Vi nordmenn elsker å pusse opp. Ifølge Prognosesenteret vil vi bruke hele 94 milliarder kroner på oppussing av hus og hytter i år.
Resultatet er forhåpentligvis hjem og hytter vi trives i, men oppussingslysten kan også komme med en bismak. For hva med miljøet når gulnet eikeparkett, peiser med feil omramming, og fem år gamle kjøkkeninnredninger skiftes ut og erstattes av noe som roper av trend og nyhet?
Heldigvis er det mye du kan gjøre for å ta vare på miljøet når du pusser opp. Kristin Onsøien i Byggmakker har god kompetanse på bærekraftige oppussingsgrep. Her deler hun sine beste tips.
Heldigvis er det mye du kan gjøre for å ta vare på miljøet når du pusser opp.
1. Sørg for å ha en god og gjennomtenkt plan
-Skal du totalrenovere er det smart å lage en god plan først, sier Kristin Onsøien.
Tar du gode valg er det større sjanse for at du vil trives over tid, og det betyr at du i mindre grad vil skifte ut tingene. Det igjen er bra for miljøet.
Først bør du rette blikket mot de løsningene som skal vare over tid, sånn som gulv, kjøkkeninnredning og fliser på badet. Deretter kan du se nærmere på maling og mindre detaljer. Det er mye enklere å gjøre noe med dette senere hvis løsningene ikke blir som du hadde tenkt.
Ved hjelp av et moodboard eller en idétavle kan du sette sammen en bit av gulvet du ser for deg, tapetbiter, et bilde av kjøkkeninnredningen du drømmer om, og en bit av baderomsflisene du vil satse på. Det gir oversikt, og du sikrer en god helhet. Dette kan gjøres digitalt eller på gamlemåten, hvor du samler produktprøver på en tavle.
Det finnes gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv, les om det her!
Det er noen valg i et hjem som er viktigere enn andre, blant annet fordi det er kostbart, sånn som flisene på et bad, og resten av et baderomsinteriør. Sørg for å ha lagt en god plan for akkurat dette, så du gjør valg du ikke angrer på. Foto: Velux
2. Gjør smarte materialvalg
Velg materialer som varer når du pusser opp, råder Kristin Onsøien.
Dette kan være naturmaterialer som heltre, stein/flis, glass og lær. Disse materialene har lang levetid, og det beste av alt – de blir som regel bare finere med tiden.
-Det gir materialene personlighet og er sjarmerende, sier hun.
Husk at siste trend ikke bør være styrende for valgene du skal ta, tenk heller etter hva du virkelig liker.
-Men unngå de aller billigste alternativene, spesielt på de store, viktige valgene da kvalitet og pris ofte henger sammen. Unngå løsninger som er kortvarige og midlertidige. Gjør ting skikkelig med én gang.
Ofte kan et produkt som virker mye dyrere ved første øyekast, i realiteten bli billigere på sikt, fordi det har kvaliteter som gjør at det varer lenger, sier hun.
Med smartpanelet Wood får du et tidløst uttrykk. Tenk langsiktig når du innreder, så går du ikke så fort lei.
3. Se etter miljømerking
Let etter Svanemerket og annen miljømerking på produktene du kjøper, råder Kristin.
Kanskje ønsker du å bruke miljøvennlig maling? Da skal du vite at det meste av maling for innendørs bruk er svanemerket i dag, sier hun.
Husk også å velge riktig maling ut ifra underlaget du skal male på, slik at vedheft og slitestyrke blir riktig, så du får den finishen og overflaten du ønsker. Velger du riktig her, velger du også mer varig.
Byggmakker hjelper deg med å finne riktig produkt til underlaget du har, husk også at du enkelt når oss på Chat 24 timer i døgnet.
Det er penger å spare, i tillegg til at det er en miljømessig gevinst, hvis du kjøper malingsutstyr med kvalitet. Ved å rengjøre det etter bruk, og ta godt vare på det, har du det du trenger til neste gang du skal pusse opp. Enkelte rimelige pensler røyter fort, og gir dessuten et dårligere resultat, ifølge eksperten.
-Dekkfilt er et annet godt eksempel. Denne kan brukes om igjen og om igjen, i motsetning til dekkplast eller papp, som ofte blir ødelagt og må kastes etter én gangs bruk, sier hun.
Denne lavenergi-døren fra Swedoor stenger kulden ute
Kristins gjenbruks- og redesignstips -*Vurder det du har. Hva kan du beholde, og hva bør skiftes ut? Kanskje kan du bare slipe ned parketten og olje den i stedet for å skifte den ut?
-Hvis ikke hele parketten kan reddes som gulv, kan kanskje deler av den brukes om igjen som en effekt på en vegg, eller til å lage en bordplate.
-Tenk etter om noen av møblene dine kan bli til noe annet. Kanskje er det bare et strøk maling som skal til for å endre et møbel og at det varer noen år til. Du får også noe unikt og personlig.
-Kjøkkeninnredningen kan få nytt liv med et strøk maling. Deler av innredningen kan også bli til sårt tiltrengt oppbevaring i kjeller eller garasje.
-Kjøp brukt. Du kan finne gull på Finn.no, loppemarkeder og i bruktbutikker. Kanskje kommer du over en vase eller lysestake med fin form, men som bare trenger et strøk maling for å skinne?
-Tenk utenfor boksen, og se på det gamle og brukte som en mulighet i stedet for søppel.
(Kilde: Kristin Onsøien i Byggmakker)
4. Det viktige spørsmålet: Må du skifte ut alt?
-Tenk godt gjennom hva du kan beholde av løsninger du har fra før, og hva du trenger å bytte ut. Gjør god research og ta gjennomtenkte valg fremfor å handle på impuls, sier hun.
Det kan lønne seg å spare til det du ønsker deg, fremfor å velge det første og beste du kommer over. Velger du kvalitet, blir det en varig og mer bærekraftig løsning.
-Husk, kvalitet er sjelden ulønnsomt, hverken for deg eller lommeboka. Når du har tenkt deg godt om, blir du ofte mer fornøyd og da vil løsningene fungere bedre over tid, sier Kristin Onsøien.
Noen ganger er enkel fornyelse et som skal til. Skap et helt nytt uttrykk med spennende veggplater!
Drømmer du om et nytt kjøkken uten å måtte vinke takk og farvel til det du allerede har? Ved å bytte ut benkeplaten, male veggen i en ny farge, sette opp noen praktiske hyller og en iøynefallende veggplate, kan du sikre deg det uttrykket du drømmer om. Benkeplaten er fra Fibo.
5. La bruken styre
Velg materialer ut ifra hvordan bruken skal være. Flater som utsettes for mye slitasje i rom som brukes mye, krever noe annet enn flater som brukes lite.
-Det krever mer av et kjøkkengulv hjemme hos deg, enn av gulvet på soverommet på hytta, sier hun.
Stadig flere er opptatt av å ta gode valg for miljøet, men det er dessverre også mye brukt- og kastmentalitet, ifølge Kristin Onsøien.
-Men her har vi i butikkene også et ansvar for å hjelpe kunden til å ta gode, bærekraftige valg, avslutter hun.
Denne familien sparte penger og tok vare på miljøet med miljøvennlig isolasjon!
5 smarte, energieffektive grep:
Visste du at gamle vedovner skaper mer svevestøv og partikler enn biltrafikk? Nå har flere kommuner innført støtteordninger for at disse skal skiftes raskere ut. Ta kontakt med kommunen din for å se om du kan få økonomisk tilskudd til en rentbrennende ovn.
Du kan enkelt bytte ut en energikrevende panelovn med en mer energieffektiv og smart panelovn i glass.
Drømmer du om et behagelig inneklima – og lavere strømregning? Da kan vannbåren varme i gulvet være noe for deg. Les om det her.
Dårlig ventilasjon hjemme kan forårsake allergier, svekkede lunger og generelt gi dårlig helse. Slik trenger det ikke å være. Hvorfor kan du lese om her.
Det er ikke så lett å vite når huset ditt bør etterisoleres. Bo-komfort, reduserte strømutgifter og forbedret brannsikkerhet er tre gode grunner. Lær mer om dette her.
Den viktige kildesorteringen
Husk at god kildesortering etter oppussingen er viktig for å ta vare på miljøet.
Bruk for eksempel to blå Ikea-poser som du kan merke med hvilken type avfall som skal oppi. Ha poser til blant annet elektrisk avfall, farlig avfall, plast, papp og restavfall, og én til ting du er usikker på. Kall den gjerne «hakke peiling». På gjenbruksstasjonen får du hjelp til hvor disse tingene skal.
Store ting sorteres i hauger etter materialtype, som for eksempel ubehandlet trevirke, malt trevirke, impregnert trevirke og isolasjon.
Det er ikke like lett å vite hva som skal kastes hvor, derfor har «Sortere» en egen huskeliste for deg som pusser opp. Print den ut og heng opp. Eller bruk sortere-appen for å få oversikt over hvilket avfall som skal hvor.
Kilde: Sortere.no og Ifi.no
Husk at sorteringsjobben etter oppussingen er viktig. Sortere-appen hjelper deg blant annet med hvor ulikt avfall skal. Foto: Rockwool