DIY - skap ditt eget utedrømmekjøkken
Underveis må du ta noen viktige valg. Sentralt i all utendørs kokkelering er grillen, og det første du bør avgjøre er om du vil bruke kull eller gass. Begge har sine fordeler, og god mat blir det uansett. Har du vanskelig for å velge, så bygg med en mulighet for begge deler. Andre ting du kan vurdere å sette av plass til er en kum/vask med både varmt og kaldt vann, og kanskje trenger du en kokemulighet i tillegg til et gassbluss eller to? Det er heller ikke dumt å sette av plass til et lite kjøleskap.
Fordelen med å bygge selv, er at du bestemmer selv – så utnytt dette til det fulle og skap ditt eget drømmeutekjøkken! Det betyr også at du kan bygge utekjøkkenet så stort eller så lite du vil. En siste viktig ting er at du «aldri» får nok arbeids- og avlastningsplass. Ta derfor godt i og planlegg en kjøkkenbenk som er dobbelt så lang som du tror du trenger.
Drømmer du om et utekjøkken, bygg ditt eget drømmeutekjøkken.
Tips&råd
Utekjøkken
- Arbeidsbenken må tåle utelivet godt. Kraftige bord oljes eller settes inn med terrassebeis. Hardved, eik eller lerk er svært robust. Et gammelt bord kan beslås med sinkplate. Forskjellige steinmaterialer er flott. Keramiske klinker eller fliser må være frostsikre. Betongfliser er røffe og tøffe. Disse siste materialene er harde å jobbe på og krever store, gode arbeidsfjøler.
- Frastillingsplass blir det nesten aldri nok av. Sørg for at det finnes bord- eller benkeplass til avlastning når utstyr fraktes innenfra og ut. Ved grillen trengs det plass til både råvarer og redskaper. Et trillebord er praktisk både under tilberedning og til servering.
- Oppbevaringsplassen bør være tildekket. Ute samler det seg fort mye rusk og rask. Skuffer kan erstattes av kasser i metall, tre eller plast, gjerne på hjul. Tørrvarer og krydder bør ikke stå i solen.
- Vann og strøm åpner nye bruksmuligheter. Kjøkkenkran kan enkelt kobles til hageslangen. Fast utekran må være konstruert for tømming før frosten. Sørg for en godt drenert grop for avrenning av brukt vann.
- El-kontakt med lokk kan monteres på yttervegg selv om den ikke står under tak, men elektrisk utstyr må beskyttes godt mot fuktighet.
- Lys og varme gir mange ekstra brukstimer. Har du ikke strøm, kan du bruke utstyr for gass. Det finnes også lamper som lades opp med solceller.