Utvendig dugg eller rim oppstår gjerne på kalde dager med høy luftfuktighet. Da vil et vindu med god isolasjonsevne ikke slippe nok varme ut til å «avrime» glasset på utsiden, og dugg eller rim kan oppstå.
Innvendig dugg på nye glass kan skyldes høy innvendig luftfuktighet. På eldre vinduer fra 1990-tallet og før, skyldes det ofte kuldegjennomslag fra utsiden til innsiden av glasset via avstandslisten som ligger mellom glassene.
Her er tre tips fra glassportal.no som kan avhjelpe duggdannelse på vinduene.
Hold tilstrekkelig lav luftfuktighet gjennom god ventilasjon. Bruk de friskluftventilene rommet er utstyrt med, eller foreta regelmessige utluftinger. Det er viktigst med god ventilasjon i de delene av huset der luftfuktigheten er størst: Bad, vaskerom, kjøkken og rom hvor det tørkes klær. I soverom vil det også avgis mye fuktighet i løpet av en natt gjennom luften vi puster ut, og et kjølig soverom med dårlig ventilasjon vil derfor ha stor sannsynlighet for kondens innvendig om vinteren.
Hold tilstrekkelig høy overflatetemperatur på innvendig glassflate. Dette oppnår du ved å holde tilstrekkelig høy romtemperatur, og ved å sørge for at den varme luften får sirkulere fritt på rutens innside. Plassering av en varmekilde under vinduet vil bedre forholdene vesentlig.
Bruk energiruter og flere lag glass. Det gir lavere U-verdi og bedre isolasjon.
Nyhet: Antidugg
I enkelte perioder kan godt isolerte vinduer være ekstra utsatte for dugg og ising på utsiden. I år har Natre lansert sitt AntiDugg-glass, som dramatisk reduserer risikoen for dette. Natre AntiDugg anbefales til vinduer hvor det er viktig med fritt utsyn hele dagen – for eksemel i kjøkken og stue.
Fiks ferdig vindu
Fiks ferdig vindu
Ved kjøp av nye vinduer fra Byggmakker kan du få tilbud om å få jobben gjort FIKS FERDIG! Vi samarbeider med dyktige håndverkere du kan stole på, har produkter av høy kvalitet og sørger for transport hjem til deg. Enklere og tryggere blir det ikke. Ved større prosjekter starter vi med en uforpliktende befaring