Badet er boligens mest krevende og kostbare rom å innrede. Dette er ikke rommet der vi bør leve ut de siste svingningene i trender og tendenser. Her handler det om å tenke langsiktig og satse på kvalitet. Ikke minst gjelder det selve arbeidet med å rehabilitere er våtrom. Bruk godkjente håndverkerbedrifter som kan sitt fag!

Behovene på badet veksler med ulike faser i livet. Uansett familiesituasjon kan konkurransen om bruken av badet bli hard før en skal i vei hver morgen. Skal du gi badet en oppussing, er det kanskje tid for å tenke igjennom funksjonene samtidig og se om det er rom for enkle forbedringer.

Har du småbarn? Prioriter gulvplass dersom du skal endre på planløsningen. En dusj med vegger som slår innover frigjør mye gulvplass når den ikke er i bruk. Sørg også for en sitteplass som gjør det enklere å hjelpe minstemann med påkledningen.

Har du tenåringer? Da blir det hardkjør på dusjen og konkurranse om plassen foran speilet. Sørg for en sprutsikker dusjløsning og speil som kan brukes av flere samtidig. Med tenåringer i huset vokser antallet baderomsremedier faretruende. Da gjelder det å utnytte hver ledige krok. Med slanke skap kan en utnytte plassen maksimalt både i høyden og bredden. Ett skap til hver eliminerer mange krangler.

Trengs det mer oppbevaring enn du får klemt inn på selve badet? Bruk gjerne litt av plassen utenfor badet til skap og hyller. En kurv til hver er grei å ta med inn.

God planlegging er viktig Der arealet er lite, gjelder det å være nøyaktig med målene. Inviter håndverkerne på befaring så tidlig som mulig når planene er konkretisert.

Hvis gulvet likevel må utbedres og pigges opp, kan nytt røropplegg strekkes i samme prosessen. Da er det mulig å flytte på den faste innredningen dersom den ikke fungerer tilfredsstillende.

Dersom veggene skal rehabiliteres, er det kanskje tid for å tenke integrering og få installasjoner lagt inn i veggene, dersom de er utenpåliggende. Hvis du skal skjule rør, strekke elektriske ledninger eller isolere, må vegger fôres ut. Da kan du utnytte dette til å lage praktiske og dekorative nisjer i veggen. Hyller i nisjen kan du lage av brede fliser kappet i passe dybde. Sørg for materialer og flater som er lette å holde rene i nisjen.

Uttak for lys og strøm må planlegges i god tid slik at rør kan strekkes skjult i veggene før overflater behandles. Uttak for elektriske apparater trenger ikke sitte synlig i veggen, men kan skjules inne i skap.

Belysningen på badet må fylle ulike krav til kapslingsgrader avhengig av avstand til vann. Med trygg avstand til sprutsonen kan en bruke belysning som ikke er kapslet inn. Med tetteste kapslingsgrad kan en felle inn lys direkte i dusjen eller badekaret om en ønsker.

Lys ved speilet bør ha god spredning og helst komme fra to sider. En liten nattlampe kan felles inn i veggen. Det er viktig at lyset på badet kan dimmes og tilpasses ulik bruk av rommet.

Byggebransjens våtromsnorm

Dette er en tverrfaglig, frivillig godkjenningsordning som byggebransjen, SINTEF, forskjellige bransjeorganisasjoner og leverandører har opprettet som en sikkerhet for kundene. Det er en godkjenningsordning av både håndverkere og produkter som skal gjøre det enklere å velge kvalifiserte fagfolk og riktige produkter til våtrom.

Beskrivelsene av hvilke konstruksjoner som er godkjent, fyller en stor ringperm.

Et våtrom er definert som et rom med badekar eller dusj. Hovedprinsippet er at det skal holde vannet inne. Det oppnås ved å velge godkjente materialer og fremgangsmåter. Dette er en jobb for fagfolk, og en bedrift med våtromssertifikat er en garanti for riktig utført arbeid. Men for den praktiske boligeier er det selvsagt fritt fram for å legge fliser, sette opp baderomstapet, -panel og annet.

bad1-1361263374

Våtromstapet

Tapeter for våtrom er laget av vinyl – men ikke alle vinyltapeter er våtromstapeter. Til bad og vaskerom brukes det en tykkere kvalitet enn i tørre rom. De tåler vannsprut, har høy slitestyrke og svært god vaskbarhet.

Før tapetsering må det ligge en forskriftsmessig fuktsperre mellom vegg og tapet. Våtromstapet kan en montere selv. Det er viktig å bruke rett våtromslim og følge anvisningen nøye. Alle skjøter skal forsegles med såkalt «kaldsveising» – en prosess som skjer ved hjelp av en væske eller en pasta tilpasset tapetet.

Våtromsvinyl

Det tykkere, myke belegget som kalles våtromsvinyl er faktisk to produkter i ett: Både membran og overflatekledning. Dette er ikke et gjør det selv-produkt, men skal legges av fagfolk.

Våtromsvinyl kan en trygt bruke i alle badets soner. Det egner seg selv i dusjnisjen, der hvor veggene er utsatt for direkte vannsprut. Materialet er svært lettstelt og enkelt å holde rent. Utvalget i farger og mønstre er stort.

Våtromsvinyl leveres i bredder på to meter, som anbefales montert horisontalt på veggen. Opp mot taket monteres et smalere felt. På den måten oppnår en vegger med svært få skjøter. Når skjøtene sveises sammen, fungerer selve våtromstapetet som en membran som hindrer fuktighet i å trenge inn i veggen.

Våtromsvinyl finnes også i egne kolleksjoner for bruk på gulvet. Her fins mønstre som passer bad med ulike stiluttrykk – med friske farger eller pastell, med steinfarger som minner om terrazzogulv eller imitasjoner av treverk. Vinylgulv fins også med ru eller nuppet overflate som gjør gulvet mindre glatt i dusjsonen.

Som med vinyl for vegg skal gulvvinyl legges av fagfolk og skjøtene sveises slik at gulvet danner et helt tett sjikt som fungerer som membran og hindrer vann i å trenge igjennom.

bad4-1361263543

Keramiske fliser

Flislagte flater er delikat, holdbart og vaskbart. Men vanntett er en fliselagt flate ikke. Fugene er soner der vann kan trekke igjennom. Derfor er det viktig at veggen konstrueres med de rette materialene og rett type membran.

Fliser fins i et uendelig utvalg av farger og mønstre: Fra det nostalgiske til det futuristiske, det milde og lyse til det dramatisk mørke, det minimalistiske til det dekorerte.

Keramiske fliser fins i formater fra den minste mosaikk til de største megafliser. I den senere tid har det vært en trendy tendens å bruke stadig større fliser. Men jo større, desto større nøyaktighet må til. Kapping er mer krevende. Færre fuger gir færre muligheter til justering under arbeidet. Underlaget må være perfekt plant og vinklene rette før leggingen begynner.

Fliser som brukes på gulvet må tåle mer belastning enn fliser på vegg. Derfor er gulvfliser tykkere og mer hardbrent enn veggfliser. Dersom en ønsker å bruke samme fliser begge steder, må en velge en kvalitet beregnet på gulv.

Steinmaterialer

Fliser i naturstein har farger og liv fra jordas geologi. Det er et vakkert og delikat materiale til både vegger, gulv og innredning på badet, men også et kostbart valg. Stein kan ha gylne nyanser som føles lune og myke eller toner i hvitt og grått som gir en kjøligere karakter.

Stein er imidlertid et porøst materiale, i motsetning til glasert keramikk. Det betyr at overflaten krever impregnering før bruk og etterbehandling med jevne mellomrom. Hvis ikke blir steinen utsatt for misfarging.

Baderomspanel

Vil du gjøre det lettvint for deg selv og slippe alle prosesser med lim, fliser og fuging? Sats på baderomspanel. Navnet kan nok forvirre litt: Panel fremkaller kanskje et bilde av trepanel, men her er det ingen likhet med treverk.

Baderomspanel minner mer om en flislagt flate. Overflaten er delt inn i felt – større eller mindre, kvadratiske, rektangulære eller som smale striper. Materialet fins i en rekke farger og mønstre som kan kombineres til et helt eget uttrykk.

Produsenter av baderomspanel har bedrevet smart produktutvikling de senere år. Nyheten er: Skru og klikk panelene på, og du har ny vegg – raskt, enkelt og uten bruk av fuktsperre bak. Skjøtene blir så tette at konstruksjonen fyller våtromsnormens krav til vanntett sjikt.

Panelene leveres som plater i format 60 x 240 cm. Oppe, nede og i hjørnene tres platene inn i skinner, noe som gjør monteringen enkel. Skinner leveres både til innvendige og utvendige hjørner.

bad5-1361263564

Tips og råd

Interiørarkitektens råd

  • Er baderommet lavt, strekk det i høyden med vertikale elementer.
  • Er det trangt og lite, sats på lyse farger, store speilflater og glass. Vegghengt innredning med luft under øker romfølelsen.
  • Skal du skifte utstyr? En dyp vask er praktisk til småvask, eventuelt babybad. En grunn og liten vask skaper mer søl.
  • Vegghengt klosett gjør renholdet mye enklere. Sisterne for innbygging finnes i høy og lav variant. Plate for spylefunksjon er samtidig inspeksjonsluke.
  • Vask kan felles inn i benken på mange måter. Enklest renhold gir en underlimt vask eller en helstøpt løsning som kan leveres i komposittstein, glass eller corian.

Tips og råd

Fliser

  • Unngå helt hvite fuger. De kan fort bli misfarget.
  • Fliser er det mulig å legge selv dersom underlaget er forskriftsmessig fuktsikret. Gjør evt. avtale med ansvarshavende håndverker.
  • Sklisikre fliser med ru overflate gir sikkerhet i selve dusjen.