent, og trekker mer inn i treverket. Det betyr at her ser du struktur og kvist gjennom fargen. Den har en varighet på 6 til 10 år, og velger du Jotun Trebitt får du grunning og beis i ett.
Hvilket utstyr trenger du i tillegg til utemaling?
Når huset skal males er det dessverre mange av oss som gjør noen tabber. Dette fører til et dårligere sluttresultat, noe som igjen fører til at du må male på nytt tidligere. De vanligste feilene er for lite forarbeid, bruk av høytrykkspyler, gamle pensler og billig maling. Derfor gjelder det å planlegge godt og lage innkjøpsliste, slik at alt er i orden før du begynner. Og velg helst både maling og utstyr i høy kvalitet.
– Det du trenger til forarbeidet er eventuelt en skrape, og i hvert fall hageslange, vaskekost, forlengerskaft og bøtte, eller aller helst en lavtrykksprøyte. Så vasker du med Jotun Kraftvask og skyller godt av, sier Ane.
IKKE fall for fristelsen til å få jobben fort gjort med høytrykkspyler. Bruker du for høyt trykk mot panelet kan vannet trenge gjennom, og du kan i verste fall få fukt på baksiden av kledningen. Så derfor – ikke bruk mer trykk enn du får fra hageslangen.
– Så trenger du selvsagt maling, i tillegg til rulle og malekost. Her er det viktig at du ikke glemmer penselrens. Dersom du ønsker, ta med engangshansker og vernebriller. Om du har en platting eller terrasse som skal beskyttes, kjøp malerfilt. Og husk malefolie til takrennene.
Hvor mye maling, tid og penger trenger du?
Å male et hus koster fra så lite som fra et par tusen kroner. Dette er selvsagt avhengig av størrelsen på huset ditt og hvilken maling du velger, og i tillegg hvor mye utstyr du har fra før. Ane har formelen klar når det gjelder hvor mye maling du trenger.
– Finn ut antall kvadratmeter flate som skal males. Gang det med to strøk, og del så på ti siden det går 0,1 liter maling per kvadratmeter – da vet du hvor mange liter du trenger. Rund alltid opp til nærmeste ti liter, så er du sikker på at du har nok.
Dette vil da se slik ut: 200 kvadratmeter x 2 strøk = 400 : 10 = 40 liter maling.
– Når du først setter i gang, tar det ikke lang tid å male. Regn med tre dager tørking etter vask. Hvis dere er flere, er effektive og bruker en maling som tørker raskt, bør dere bli ferdig på en dag eller to.
Alle trenger en makker – også på utemaling
Tidligere nevnte Ane at du kan få huset ditt Fiks Ferdig malt. Men hva går dette ut på?
– Det går enkelt og greit ut på at hvis du vil, kan du få huset ditt malt gjennom tjenesten Fiks Ferdig. Da kommer lokale håndverkere vi kjenner godt og som vi kan gå god for hjem til deg, og de gir deg et uforpliktende pristilbud på jobben. Så velger du selv om du vil benytte deg av tilbudet eller ikke. Gjør du det, maler de huset – og rydder opp etter seg når de er ferdig.
Og dersom du heller vil male selv, kan hun love deg at du ikke blir stående på bar bakke når du kommer til ditt nærmeste Byggmakker-varehus. Eller enda verre – når du går ut igjen. Hos oss møter du flinke fagfolk som loser deg trygt gjennom innkjøpene dine, og underveis til huset ditt er nymalt.
– Som vi pleier å si – alle trenger en makker. Det innebærer at vi hjelper deg på alle mulige måter. Og det gjelder alt fra utstyret du trenger for å få gjort jobben, til malingen som skal på huset, forteller Ane før hun avslutter med enda et tips:
– Ta bilde av huset ditt, mål veggene og tenk på hvilken farge du ønsker. Du behøver ikke å gjøre mer – vi i Byggmakker tar oss av resten.
Tips til utemaling
Alle trenger en makker!
Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.
Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.
Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.
Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.