Det finnes takvinduer for alle typer tak, og som passer til alle typer arkitektur, i flere størrelser og kombinasjonsmuligheter. Elektrisk styring er tilgjengelig for de fleste modellene, også via solceller, som enkelt monteres utenpå rammen. Noen vinduer er hengslet i toppen, andre midt på og noen kan brettes ut til balkong. Selv rom uten tilgang til utvendig tak kan få lys fra oven med VELUX lystunnel.
Hvor skal lyset slippe inn?
Skal man utnytte alle fordelene dagslys gir, så kan man starte med å planlegge hvor i boligen de ulike rommene skal være – og ikke minst hvilke rom som skal være rett under taket, hvor muligheten for dagslysinnslipp er aller størst.
Om morgenen kan det være fint med et naturlig og varmt sollys, der man kan nyte en bedre frokost og få en god start på dagen. Derfor gjelder det å plassere kjøkkenet i et østvendt rom. Ettermiddagene tilbringes ofte i stuen – plasserer man dette rommet i en vestvendt retning, utnytter man solens reise over himmelen og får et hyggelig og stemningsfullt lys.
Er et hjemmekontor i planene, trenger boligeier et rom som får inn mye lys i løpet av dagen. Sørvendte rom får aller mest sol – som også vil bidra til produktiviteten. Rom mot nord er derimot mange kunstneres fortrukne rom å jobbe i, da de får et svært stabilt lys hele dagen med få skygger og avvik.
Hvor mye lys slippes inn?
TEK 17 har et krav om gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet på minimum 2,0 %, noe som kan være en utfordring i boliger med flate tak. Da blir boligen først og fremst opplyst via fasadene, men tilføyer du VELUX vinduer for flate tak midt i huset, kan du forvandle den mørkeste delen av huset til den lyseste.
Effekten kan være dramatisk i positiv retning – dusjnisjen blir et blikkfang, arbeidskroken blir mer innbydende, og den smale korridoren oppleves som større når et vindu i taket slipper dagslyset ned i gangen.
Regulering av lys og luft
Alle VELUX takvinduer og vinduer for flate tak kan utstyres med inn- og utvendig solskjerming for regulering av varme og lys, eller mørklegging om natten.
Husk også å tenke gjennom aspekter som hvor høyt det er under taket – rekker du opp til vinduene eller må de kontrolleres elektrisk med en trådløs veggbryter, eller kanskje til og med ved hjelp av en app på telefonen? Fjernbetjente takvinduer har også en regnsensor, som lukker vinduene automatisk ved nedbør.
Takvinduer forbedrer ikke bare lysinnfall og inneklima, de er også et designelement i seg selv og bidrar til å tilføre boligen kvalitet. Hvis man velger et fjernbetjent VELUX INTEGRA® takvindu med VELUX ACTIVE inneklimakontroll, kan det styres automatisk slik at man med et enkelt trykk på den tilhørende appen kan forvandle et varmt og innelukket hjem til en herlig oase med behagelig temperatur og rikelig med frisk luft.
Mer plass og energieffektivitet
For ett eller flere takvinduer kan tilføre lys i tidligere mørke rom, slik at de blir mer anvendelige og hyggeligere å være i, men i trange loftsrom kan et takvindu også bidra til å øke utnyttelsesgraden fordi takvinduer gir mer plass under taket. Et tak er i mange tilfeller opptil 50 cm tykt, mens et takvindu bygger bare 10 cm helt ytterst i konstruksjonen. Dette øker takhøyden med inntil 40 cm! I begge tilfeller økes bruksverdien av boligen, men også den økonomiske verdien – som regel flere ganger kostnaden av vinduene.
Det er også en god idé å tenke på energieffektivitet helt fra starten, ettersom myndighetene stiller store krav til optimalisering og videreutvikling. Alle VELUX takvinduer er utstyrt med 3-lags lavenergiglass med herdet glass på utsiden og laminert glass på innsiden. Dette er betryggende når takvinduet er plassert over områder hvor mennesker sover, leker eller jobber. Herdet glass på utsiden beskytter mot ballspill og grener fra trær, samt ekstreme værforhold som storm og hagl.
Tips
- Bruk taket – den femte fasaden – og utnytt alle muligheter for dagslys og frisk luft.
- Et takvindu gir dobbelt så mye dagslys som et fasadevindu i tilsvarende størrelse.
- VELUX takvinduer kommer i ulike størrelser og løsninger som gjør montering både enkelt og effektivt.
- Med VELUX smarthusløsninger kan man enkelt optimere inneklimaet via telefonen.
Fiks ferdig tak
Skal du skifte tak?
Da har du en gyllen mulighet til å oppgradere boligen med nye takvinduer.
Yttertak har vanligvis en normal levetid på mellom 20 og 60 år. Hvis taket begynner å dra på årene kan det være på tide men en taksjekk. Montering av takvindu kan gjøres når som helst, men mange gjør det i forbindelse med utskifting eller etterisolering av tak.
Å bytte tak krever ikke godkjenning fra kommunen hvis du ikke bytter tekkemateriale. Dersom du samtidig endrer konstruksjonen, for eksempel ved å sette inn takvinduer, kan det hende at du må søkes om det. Ta kontakt med kommunen du bor i før du setter i gang.