– Jeg husker stolene fra besøkene hos mormor som liten. De ble produsert i Sverige for cirka 100 år siden og jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre for å få dem «up to date» uten å ødelegge det fine treverket, forteller Øydis Fjørtoft.
Etter å ha fått forsikring fra både interiørarkitekt og møbelrestaurerer bestemte hun seg for en svart, matt finish. Interiørarkitekten valgte et solid møbelstoff som passet i stilen, mens møbelrestaurereren tok seg av rensing, liming, grunning og maling av stolene. I tillegg bisto en møbeltapetserer med polstring og trekking av alle setene.
Disse stolene ble starten på et stort oppussingsprosjekt som endelig er i mål.
Det er ti år siden familien på fire pusset opp sist. I første omgang trengte veggene en runde med sparkel og maling. Løsningene i huset fungerte ikke optimalt, og det tok ikke lang tid før Øydis og mannen innså at de trengte eksperthjelp.
Nytt møter gammelt. Familien ønsket noen røffe og litt annerledes lamper over spisestuen, som en kontrast mot de gamle stolene. Valget falt på en løsning med Aim-pendler der ledningene utgjør en viktig del av lampens design.
__ Lyse grunntoner__. Alle vegger ble malt i en lys, nøytral gråfarge (NCS S 2500-N), mens tak, karmer og lister ble malt hvite. Også den gamle furutrappen fikk seg et strøk 2500 for å bli så «usynlig» som mulig.
– Vi har brukt både interiørarkitekt, håndverkerfirma, møbelsnekker, møbeltapetserer, møbelrestaurerer, rørlegger og elektriker. Vi er ganske sikre på egen stil og egne behov og har derfor kunnet gjøre mange valg og innkjøp på egen hånd. Når det kommer til det tekniske, hva som er mulig, hva som er beste løsning og hva som er i tråd med lover og regler, så er det godt å kunne lene seg på noen som virkelig har peiling, sier Fjørtoft.
SE VÅRT UTVALG AV MALING OG TILBEHØR
Trakk om stolene. Spisestuestolene er trukket i et lyst grovvevd stoff fra Gudbrandsdalens uldvarefabrikk (Odal, farge 232).
Lyse gulv. I stuen falt valget på en en-stavs matt hvitlakkert eikeparkett.
SE VÅRT GULV-UTVALG HER
__ Miks & triks__. Her har Øydis valgt å pryde veggen med kunst og planter i en herlig miks. legg merke til hvordan det grønne tas opp i de ulike elementene.
__ Ildsted med innsyn__. Løsningen med glassfront i 90-graders vinkel gir fullt innsyn til flammene samtidig som varmen spres til alle kanter. Se vårt peisovn-utvalg her.
Skandinavia anno 1900
Familien Fjørtoft har brukt mye skandinavisk design i innredningen og har hentet elementer fra ulike årstall på 1900-tallet og frem til i dag.
– Vi liker å kombinere nytt og gammelt. Grunnstilen er nok ganske enkel og stram, men med en del innslag av former, farger og materialvalg som myker opp det stramme uttrykket. Siden jeg jobber mye med farger gjennom arbeidet mitt som grafisk designer synes jeg det er godt å komme hjem til en litt mer dempet og rolig fargepalett. Også har vi endelig hentet kunsten vi anskaffet for 20 år siden frem fra kottet igjen og har kombinert denne med noen innslag av barnekunst, samt noen nye bilder, forklarer Øydis.
Den nye stilen er langt mer voksen og gjennomført, med solide og varige materialvalg. Benker, bord og vinduskarmer er stylet med en kombinasjon av nytt og gammelt, mens grønne planter frisker opp inntrykket midt i alt det svarte, hvite og grå. Grønt i ulike sjatteringer går også igjen i dekorasjonselementer og i den grønne skogen utenfor stuevinduene.
SE VÅRT UTVALG AV VINDUER
Hvitt mot hvitt. Stylingen i vinduskarnappet er holdt i hvitt for å skape et rolig og enhetlig uttrykk. Den grønne skogen utenfor kommer nærmest inn i rommet. Vintage. I karnappet mellom spisestue og kjøkken står to gamle arvede stoler. Trekket er slitt, men fargen og strukturen i stoffet passer godt inn i interiøret.
Kult med kaktus. Grønne planter er trendy, og kaktusen er det hotteste du kan få av planter akkurat nå.
Tok naturen inn. Familien syntes det passet fint å la skogen, som de ser fra vinduene, fortsette inn på kjøkkenet i form av et tapet med skogsmotiv.Benkeplater i heltre valnøtt er med på å bidra til naturtemaet. Noen av kjøkkenfronteneer malt svarte med tavlemaling slik at de kan brukes til huskelister, beskjeder og tegneflate for ungene.
SE VÅRE KJØKKEN HER
Ønsker du å gjøre som Øydis?
Før du setter i gang bør du ha en klar plan for hva du ønsker. Lag en detaljert oversikt over alt som skal gjøres, av hvem og når. Det kan også være smart å lage en bildecollage der du tester ut ideer og samler farger, materialer og eksempler på løsninger du liker. På den måten kan du se hva som fungerer og hva som må justeres før du setter i gang. En slik bildecollage vil også være til stor hjelp dersom du skal sette bort jobben.
– Vi har brukt lang tid, men til gjengjeld er vi veldig fornøyde med resultatet. Nå er alle løsninger funksjonelle og tilpasset våre behov. I den nye garderoben i gangen har hvert familiemedlem fått tildelt egne skuffer og plass til klær slik at alle har oversikt over eget tøy, forteller Fjørtoft.
SE VÅRE GARDEROBER HER
Det lille sorte. Gjestebadet har fått lekre gråsorte fliser og messingdetaljer for et lunere uttrykk.
SE VÅRE BADEROMSPRODUKTER HER
__ Inngangsdør med en twist__. Familien har valgt inngangsdør fra Swedoor med husnummer frest inn og glassatt.
LIKER DU INNGANGSDØREN? DET ER EN CHARACTER YTTERDØR DIGITS FRA SWEDOOR. KAN BESTILLES HOS BYGGMAKKER
__ Fiskeben under bena__. Flisgulvet i fiskebensmønster egner seg godt for store gulvflater som alternativ til slette, ensfargede fliser.
Fun fact om spisestuestolene
Spisestuemøblementet til Øydis ble kjøpt brukt av hennes morfar i en møbelbutikk i Sarpsborg. Møbelhandleren har fortalt at stolene tidligere tilhørte skipsreder Ditlev-Simonsen og at skipsrederen og Kong Olav hadde vært gode seilekompiser. Han fortalte at kong Olav alltid hadde fast plass i en av de to tronestolene når han var på middagsbesøk.