— Matos hører hjemme på kjøkkenet. Lukter det i hele huset etter du har laget mat, er det et tegn på at ventilasjonen fungerer for dårlig. Prioriterer du en effektiv og god ventilasjonsløsning i dette rommet vil det gjøre underverker i resten av boligen, forteller Jon Dehli, markedssjef i Flexit.
Han presiserer at ventilasjonen på kjøkkenet må sees i sammenheng med den totale ventilasjonsløsningen i hele boligen for å fungere optimalt, og at tilluft* er viktig – uansett hvilken kjøkkenvifte man velger.
*Tilluft = den mengde luft som tilføres et rom. Det kan bestå av uteluft, omluft og infiltrasjonsluft.
Hvilken løsning som egner seg best hjemme hos deg avhenger av ventilasjonssystem du har hjemme. Her er noen eksempler:
Balansert ventilasjon integrert med kjøkkenventilator
Er du sensitiv for støv eller plaget av astma og allergi? Et balansert ventilasjonsanlegg leverer frisk, renset luft, trekker ut brukt innelukt og motvirker radon, heksesot og fuktskader.
Et moderne balansert ventilasjonsanlegg har egne tilluftspunkter som er tilkoblet ventilasjonsaggregatet. Det gjør det mulig å koble kjøkkenviften direkte til ventilasjonsaggregatet som sørger for avtrekk fra kjøkkenventilatoren når det trengs.
— Dette er en noe større investering, men vil til gjengjeld føre til optimal inneluft og energigevinst. Installasjonen er mest gunstig ved nybygg eller renovering men lar seg også gjøre dersom man kun ønsker å oppgradere ventilasjonssystemet, sier Dehli.
Fordeler med balansert ventilasjon
Energibesparende: Balansert ventilasjon gjenvinner normalt over 80 prosent av varmen i ventilasjonsluften.
Forskrifter: Byggeforskriftene stiller krav til at det skal være et godt innemiljø i boliger. Balansert ventilasjon tilfredsstiller både innemiljø- og energikravene.
Optimal drift: Balansert ventilasjon er utviklet for nordiske forhold, og fungerer derfor godt også i den kalde årstiden.
Sparer miljøet: Med balansert ventilasjon med varmegjenvinning gjenbrukes varmen i inneluften. Slik reduseres behovet for nyproduksjon av energi, og du tar vare på miljøet.
Flexit
Lurer du på hvilken type ventilasjon som passer for deg?
Les mer om de ulike valgene her.Sentralavtrekk med kjøkkenventilator
Et annet vanlig ventilasjonssystem er sentralavtrekk hvor avtrekksvifte som regel er montert på loftet eller i overskap på kjøkkenet.
Avtrekksvifte er direkte tilkoblet kjøkkenventilator og kan styres fra både kjøkken og våtrom. Velger du et slikt system må du sørge for at friskluftventiler i oppholdsrom er åpne. Her er det viktig at luften er tilstrekkelig og med friskluftstilførsel for et godt avtrekk.
— En god tommelfingerregel er å ha én ventil per 25 kvadratmeter boareal. Du bør ha en ventil i hvert soverom samt en til to ventiler i stue og andre oppholdsrom, tipser Dehli.
Kjøkkenhette i leilighet
I leiligheter er man vanligvis tilkoblet et felles avtrekkssystem med en felles vifte som sørger for avtrekk fra alle boenheter.
Her har hver leilighet en kjøkkenvifte med spjeld som åpner for det kontinuerlige avtrekket i kanalen. Her er det også viktig at det kommer tilluft fra friskluftventiler i oppholdsrommene.
*Tilluft = den mengde luft som tilføres et rom. Det kan bestå av uteluft, omluft og infiltrasjonsluft.
Flexit - Alt blir tyngre når lufta er tung - suppe
Ønsker du deg bedre inneklima?
Disse romventilatorene sørger for balansert ventilasjon med varmegjenvinning i enkeltrom.