Du tenker kanskje at alle ytterdører er godt isolerte. Slik er det ikke – men det vi vet er at det finnes dører som er spesialdesignet for å redusere varmetap og som senker kravet til oppvarming av boligen din.
— I et hus vil du få den store energibesparelsen fra godt isolerte flater som gulv, vegger, tak, og vinduer. En ytterdør med god isolasjonsevne sørger for at inngangspartiet er like godt isolert som resten av huset og sikrer behagelig temperatur i entreen, forteller Knut Willy Dahl, salgssjef i Swedoor.
Han anbefaler å velge en klimavennlig ECO-dør som virkelig holder på varmen. Disse dørene har bedre isolert og tykkere dørstamme enn en standard ytterdør. ECO-dører med glassåpning har energiglass i tre lag og støpt tetning uten skjøter. Med en slik dør unngår du også trekk og kaldras som er vanlig på gamle, enkle ytterdører.
Se vårt utvalg av ytterdører her
ECO ytterdør: Dette er våre favoritter
En ytterdør kan utgjøre en stor forskjell på boligens utseende.
ECO-dørene fra Swedoor er 27 til 30 millimeter tykkere enn standardører, men designet er minst like lekkert. Modellene bygger på samme design som øvrige dører i serien ADVANCE-LINE fra Swedoor. Dørene passer fint til det stilrene uttrykket som preger mange passiv- og lavenergiboliger, men det finnes også klassiske varianter. Valgmulighetene er mange med ulike glassalternativer og farger.
Dette er våre favoritter:
FAVORITT I EIK: Ytterdør Function Elbe fra Swedoor. Foto: Swedoor.
MODERNE DØR PÅ KLASSISK HUS: Ytterdør Character Digits fra Swedoor. Foto: Swedoor.
KLASSISK HVIT: Ytterdør Classic Debussy fra Swedoor. Foto: Swedoor.
TIDLØS MED MYE GLASS: Denne døren heter Character Dice og leveres av Swedoor. Foto: Swedoor.
Sjekkliste for valg av ytterdør
Velg en dør med høy kvalitet. En ytterdør skal tåle både nordiske temperaturer og klimaendringer. Pass på at du velger en CE-merket dør med lang formstabilitets- og produktgaranti.
Velg en dør med god isolering som holder varmen inne selv om det er skikkelig kaldt. Bor du i et passivhus eller i hus som ligger utsatt til kan en lavenergidør med lav U-verdi være et godt alternativ.
Velg en dør med innbruddsforsterkede hengsler og lås med hakereile. Vil du føle deg ekstra trygg, velger du en dør med sikkerhetsklassifisering i henhold til EN 1627 RC3.
En god dør bør også være lydisolert. Når du har lukket døren, ønsker du ikke forstyrrende lyder fra veien eller forbipasserende. Spør selgeren om døren har en lydisolert konstruksjon.
Tenk på mulighetene for ulike glassfelt i døren, eller å kombinere døren med glasspartier over eller på siden for å skape en lys og innbydende entré.
Bygge ny bolig?
Ifølge byggeforskriften TEK 17 skal døråpningens frie bredde i en utvendig dør nå utgjøre 860 mm.
Det vil si at alle nye boliger må bygges med døråpninger som følger denne forskriften. Dette er blant annet fordi rullestoler skal kunne trilles inn og ut uten problem. Swedoor har ytterdører med mål som tilfredsstiller kravene i TEK 17 – og dører i standard mål (modul 10) med forkrøplede hengsler. Du finner veiledningen om byggeteknisk forskrift (TEK17) fri åpning i dør her.