Tradisjonell oljemaling
Den tradisjonelle olje-/alkydmalingen er en fellesbetegnelse for alle malinger med alkydolje (kunstig olje), linolje eller andre oljetyper som flytende basis. Oljemalingen er sterk, og den trekker seg godt inn i underlaget. Den har forholdsvis lang tørketid og sterk lukt. Siden disse produktene inneholder skadelige løsemidler, har malingsprodusentene utviklet stadig bedre og mer helsevennlige alternativer – produkter med vann som tynningsmiddel.
Vanntynnbar oljemaling
Oljemaling med vann som løsemiddel blir stadig mer brukt. I dag finnes det vanntynnet oljemaling til alle formål innendørs. Når løsemiddelet er vann og ikke white spirit, gjør det at mange av fordelene fra tradisjonell oljemaling blir med videre – uten at ulempene blir nisse på lasset. For eksempel inneholder vanntynnbar maling bindemidler som skaper en slitesterk overflate. Men husk at den tørker langt raskere enn tradisjonell oljemaling. Det krever litt mer systematikk under påføringen, og du må ikke male for store områder om gangen. Vanntynnet oljemaling snillere mot miljøet. Den lukter nesten ikke. En annen fordel med vanntynnbar oljemaling er at fargen ikke gulner, slik de tradisjonelle oljemalingene har en tendens til. Pensler og ruller kan vaskes i vann. Det finnes også spesialvarianter for listverk og panel.
Lateksmaling
Vannbaserte (vanntynnbare) akrylmalinger er billigere enn oljemaling. De finnes i flere varianter, med akryl/lateks og PVA/ lateks som de vanligste. Akrylvarianten har flest bruksområder, og har gjerne noe bedre egenskaper enn PVA-varianten. Malingen legger seg utenpå flaten, og tørker fort – enkelte av dem (billige takmattmalinger) så raskt at det kan bli vanskelig å få et pent resultat. Hvis mulig, kan det lønne seg å senke temperaturen i rommet. Dermed tørker malingen noe senere, og du har bedre tid på deg til å stryke ut rullepølser og penselstriper.
Lateksmalingene lukter lite, men avgassingen fra noen vannbaserte malinger vil foregå over en viss tid – selv om den er meget svak. Best egnet til ruller, men kantmaling påføres med pensel.
Grunningsmalinger
Grunningens viktigste oppgave er å sikre god og jevn vedheft for toppstrøket. Normalt er det nok med en ettstrøksbehandling, med unntak bare for kvist- og sperregrunning.
Grunning for tre og trepanel gir et viktig førstestrøk på bart tre. Slike grunninger erstatter metoden mange bruker, med fortynnet maling som første strøk. NB: Hold deg til produsentens anbefalte system fra grunning til toppstrøk, da blir resultatet best.
Heftgrunn er en ideell grunning på mange glatte og vanskelige underlag. Eksempler er respatex, laminatfliser, kjøkkeninnredninger og andre flater der det er vanskelig å mattslipe godt nok til at annen maling sitter.
Flekkgrunning er en spesialgrunning for å forsegle fargeflekker som er vanskelige å få bort. Formålet er å hindre at fargestikk slår gjennom malingen.
Grunning til tapet. Spesialgrunning som brukes på underlaget før du tapetserer, eller som påføres tapet som skal overmales.
Grunning til våtrom . Disse malingene kan ikke erstatte membranen. Men de gjør det litt vanskeligere for vann og fukt å trekke gjennom og inn i underlaget. De inneholder muggavvisende midler.
Kvistlakk er grunning til kvister i treverk. Kvister utskiller harpiks, eller kvae, lenge etter at treet er felt. Stoffet misfarger malingen. I noen tilfeller pipler det ut en dråpe harpiks fra kvisten. En god forbehandling med kvistlakk hindrer at dette skjer. I dag er det kommet nye produkter som gjør dette arbeidet betydelig enklere: kvist- og sperregrunninger som rulles på vegger og tak, vil skjule de mørke flekkene.
Spesielle malingstyper
- Magnetmaling gjør at du kan feste såkalte kjøleskapsmagneter på veggen. Det er en grunningsmaling som siden kan overmales med ønsket farge. Slik kan du enkelt å lage en oppslagstavle for utklipp, kort eller barnetegninger.
- Tavlemaling gjør det mulig å skrive med kritt på veggfelt eller dører. Kanskje en idé til barnerommet?
- Perlemorsmaling gir en spesiell og skimrende overflate. Den kan brukes til å fremheve detaljer og skape dekorative effekter for eksempel med sjabloner.
- Metallic-maling finnes i farger som gir effekt av gull, sølv, stål og kobber. De egner seg til å fremheve alt fra detaljer på møbler til enkelte veggfelt.
Lasur og beis
Mens maling i utgangspunktet skal være dekkende, er beis eller lasur en gjennomskinnelig farge. Lasering vil si å påføre en farge som bare delvis dekker en mørkere bunnfarge.
- Ferdige lasurmalinger finnes, men du kan også lage din egen av vanlig maling som tynnes.
- Interiørbeis finnes i en rekke typer, med oljebeis, dvs. treolje med pigmenter, og vanntynnbar beis som de vanligste. Oljebeisene kan stå alene, de vanntynnbare bør overlakkes hvis de brukes på slitasjesteder. Interiørbeiser må ikke sammenlignes – iallfall ikke bruksmessig – med de beisene som brukes på utvendig kledning.
- Lakkbeis, spritbeis og pulverbeis (som skal blandes med vann), er beregnet for møbler og detaljer som omramminger o.l., og finnes i et utall av farger. I en velassortert fargehandel får du all den informasjonen du ønsker.
Se vårt utvalg av maling.
Lakk og lut
En lakk beskytter underlaget med en tynn transparent hinne. Lakkoverflaten blir sterk, og «forsegler» flaten mot slitasje. Lakk kan ha lysfilter slik at gulning reduseres noe, men det er mer korrekt å si at gulningen forsinkes. Det er flere lakktyper som egner seg til vanlig bruk.
Lut holder gulningen unna. Luten forbinder seg kjemisk med treverket, men prosessen er langsom, og går over et par uker, avhengig av lyspåvirkningen.
Luten kjøpes ferdig, det finnes to typer: klar, som gir en gråaktig flate, og hvitpigmentert, som beskytter bedre, og som gir en hvitaktig flate. Bruk samme merke under hele prosessen for å unngå fargeforskjeller.
Lut gir ingen beskyttelse eller slite-effekt, og må forsegles – iallfall på gulvet – med olje eller såpe. Vil du gjøre det billig, kan du lage din egen lut av 1 del kaustisk soda som blandes i 9 deler lunkent vann. Såpen kan være vanlig grønnsåpe (uten salmiakk), men vi anbefaler en såpe i samme varemerke som luten. Da er du trygg på et godt resultat.
Tips og råd
Glans
Maling leveres i flere glansgrader, og begrepene «blank», «halvblank» og «matt» er sjelden presist nok. Glanstallene går fra 01 til 100, med 100 som blankest.
Helmatt 01
Matt 4-7
Halvmatt 7-20
Halvblank 20-60
Blank 60-90
Helblank 90-100
Informasjon
Maling og inneklima
Det er de senere år registrert en økning i astma, allergi og andre plager knyttet til inneklimaet. Nye byggematerialer, byggemetoder og dårligere ventilasjon i boligene kan være noe av årsakene til dette. Siden vi oppholder oss mer innendørs enn tidligere, er det viktig med et godt inneklima.
Når malingen påføres og tørker, skjer det en avdamping (emisjon). De nye vanntynnbare og løsemiddelfrie oljemalingene (som for eksempel Sens-serien fra Jotun) avgir lite lukt, de tørker raskt og rommet kan tas i bruk med det samme. Kilde: Jotun
Nyttig å vite om lateks
- Arbeid hele tiden vått-i-vått for å unngå tørkestriper.
- En egen våtromsserie kan brukes på tørre deler av badet.
- Kan brukes oppå oljemalinger.
- Bør ikke brukes på bart tre, fordi vannet i malingen får tre- fibrene til å reise seg.
- Gir ikke så strøkent resultat som oljemaling, fordi flyten ikke er så god.
- På sugende underlag må første strøk tynnes litt (med vann).
- Tørketid fra noen minutter til 1 time.